28 березня, 2024

Події 5-11 березня

2 березня 2018
Поширити в Telegram
4416

5 березня, КИЇВ - Зустріч з французькою письменницею Леонорою Міано

З нагоди Міжнародного жіночого дня Французький інститут запросив Леонору Міано, французьку письменницю камерунського походження.Вона є авторкою вісьмох романів, зокрема «Контури прийдешнього дня» (вид. Плон, 2006, Гонкурівська премія ліцеїстів), «Червоні світанки» (Плон, 2009), «Сезон тіні» (вид. Грассе, 2013, Премія Феміна). Два її останні романи «Сутінки страждання 1, Melancholy» (вид. Грассе, 2016) і «Сутінки страждання 2, Спадщина» (Грассе, 2017) виводять на сцену, у першому романі, чотири жіночі голоси, що звертаються до одного чоловіка: хор, що спрямований до безмовного центру; в той час як відправною точкою другого роману є внутрішній світ цього чоловіка, навколо якого обертаються інші чоловічі фігури і жінки його життя. Вхід вільний. Захід відбудеться французькою мовою з послідовним перекладом. Початок о 18.30 у Книгарні "Є" (вул. Лисенка, 3). Сторінка події - тут

5 березня, ХАРКІВ – Прес-брифінг про Марш жіночої солідарності

Початок – 14.00. Прес-центр Накипіло, вул. Свободи 7/9.

6 березня, КИЇВ - Відкриття виставки малярських робіт Марії Нелеп

6 березня Національний центр народної культури «Музей Івана Гончара» презентує виставку малярських робіт Марії Нелеп – нового імені наївного мистецтва. Унікальний спадок невідомої широкому загалу майстрині вперше розгорнеться в мистецькій галереї Музею Івана Гончара. Феномен творчості української майстрині Марії Нелеп суголосний таким відомим світовим іменам майстрів наївного малярства, як Катерина Білокур, Ганна Шабатура, Никифор Дровняк, Іван Генералич, Ніко Піросманішвілі та інші. Відкриття виставки о 18.00. Вхід на відкриття виставки – вільний. Адреса Музею Івана Гончара - вул. Лаврська, 19. Сторінка події у ФБ. 

6 березня, КИЇВ - Кіно жіночого роду 1. Короткометражки французьких мисткинь

З нагоди Міжнародного жіночого дня та Свята короткого метра в центрі уваги - твори молодих французьких кіномисткинь, представлені у двох короткометражних програмах. Показ розпочнеться о 19.00 у Кінотеатрі КИЇВ (вул. Велика Васильківська 19). Сторінка події з описом програми – тут.

6 березня, ХАРКІВ - Дискусія: Експлуатація жіночого тіла і сексуальності "за згодою"

Зазвичай, коли йдеться про експлуатацію жінок, зокрема, жіночого тіла і сексуальності, люди стверджують, що це - справа вибору кожної. Що ця половина людства має вибір, як заробляти на життя - стати президентками або танцювати у стриптиз-барі.
Крім аргументів про "найдавнішу професію" і невеселих жартів в дусі "вона сама хотіла", технологічний світ народжує нові й нові способи продовжувати експлуатувати тіло жінки і її сексуальність і, в той самий час, переконувати, що це - її вибір. На цій дискусії обговорення буде вибудувано навколо того, в які пастки може потрапити сучасна жінка та які є можливості їх уникнути. Подія у рамках Тиждень жіночої солідарності. Харків. Вхід вільний. Лінк на подію у ФБ – тут.

6 березня, КИЇВ - Форум «Жіноче лідерство в STEM компаніях»

STEM Coalition Ukraine запрошує представників(-иць) технологічних компаній та університетів взяти участь у Форумі «Жіноче лідерство в STEM компаніях». Захід відбудеться 6 березня 2018 року в містечку інновацій та технологій UNIT.City (вул. Дрогожицька,1). Форум проводиться за підтримки Accountability Fund, що виконується Embassy of the Netherlands in Ukraine. В рамках Форуму буде презентовано унікальний проект «Технологічний Пакт з розвитку жінок в STEM-компаніях», що спрямований на розвиток жіночого лідерства в технологічних компаніях та університетах. Адже на сьогоднішній день, в Україні та глобально жінки в STEM- галузях складають близько 21-23%, а на керівних посадах їх ще менше. Початок о 10.00. Сторінка заходу у ФБ – за посиланням.

6 березня, КИЇВ – Відкриття виставки «Жінки незалежності»

Відкриття виставки відбудеться у вівторок, 6 березня о 18:00 за участі заступниці Директора Музею історії Польщі Анни Пекарської. «Жінки незалежності» – це польські жінки різних поколінь, професій та доль. Деякі з них ще за життя стали знаменитими, деякі довший час залишалися в тіні історії. Немало з них закінчили своє життя трагічно. Але всіх їх об’єднувало прагнення зробити життя в своїй країні кращим. Метою виставки є як презентація участі польського жіноцтва у боротьбі за незалежність Польщі, так і поєднання цієї проблематики з емансипацією жінок у всьому світі. На виставці представлені оповіді про жінок, які відіграли важливу роль в історії польського державотворення та самоусвідомлення поляків. Проект створено Muzeum Historii Polski, дизайн розроблено однією з провідних польських дизайн-студій Syfon Studio (Варшава). Відкриття о 18.00 у IZONE (вул. Набережно-Лугова, 8). Вхід вільний. Детальніше – за посиланням.

6 березня, КИЇВ – Лекція «Жіночий Рух: Історія та Практика»

#ПроРівність - березневий марафон зустрічей в офісі ГО "Трудові Ініціативи". Щотижня вони запрошують усіх охочих поговорити про найактуальніші питання, які стосуються прав жінок у сфері праці та не лише. Тиждень перший - 6 березня, Марія Дмитрієва розпочинає цикл зустрічей та говоритиме про історію, реалії та значимість жіночого руху в Україні та світі. Початок о 19.00, вул. С. Петлюри, 10. Вхід вільний. Лінк на подію у ФБ – тут.  

7 березня, КИЇВ - Лекція "Соціалізація трансгендерних людей"

Відкрита лекція від Sex.Ed.UA. Обговорюватимуть такі важливі питання побуту транслюдей, як пошук житла та доступного обслуговування в медичних установах, складності спілкування з поліцією і перетину державного кордону, етики взаємин з цисгендерними сусідами з будинку і подолання всіх видів дискримінації. Вхід вільний. Початок о 19.00 за адресою The Cage Bar (вул. Січових Стрільців, 37-41). Сторінка події у ФБ. 

7 березня, КИЇВ - Показ фільму "Вона прекрасна, коли злиться" та дискусія

Студентське історичне товариство Potluck разом із Гендер в деталях за підтримки Представництва Heinrich-Böll-Stiftung в Україні запрошують вас на прем’єрний в Україні показ фільму «She’s Beautiful When She’s Angry» («Вона прекрасна, коли злиться», 2014, реж. Mary Dore»). Документальний фільм про розгортання другої хвилі фемінізму у США у 1966-1971-х рр. Вустами самих активісток стрічка розказує про розвиток феміністичного руху і його виклики у другій половині ХХ ст.. Після фільму ми запрошуємо вас долучитись до дискусії про феміністичний активізм в Україні від 1990-х до сьогодення. Наші спікерки:
Віра Агєєва – професорка НаУКМА, докторка філологічних наук і співзасновниця Київського інституту гендерних досліджень, який діє з 1998 року та Анна Довгопол – координаторка програми «Гендерна демократія» Фонду ім.. Гайнріха Бьолля в Україні. Модераторка: Марія Чорна – магістрантка кафедри історії НаУКМА, дослідниця жіночої історії. Захід розпочнеться о 18.00 у Центрі польських та європейських студій НаУКМА (підвал 6-го корпусу). Фільм демонструватиметься мовою оригіналу з українськими субтитрами. Вхід вільний. Лінк на подію – тут.

7 березня, КИЇВ – Кінопоказ «Суфражистка» (2015)

Cпеціально з нагоди Міжнародного Дня боротьбии за права жінок запрошуємо вас до перегляду історично-драматичної стрічки "Суфражистка", знятої Сарою Геврон. В ролях оскароносні - Меріл Стріп і Гелена Бонем-Картер. Події стрічки висвітлюють створення жіночого суфражистського руху наприкінці XIX — на початку XX століття в консервативній Британії. Кінопоказ буде відбуватись у форматі інтерактивної лекції за участі відомої правозахисниці з багаторічним досвідом, виконавчої директорки Amnesty International Ukraine - Oksana Pokalchuk яка розкриє тему прав жінок і гендерної рівності. Вхід вільний за умови реєстрації. Посилання на сторінку події у ФБ

8 березня, КИЇВ - Курс "Жіночі імена в мистецтві"

8 березня "Мудра Корова" WisecoW запрошує на курс "Жіночі імена в мистецтві". Поговорять про 10 видатних жіночих постатей з історії мистецтва.    Лекторка: Мариам Найем, культуролог та художниця. Початок о 18:00. Локація: вул. Б.Хмельницького, 57Б, Дім "Майстер Клас". Сторінка події - тут

8 березня, КИЇВ – Марш жінок «Годі терпіти»

Початок о 13.00 на Михайлівській площі. Концепція маршу - голос жінок має бути почутим. Жінки всього світу об’єднуються, щоб підтримати одна одну, щоб нагадати про рівність та повагу, щоб ми та наші доньки росли у світі, вільному від насильства. Сторінка Маршу в ФБ – тут.

8 березня, МАРІУПОЛЬ - Марш "Більше, ніж дружини!"

"Більше, ніж дружини" - це добровільні об’єднання, створені для забезпечення порядку у мізках нашого суспільства.  8 березня вони вийдуть на марш у Маріуполі. Вони солідаризуються з Марш жінок 8 березня. Годі терпіти! в Києві та інших містах України, ініційованим Insight LGBTQ NGO та підтриманим багатьма дружніми організаціями. Сторінка події у ФБ - тут

8 березня - Флеш-моб «Видима Я»


Активістки Ліги захисту прав жінок «Гармонія рівних» до Міжнародного жіночого дня провела акцію «Видима Я». Її мета - привернути увагу суспільства до щоденної невидимої і неоплачуваної праці українських жінок.  Активістки Ліги захисту прав жінок взяли участь у фотосесії під девізом «Видима Я», щоб показати, що кожна жінка є особистістю з власними індивідуальними мріями, бажаннями й прагненнями. Щоб долучитися до флеш-мобу, використовуйте хештег #ВидимаЯ і розповідайте усім, скільки невидимої для суспільства праці жінка виконує щоденно.

8 березня, ХАРКІВ – Марш жіночої солідарності «Всі різні. Всі рівні».

Марш розпочнеться о 12.00. Цього року жінки Харкова та гості міста зберуться на Марш Жіночої Солідарності під гаслом "Всі різні. Всі рівні." Всі - це різні жінки, які живуть у Харкові, які творять місто, яким воно належить так само, як і чоловікам. Жінки, незалежно від віку, національності, рівня освіти, віросповідання, гендерної ідентичності, стану здоров'я, сексуальної орієнтації, професійної приналежності, зовнішніх або інших ознак мають мати рівний доступ до прав людини і безпечного простору – саме це будуть стверджувати на Марші. Організатор(к)и просять готувати плакати й промови й обіцяють надихаючу атмосферу й вільний мегафон. Сторінка Маршу – тут.

8 березня, ЛЬВІВ - Марш "Сестринство, підтримка, cолідарність"

8 березня 2018 у Львові традиційно відбудеться феміністичний марш. Цього року темою стане "Сестринство, підтримка, cолідарність". Уже вчетверте на вулиці міста вийдуть жінки, щоб висловити одна одній підтримку у щоденній боротьбі за право на безпеку, самореалізацію та повагу. Початок о 13.00 на Площі Ринок. Детальніше про Марш – тут.

8 березня, ХЕРСОН - Феміністська хода у Херсоні

8 березня, в Міжнародний день боротьби жінок за свої права, організатор(ки) закликають вийти на Феміністський марш усіх, кому набридло миритися з культурою насильства, пригніченням, дискримінацією.Марш називається феміністським тому, що важливо не те, хто на нього виходить, а навіщо. З якою метою. З якою повісткою. Це означає, що чекають на всіх, хто поділяє ідеї фемінізму. Всіх, хто виступає проти гендерно зумовленого насильства. А також проти насильства і дискримінації за ознакою нації, раси, віку, сексуальної орієнтації і будь-якого іншого системного насильства. Оскільки фундамент будь-якого системного насильства - це нерівність і патріархат. Цього року до феміністського маршу в Херсоні приєднається самба-бенд "Ритми спротиву" (ROR Kyiv): феміністична, антикапіталістична, антиавторитарна, непартійна, низова музична ініціатива. Початок о 13.40. Більше деталей – за лінком.

8 березня, КИЇВ - Марш жінок танцює на WoRave

WoRave - це не лише вечірка, це підтримка концепту одного із напрямків розвитку сучасної культури електронної музики в світі. WoRave - це прояв жіночого смаку у музиці, розвиток таланту задля збагачення музичної клубної культури.В Міжнародний день боротьби жінок за свої права за пультом зберуться діджейки, а подарунком з нагоди Маршу Жінок стануть друзі-хлопці, які зіграють b2b з жінками, а також учениця Tatie. WoRave - це не просто вечірки з жіночими іменами, а і підтримка початківець у шаленому світі електронної музики. Початок о 22.00 у клубі Mezzanine (вул. Нижньоюрківська, 31). Посилання на сторінку. 
 

8 березня, КИЇВ - Синці замість квітів: лекція соціологині Ганни Гриценко

Лекція з соціологинею Ганною Гриценко в рамках програми Арт-співучасники. Впродовж події поговорять про різноманітні аспекти питання прав жінок, а також про проблему домашнього насильства, як одну з найактуальніших тем. Обговорять правову базу країни та що може зробити суспільство без опори на державний апарат. Подія відбудеться на 3-му поверсі PinchukArtCentre у просторі художниці Юлії Кривич. Участь безкоштовна. Реєстрація: https://goo.gl/forms/896ZlqAFHfJlnv2O2. Початок о 19.00. Лінк на подію – тут.

8 березня - Oh My March!

Марш, організований жіночою корпорацією «Мати». Головна ідея – показати, що жінки є. Організаторки заявляють, що не виходять проти чогось, не виходять на мітинг, вони йдуть «за» сучасних жінок. За їхні можливості й вибір. Адже іноді червоні губи ..це просто червоні губи!  Вітаються плакати зі своїми жіночими гаслами, а також дрес-код: одягатися треба яскраво, наприклад, використовуючи фіолетовий колір. По-перше, це «колір 2018 року», по-друге ще століття тому жінки, виборюючи права, пов’язували фіолетову стрічку. Марш відбудеться на Майдані Незалежності й розпочнеться об 11.30. Подія у ФБ – лінк.

8 березня, ТЕРНОПІЛЬ – Лекція «Жінки й Тернопіль: історія кількох романів та інтрижок з містом»

До Міжнародного дня прав жінок - лекція Лілії Берник y Bunkermuz.
Відомі й не відомі, відоме й не відоме про жінок, що народилися, жили, одружувалися, творили, приїжджали чи тікали з Тернополя. Власниці Тарнополя, музикантки, акторки, авантюристки, феміністки, науковиці... Як їм жилося і працювалося? Що вони дали місту і що місто дало їм? Вхід вільний. Початок о 18.00 у просторі Bunkermuz (бульвар Шевченка, 1). Лінк на подію у ФБ.

8 березня, ЧЕРНІВЦІ - Феміністичний Восьмоберезень

З 15.00 до 23.00 у закладі Belle Vue буде організовано цілу низку активностей: воркшоп "Що таке фемінізм?", give-away постерів Люше, воркшоп зі створення антипатріархальних колажів, тематичний лекторій 15х4, а також кінопоказ від кіноклубу "Картон". Гостей чекають за адресою вул. Кобилянська, 2. Сторінка події у ФБ - тут


8 березня, КИЇВ – День народження «Women Who Code - Kyiv»

Women Who Code - Kyiv виповнився 1 рік! Тому вони запрошують усіх відсвяткувати з ними день народження WWCodeKyiv 8 березня в Grammarly Kyiv (Спортивна площа, 1а). Будуть раді бачити як старих знайомих, так і нові обличчя. На гостей чекає багато сюрпризів, подарунків та цікавого нетворкінгу! Обов'язковим є заповнення форми реєстрації за посиланням (https://goo.gl/jmC7U9). Початок об 11.00. Сторінка події – тут.

8 березня, ДНІПРО - Акція "Право на безпеку"

8 березня об 11:30 на Європейській площі за ініціативою громадської організації Gender Stream, Позитивні Жінки, Інсайт Дніпро відбудеться феміністична акція "Право на безпеку". Головна мета заходу - інформування дніпрян та дніпрянок про проблему домашнього та гендерно обумовленого насильства. Учасниці та учасники даною акцією наголошують на важливості ратифікації Стамбульської Конвенції, а також нагадують про історичне значення дати 8 березня. Сторінка події. 

8 березня, ЛЬВІВ - Акція "Дарування квітів чоловікам"

8 березня 2018 року о 12:00 на площі перед Львівським національним академічним театром опери та балету імені Соломії Крушельницької Центр «Жіночі перспективи» проведе Акцію «8 березня подаруй квіти чоловікові!» . Під час Акції будуть поширюватися інформаційні матеріали Центру «Жіночі перспективи» щодо захисту прав жінок.

8 березня, КИЇВ - Спільна феміністична акція "Свобода від насильства"

8 березня, в знак солідарності з тими, хто святкує день боротьби жінок за свої права,  учасниці найбільшої феміністичної спільноти України ФемінізмУА, а також спільнот FemUA Nordic Model та Резистанта вийдуть на Марш Жінок окремою колоною, а також проведуть власний мітинг з гаслами "Проституція - це оплачене зґвалтування!", "Легалізація проституції - в інтересах сутенерів" , "Ні - легалізації насильства над жінками, так - Шведській моделі криміналізації покупців та захисту жінок!". Акція розпочнеться о 12.30. Сторінка події - тут

9 березня, ЗАПОРІЖЖЯ - Лекція "Дружина, або повія. Місце жінки на Півдні України в ХІХ"

О 18:00 Громадська організація «Інсайт» Запоріжжя, в партнерстві із Запорізьким науковим товариством ім.Я. Новицького, запрошують на лекцію історика Іллі Баркова «Дружина, або повія. Місце жінки на Півдні України в ХІХ ст.». Після лекції відбудеться дискусія. Завдяки дослідженням та відеоматеріалам Amnesty International Ukraine говоритимуть про ситуацію із секс-роботою в Україні сьогодні, як змінилася ця ситуація, і як вона впливає на гендерні ролі в нашому суспільстві. Захід є безкоштовним, відбудеться в приміщенні ГО «Інсайт» Запоріжжя. Вхід тільки для повнолітніх. Обов’язкова реєстрація за посиланням. Адреса місця проведення лекції буде повідомлена після реєстрації. Сторінка події – за лінком.

9 березня, КИЇВ - Лекція "Інтерсекс-люди - хто вони?"

Відкрита лекція від Sex.Ed.UA. Інтерсекс-люди, які мають ті чи інші статеві ознаки, які не входять до загальноприйнятих систем сприйняття чоловічого і жіночого тіла. Зазвичай інтерсекс-варіації виявляються при народженні, проте деякі можуть бути виявлені набагато пізніше, наприклад, при статевому дозріванні. Деякі інтерсекс-люди живуть і ніколи не дізнаються про свій інтерсекс статус. Вхід - вільний, donation - вітається. Лекція відбудеться о 19.00 у The Cage Bar (вул. Січових Стрільців, 37-41). Детальніше - тут .

10 березня, КРИВИЙ РІГ - Перегляд та обговорення фільму "Суфражистки"

Події стрічки висвітлюють створення жіночого суфражистського руху наприкінці XIX — на початку XX століття в консервативній Британії. Історія розповідає про життя простої жінки Мод - яка потерпає від тирана чоловіка вдома і хтивого начальника на роботі. Найгірше, що вона не може з цим нічого зробити, адже жінка того часу - безправна і безголоса. Але все радикально змінюється, коли вона таємно долучається до зростаючого руху суфражисток. Вхід вільний за умови попередньої реєстрації. Детальніше - тут

10 березня, КИЇВ - Перегляд фільму "Він назвав мене Малала"

У America House Kyiv (вул. М. Пимоненка, 6) о 14.00 переглядатимуть стрічку англійською мовою. Фільм розповідає про пакистанську дівчину Малалу Юсуфзаі, яка виступала за доступність освіти для всіх жінок у всьому світі. Але таліби порахували такі висловлювання «непристойною поведінкою» і зробили спробу замаху, в результаті якої вона була важко поранена. Малала отримала Нобелівську премію Миру у 2014 та заснувала Фундацію Малали, що займається освітою дівчаток в країнах, що розвиваються. Вхід вільний, неохідно пред'явити посвідчення особи з міркувань безпеки. Сторінка події у ФБ - тут

10 березня, ДНІПРО - Лекція: "8 березня: день прав жінок VS квітково-шоколадний кітч"

Приходьте подивитися незвичайну комедію і поговорити з Анна Мягких (Anna Myagkih), керівницею Гендерного клубу Дніпра, про "Жіноче свято", яке нам всім вдалося в черговий раз пережити. На екрані - італійська комедія "Не твоє тіло", незвичайний погляд на сюжетну схему "чоловіка і жінку поміняли тілами", дуже актуальний в контексті боротьби за рівні права.  Місце: I Coworking Hub (Чернишевського, 37). Час: 17-00. Вартість: 60 грн (благодійний внесок на розвиток Клубу і  частування для вас). Посилання на подію у ФБ. 

10 березня, КИЇВ -  Лекція Оксани Брюховецької (Oxanna Briu) «Українське медіа-мистецтво 90-х: гендерна розстановка».

Які теми і засоби обрали молоді митці після розпаду СРСР? Що за інструментом була камера в їхніх руках? Чи знаменувало звернення до теми тілесності свободу і звільнення? Хто такі хлопці у балетних пачках і «круті дівчата» на дахах? Чому серед учасників виставки художниць в чотири рази менше, ніж художників? З якого ракурсу і в якому контексті можемо сьогодні розглядати мистецтво 90-х? Лекція відбудеться о 14.00 у Мистецькому Арсеналі (вул. Лаврська, 10-12). Більше деталей - за посиланням. 

11 березня, ЛЬВІВ - Недільна рукодільня

В рамках проекту “Резиденція солідарності” Феміністична майстерня разом з резиденткою Дарією Ждановою працює над просвітою по темі менструації. Організаторки запрошують порефлексувати над темою менструацій та виготовити собі тематичні іграшки. Учасниць буде забезпечено матеріалами та допомогою з техніки пошиття іграшок. РЕЄСТРАЦІЯ: https://goo.gl/forms/LXaTQtIvZ03wlbcO2. Вартість: від 20 до 50 грн по вашій можливості (оплата йде на матеріали). За підтримки Open Society Foundation. Детальніше - тут

Анонс підготувала: Антоніна Рибка. 

2 березня 2018
Поширити в Telegram
4416
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою