29 березня, 2024

Події 7-13 травня

7 травня 2018
Поширити в Telegram
2914

Події 7-13 травня

7 травня, КИЇВ – Дискусія «Зміна соціальних ідентичностей в Україні»

Програма Фулбрайт в Україні запрошує на розмову «Зміна соціальних ідентичностей в Україні? Львів та Донецьк, 1994-2015 роки» з американською стипендіанткою Фулбрайт 2017-2018 рр. Оксаною Маланчук, яка відбудеться в понеділок, 7 травня 2018 р., о 18:00 вечора, в офісі Фулбрайта (вул. Еспланадна, 20, офіс 904, м. Палац спорту). Презентація докторки Маланчук коротко розгляне історію, психологію та соціальну географію соціальних ідентичностей в Україні з акцентом на процесі соціальної ідентифікації, зокрема національної ідентичності, її порівняльної сили у Львові та Донецьку, її відносних складових серед українського населення, як і будь-якої зміни з часом. Вона розгляне еволюцію української ідентичності від пострадянського періоду до сучасності (1994-2015 роки), визначивши, чи зазнала вона протягом цього часу різних перетворень. Більше інформації – тут.

10 травня, КИЇВ - Наступ на права ЛГБТ як форма цензури: досвід Росії

На днях петиція до Президента України «Щодо захисту традиційних цінностей та інституту сім’ї» набрала 25 тис. голосів, необхідних для її розгляду. Її автори твердять, що ратифікація Стамбульської конвенції (про запобігання насильству над жінками і домашньому насильству) та реалізація Національної стратегії у сфері прав людини «загрожують інституту сім’ї». Вони вимагають прийняття «державної стратегії захисту традиційних сімейних цінностей» та «законопроекту про заборону пропаганди і популяризації різних видів девіантної статевої поведінки та антисімейних ідей». Все це дає можливість говорити про певну тенденцію. Подібні практики вже прийняті на законодавчому рівні в інших державах регіону, таких як Росія та Казахстан. Опоненти подібних ініціатив твердять, що вони порушують права людини, стають основою для дискримінації і є калькою сумновідомого російського закону про «заборону пропаганди гомосексуалізму». Під час зустрічі експерт(к)и та громадськимі активіст(к)и шукатимуть відповіді на наступні запитання: до яких наслідків призвело прийняття «закону про пропаганду» у Російській Федерації? Чи дійсно термін «гендер» та Стамбульська конвенція загрожують сімейним цінностям?  Як «захист сім’ї» перетворюється на порушення прав індивіда та обмеження свободи слова та зібрань?  Чому представники українських «правих» і навіть «націоналістичних» рухів часто наполягають на прийнятті закону, ідентичного російському?  Чи можуть результати голосування чи підписи під петицією ставати підставою для обмеження прав окремих груп та прав людини загалом?  Яка перспектива такої активності в Україні? Як це може вплинути на суспільство та дотримання прав людини в Україні? Подія розпочнеться о 19.00 у Underhub (вул. Мечникова, 3). Сторінка події. 

10 травня, ЛУЦЬК - Лекція Оксани Кісь "Українки в ГУЛАГу: вижити значить перемогти"

10 травня 2018 у Луцьку відбудеться лекція Оксани Кісь “Українки в ГУЛАГу: вижити значить перемогти” та презентація однойменної книги.
Коли: 14:00 - 16:00 год
Де: Бібліотека Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки - м. Луцьк, вул. вулиця Винниченка, 30А, ауд. 53
Після лекції можна буде придбати книгу з автографом. Сторінка події. 

10 травня, КИЇВ - Чоловіча Nоша | Виставка традиційного чоловічого вбрання

Вперше в українському музейному просторі буде представлена виставка традиційного українського чоловічого вбрання кінця ХІХ — середини ХХ століття — «Чоловіча Nоша». Це спільний проект Музею Івана Гончара та колекціонерів Ігоря Турейського і Максима Очкура. Дотепер основна увага приділялася показу і дослідженню народного жіночого вбрання. Нинішня ж виставка має стати поштовхом до глибшого дослідження чоловічого одягу як важливої складової традиційної культури українців. Вона покликана ознайомити глядачів із особливостями, різноманітністю й естетикою чоловічого вбрання, а також крізь призму одягу відобразити життєве коло чоловіка. Експозиція виставки – це життєвий цикл чоловіка у взаємозв’язку з одягом, зміною його елементів або вигляду. У музейному просторі буде представлено традиційну ношу хлопчиків і підлітків, парубків і наречених, зрілих чоловіків і чоловіків похилого віку. Під час відкриття проекту буде презентовано мистецький каталог виставки «Чоловіча Nоша», проілюстрований фотографіями деяких речей з виставки, а також словничок із поясненнями народних назв чоловічого одягу. Ви матимете можливість почути українські народні пісні у виконанні чоловічого фольклорного гурту. Відкриття виставки відбудеться 10 травня о 18:00 в Мистецькій галереї Музею Івана Гончара (вул. Лаврська, 9). Вхід вільний. Сторінка події - тут
 

10 травня, КИЇВ – Дискусія «Фемінізм та сексизм: коли і що пішло не так?»

Проблема гендерної рівності набуває гостроти – як у світі, так і в українському суспільстві. Між статями існує багато упередженостей, взаємних претензій та докорів, а поняття «фемінізму» й «сексизму» нерідко розглядаються як протилежності та найбільш радикальні позиції сторін. Саме це й стане предметом публічної розмови спікерів, які мають різні погляди, проте готові до коректного інтелектуального протистояння. Спікери:
Nadya Pereviznyk - відома спеціалістка з комунікації; працювала у рекламній та культурній сферах. Наразі – співзасновниця PR Bar і консалтер. Організаторка маршу жіночої солідарності #OhMyMarch у Києві 08.03.2018.
Юрий Володарский - відомий публіцист та літературний критик, книжковий оглядач Журнал «ШО», співрацює з іншими виданнями.
Ведучий:
Misha Feldman - автор та засновник Вільна Академія Змін.

Початок о 19.30 у Музеї історії Києва (вул. Б. Хмельницького, 7). Для відвідування заходу необхідно придбати квиток. Деталі – за посиланням.

11 травня, РІВНЕ - Презентація книги "Українки в ГУЛАГу: Вижити значить перемогти"

11 травня 2018 р. о 17:45 год. у конференц-залі готелю «Оптіма» відбудеться презентація книги Оксани Кісь «Українки в ГУЛАГу: вижити значить перемогти». 
Після презентації усі охочі матимуть можливість придбати книгу та отримати автограф авторки. Презентація проходитиме в межах V Всеукраїнської науково-практичної конференції «Політика пам’яті в теоретичному та практичному вимірах» (організована ГО «ЦСПП «Мнемоніка» за підтримки Rosa-Luxemburg-Stiftung в Україні). Детальніше про конференцію: http://mnemonika.org.ua/2018/02/24/781/. Сторінка події. 

11 травня, КРИВИЙ РІГ – «Вона прекрасна, коли злиться»: перегляд і обговорення фільму

Ініціативна група рівні у кривому спільно з Центр гендерної освіти - кафедра педагогіки КДПУ, разом із Гендер в деталях за підтримки Представництва Heinrich-Böll-Stiftung в Україні запрошують на ексклюзивний в показ фільму «She’s Beautiful When She’s Angry» («Вона прекрасна, коли злиться», 2014, реж. Mary Dore») в Кривому Розі. Документальний фільм про розгортання другої хвилі фемінізму у США у 1966-1971-х рр. Вустами самих активісток стрічка розказує про розвиток феміністичного руху і його виклики у другій половині ХХ ст. Тут можна почути виступи Бетті Фрідан (NOW), послухати спогади Кейт Міллет та дізнатись про різноманіття активістського досвіду від представниць таких рухів, як SNCC Black Women Liberation Commitee, Cell 16, Jane, Lavander Menace. Як зауважують творчині стрічки: «She’s Beautiful When She’s Angry – це фільм про активісток створений для того, щоб надихнути жінок та чоловіків боротись за втілення ідей фемінізму і дотримання прав людини». Після фільму запланована дискусія про феміністичний активізм в Україні від 1990-х до сьогодення. Спеціальна гостя Анна Довгопол – координаторка програми «Гендерна демократія» Фонду ім.. Гайнріха Бьолля в Україні. Фільм демонструватиметься мовою оригіналу і українськими субтитрами. Початок показу о 16.00 за адресою вул. Гагаріна, 54. Вхід вільний. Детальніше – на сторінці в ФБ.

12 травня, ЛЬВІВ - Дискусія для дівчаток "Girl power: як не підтверджувати соціальні стереотипи"

У межах Дитячого Форуму, який проходить з 10 до 13 травня у Львові, відбудеться дискусія за участі Уляни Супрун, Лариси Денисенко, Галини Шиян, Тетяни Стус та Софії Челяк. Інколи здається, що всі найприкольніші розваги - не для дівчат. Але це –відверта брехня! Про те, що нам говорилося в дитинстві і як бути по-справжньому крутою дівчиною, говоритимуть з успішними жінками України. Початок о 16.00 у Палаці мистецтв, 2 поверх, конференц-зал. Подія у Фейсбуці.

7 травня 2018
Поширити в Telegram
2914
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою