19 квітня, 2024

Події 9-15 березня

9 березня 2020
Поширити в Telegram
1594

10 березня, ЛЬВІВ - Лекція Оксани Кісь «Жіночий рух в пострадянській Україні»

Книгарня «Є» запрошує на лекцію докторки історичних наук Оксани Кісь «Жіночий рух в пострадянській Україні: страсті за фемінізмом». Захід відбудеться 10 березня. Початок о 18:30. У цій лекції буде простежено етапи становлення жіночого активізму в Україні від пізньорадянських матерналістських і традиціоналістських організацій до сучасних анархо-феміністських і радикальних жіночих ініціатив, включно з різними спробами популяризації феміністських ідей та практик. Окрему увагу буде звернуто на роль Міжнародного жіночого дня у піднесенні феміністської свідомості та розвитку солідарності жіночих груп. Буде висвітлено використання соціальних мереж як інструменту низового фемактивізму. Буде показано вплив Революції Гідності та війни на Донбасі на поширення фемінізму в Україні. За підтримки Представництва Фонду ім. Гайнріха Бьолля в Україні (Heinrich-Böll-Stiftung Ukraine). Початок о 18.30 у Книгарні «Є» (прос. Свободи, 7). Сторінка події.

10 березня, КИЇВ - Гендерна політика у секторі безпеки і оборони

Приєднуйтеся до публічної дискусії за участю представників Міністерства оборони України та Представництва НАТО в Україні. Поцікавимось у наших спікерів, як змінюється державна політика у питаннях впровадження гендерної рівності у секторі безпеки та оборони України відповідно до стандартів та рекомендацій НАТО, а також чи створюються рівні можливості для жінок і чоловіків в оборонному секторі та чи діють механізми захисту жінок в ЗСУ від дискримінації.
Спікери:
▪ Олександр Поліщук, заступник міністра оборони України, генерал-майор запасу.
▪ Джон Джеймс Свендсен, радник з питань жінок, миру та безпеки у Представництві НАТО в Україні, капітан Збройних сил Канади.
▪ Юлія Микитенко, командирка першого жіночого взводу в Київському військовому ліцеї імені Івана Богуна, ветеранка АТО, дружина загиблого воїна.
Модераторка дискусії: Леся Ганжа, журналістка, головна редакторка ресурсу "Жінки - 50% успіху України". Форма для реєстрації тут. Початок о 18.15 у America House Kyiv (вул. Миколи Пимоненка, 6). Сторінка події.

10 березня, ЛЬВІВ - Задзвони у дзвін заради ґендерної рівності!

З нагоди Міжнародного жіночого дня 10 березня 2020 року з 10:00 до 12:00 одночасно у Вінниці, Києві, Львові, Харкові та Херсоні відбудеться акція «Задзвони у дзвін заради ґендерної рівності!». Україна до всесвітньої акції долучається вперше. Мета – привернути увагу до ключової ролі приватного сектору у просуванні ґендерної рівності. Запрошуємо власни-ків/ць та керівни-ків/ць бізнесу до участі у цьому заході, який завершиться церемонією «Задзвони у дзвін». Свою участь просимо підтвердити до 09.03.2020 (понеділок) за посиланням. Сторінка події.

11 березня, КИЇВ - Відкриття інсталяції Construct Gender

Що таке ґендер? Він є лише у жінок? Ґендер і стать – це одне й те саме?
Аби відповісти на ці питання, художниця Alevtina Kakhidze створила арт-інсталяцію, яка показує, що ґендер «конструюється», і водночас знайомить зі складністю цього явища.
Робота є інтерактивною, і кожен охочий може взаємодіяти з нею. Як саме - художниця покаже під час презентації роботи в аванзалі Національного художнього музею України. Інсталяцію створено спеціально для руху HeForShe в Україні та презентовано в рамках HeForShe Arts Week 2020. Початок о 17.00. Детальніше – за посиланням.

11 березня, ЛЬВІВ - Supergirls. Короткометражні фільми від Wiz-Art!

11 березня о 19:00 та 21:00 у синій залі Кінопалацу на Театральній, 22 ми переглянемо підбірку фільмів SUPERGIRLS 2020, які розкажуть, як воно – бути жінкою сьогодні.
У 21 столітті ми посилаємо людей туристами в космос, проте не можемо послати фото жіночих сосків навіть в Instagram. Когось вони шокують, в інших – викликають нерозуміння чи сум’яття. Та ми залишаємо за собою право ними пишатись, а вам пропонуємо їх не боятись. Сміливі й неоднозначні, мрійливі і тілесні, веселі і недолугі подруги, сестри, матері, дочки, бабусі, дружини, коханки у фільмах про сильних і вільних. Сторінка події.

11 березня, КИЇВ - Haut les filles / «О ці дівчата»

Хто ці жінки, що поклали край патріархату на французькій рок-сцені? Ми розпочинаємо захопливу музичну подорож від солодкого поп-звучання 60-х до сучасних ґендерно-нейтральних гімнів, від головних феміністичних бунтівниць 70-х до ікон стилю ери соціальних медіа, від легендарної Франсуази Арді до Christine and the Queens та Ванесси Параді, Катрін Рінже, Шарлотти Генсбур й багатьох інших. Стрічка «О ці дівчата» розповість про феномен французьких рок-співачок. У компанії Елізабет Квін ми зануримося в небачені архівні кадри з виступів та послухаємо спогади головних зірок, що перенесуть нас у часи, коли дівчата були головними дійовими особами на французькій рок-сцені. Ласкаво просимо до Франції — країни, де на сцені запалюють жінки.Подія відбуватиметься в рамках HeForShe Arts Week 2020, який вже втретє проводиться організацією UN Women Ukraine. Початок о 19.30 у Будинку кіно (вул. Саксаганського, 6). Сторінка події.

12 березня, КИЇВ - Право на відпочинок

Відпочинок - це феміністично! Боротьба за справедливі умови праці та гідну оплату праці, протидія насильству та дискримінації, викорінення стереотипів та повсякденного сексизму, та, власне, щоденна робота, на яку ми витрачаємо більшу частину свого свідомого життя – все це забирає багато зусиль та внутрішніх ресурсів. У 20-му столітті, профспілки вибороли основні трудові права, якими ми користуємось сьогодні, як-от право на 8-ми годинний робочий день та п’ятиденний робочий тиждень замість 12-годин на день, шести днів на тиждень. І здавалось би, у 21-му столітті, враховуючи рівень автоматизації виробництва, ми мали б працювати уже по 6 годин на день, чотири дні на тиждень. Тому у березні 2020-го, ми пропонуємо розглянути радикальну ідею, яка набирає обертів серед активістів та активісток – відпочинок як феміністичну практику. Поговоримо про робочий час, відпустку, тривалість щоденної роботи, розкажемо, як здобути додаткові дні відпустки. Місце проведення: офіс ГО "Трудові ініціативи", С.Петлюри, 10. Час: 18:30. Сторінка події.

12 березня, КИЇВ - Презентація результатів дослідження щодо статусу ветеранок

Жінка після війни! Як їй живеться, які проблеми непокоять і що можна зробити для кращої допомоги їм. Провели три фокус-групи, десять глибинних інтерв‘ю й опрацювали декілька сотень анкет з відповідями ветеранок. На презентацію запрошуються журналісти та всі зацікавлені особи. Реєстрація учасників та акредитація ЗМІ – за посиланням. Робота проведена Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва в межах проєкту «All4One: комплексна програма психологічної та менторської підтримки ветеранів», який впроваджується Фондом Східна Європа за підтримки Посольства Великої Британії. Початок об 11.00 у Прес-центрі Укрінформу (вул. Богдана Хмельницького, №8\16). Сторінка події.

12 березня, ХАРКІВ - Бізнес-форум і дискусія про жінок в бізнесі

12 березня запрошуємо вас на 2 заходи - бізнес-форум "Найкращі практики натхнення жінок та впровадження політики рівності у бізнесі" (з 16:00 до 18:00, вхід за реєстрацією), та модеровану дискусію "Вплив жінок на бізнес-клімат в Україні" (з 19:00 до 21:00, вхід вільний). Можна відвідати будь-який один захід або два, вони будуть проходити в одній локації - Source iT. До участі у бізнес-форумі запрошуємо підприємиць та підприємців, які вже впровадити політику рівності у своїй компанії і готові ділитись досвідом, або планують це зробити найближчим часом. На заході буде презентовано Індекс корпоративної рівності 2020, цього року рейтингування можуть пройти малі, середні та великі компанії з українським капіталом та іноземними інвестиціями. Захід модерують Olga Malysh та Irene Fedorovych. Посилання на реєстрацію. Захід проводять Сучасна жінка, Точка опори ЮА - NGO Fulcrum UA, Equality Index за підтримки Міжнародний фонд "Відродження", у партнерстві з Sphere, Women Association. Сторінка події.

12 березня, КИЇВ - Квест "Права жінок у дії"

Чули про Стамбульську конвенцію, але так і не можете розібратись, що це таке, чому всі про неї говорять і до чого тут гендер? Або ж просто хочете пізнавально провести час у хорошій компанії та з феміністичним настроєм? Реєструйтесь на квест "Права жінок в дії", дізнавайтесь більше про конвенцію і феміністичний активізм в Україні та руйнуйте стереотипи про Стамбульську конвенцію і гендерно обумовлене насильство!
Час: 12 березня, 18:00, КМЦ-3 (вул. Іллінська, 9). Для реєстрації заповніть форму за лінком. Сторінка події.

14 березня, КИЇВ – Борделі, куртизанки, кокотки: інтимне життя старого Києва

На початку 20 століття Київ називали «містом церков і борделів» - і тих і інших тут дійсно не бракувало. Як і всяка інша культура, Київ має свою історію сексуального життя та традиції вуличної розпусти. Колись патріархальний український звичай жорстоко карав за втрату цноти до заміжжя, а проституція в Києві вважалася кримінальним злочином. А проте «найдавніша жіноча професія» побутувала в Києві з давніх часів, а у 1843 році вона була оголошена «терпимою». З того часу і почався розквіт «бордельного ремесла» в Києві. Аристократичні куртизанки і вуличні повії, знамениті власниці борделів («бандерші») і нелегальні «напівшовкові» дівчата, «фіалочні заклади» і «райські ночі», ну і, звісно ж, скандали і пікантні історії дореволюційного Києва – про все це, і не тільки, ви почуєте на нашій лекції:
- Де були «публічні» точки в Києві?
- Яким було життя та побут легальних борделів?
- Які види «продажної любові» існували в місті.
- Як ставилися до гомосексуальних утіх?
- Що сталося зі знаменитою «Ямою», або коли «бордельне ремесло» було заборонене?
- «Кокотки», «хористки», «хрестові дівчата», «жовтобілетчиці» та інші – термінологія «грішного» життя. Початок о 18.30 біля метро «Голосіївська». Сторінка події.

9 березня 2020
Поширити в Telegram
1594
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою