16 липня, 2024

Проект створення статей про жінок на українській Вікіпедії "Пані в червоному"

13 листопада 2017
Поширити в Telegram
3189

Проект створення статей про жінок на українській Вікіпедії "Пані в червоному"

Назва «Пані у червоному» обрана за аналогією із відповідним проектом в англомовній Вікіпедії, адже, як відомо, червоним кольором у Вікіпедії виділено посилання на ті статті, яких ще не існує — тож ці жінки ще у «червоному», саме тому необхідно переодягнути їх у «синій».

Ідея реалізувати такий проект в україномовному розділі Вікіпедії виникла на Вікіконференції 2017 у Херсоні. Проект триватиме з 15 листопада до 15 грудня.

Мотив «представництва» є суттєвим — чим більше жінок зможуть дізнатися більше про видатні досягнення інших жінок, тим більше це буде мотивувати їх до звільнення від гендерних стереотипів і підвищувати представництво жінок в суспільному житті загалом. Після багатьох століть гендерної стереотипізації, яке передбачало витіснення жінок з політики, їм потрібен позитивний приклад — цей легенький поштовх, який може мотивувати їх на звершення. Як-от приклад інших жінок, які досягли значного успіху в управлінні країною — попри те, що суспільство передвизначило для них ролі викладачки молодших класів або соціальної працівниці. Це саме стосується і наукової діяльності, кінематографу та багатьох інших сфер суспільного життя.

Якщо ви й досі не можете знайти в українській Вікіпедії інформацію про жінку, про яку неодмінно має знати світ, можливо, Ви зможете стати автором(-кою) цією статті. 

Сторінка місячника.

13 листопада 2017
Поширити в Telegram
3189
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою