28 березня, 2024

Семінар-резиденція "Фемінізм є"

27 квітня 2020
Поширити в Telegram
1677

З’єднуючи фемінізми – проєкт, спрямований на розвиток діалогу та співпраці між гендерними організаціями, феміністськими та ЛГБТІК ініціативами Німеччини та країн пострадянського простору. Проєкт складається із семінарів у країнах-учасницях, роботи міжнародної команди над дослідницьким проєктом «Феміністські транслокальності» та його презентацій. Семінари сфокусовані на додатковій освіті активісток в галузі проєктного менеджменту та створенні контенту. В межах проекту також відбудуться публічні заходи, що інформуватимуть про феміністську історію, філософію та політику.

Цілі проекту:

  • розвиток діалогу та співпраці між гендерними організаціями, феміністськими та ЛГБТІК*-ініціативами; 
  • побудова міжрегіональної мережі, що об’єднає феміністських художниць, кураторок, дослідниць та активісток;
  • додаткова освіта активісток в галузі проєктного менеджменту та фандрайзингу;
  • інформування про феміністську історію, філософію та політику в Німеччині та країнах пострадянського простору.


Про дослідницький проєкт «Феміністські транслокальності».

Феміністські спільноти існують транслокально — однаково спрямовані імпульси виникають незалежно один від одного в різних куточках світу. На початку 1990-х років кіберфемінізм виник в межах австралійської групи VNX matrix і російського Кіберфемінклубу. З існуванням таких неочікуваних просторових конфігурацій, зв’язки феміністських рухів у часі буває складно вибудувати навіть у межах однієї локальності. Коли історія фемінізму описується крізь парадигму «хвиль», локальна специфіка феміністського руху США постає в якості універсальної парадигми. Втім, історія феміністських рухів в інших частинах світу не вкладається в логіку «хвиль». Наприклад, свої особливості розвитку фемінізму має Східна Німеччина та країни пострадянського простору. 

У рамках проєкту у Харкові 13-16 серпня відбудеться семінар-резиденція, під час якого буде презентовано виставку «Фемінізм є…». Намагаючись говорити просто про складне, авторки, які створюватимуть виставку, будуть шукати відповіді на запитання:

  • Які вони феміністські цінності?
  • Хто такі феміністки та про-феміністи?
  • Яким би було суспільство, якщо б не існувало фемінізму?
  • Якою є історія фемінізму у світі, Європі, на пострадянському просторі та Україні?

Заявка на участь у розробці виставки https://docs.google.com/forms/d/1TjMMco1Oc-jTlLgnLcvrb2s0ohqMRoAOswItFnZSXsc/viewform?edit_requested=true

Дедлайн для готових робіт – 20 липня 2020 р.

Відкриття виставки супроводжуватиметься семінаром з проєктного менеджментру та художньою лабораторією.

Продукти, створені під час реалізації проєкту будуть передані на збереження у Музей жіночої та гендерної історії. Он-лайн версію виставки буде розміщено у віртуальній версії музею.

Проєкт реалізується громадською організацією Dekabristen за фінансової підтримки Міністерства зарубіжних справ Німеччини.

Партнер у Харкові – Центр гендерної культури.

27 квітня 2020
Поширити в Telegram
1677
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою