25 квітня, 2024

Шведський закон про зґвалтування вимагає чіткої згоди на сексуальний контакт

21 грудня 2017
Поширити в Telegram
3393

За чинним шведським законодавством, людина може бути притягнутою до відповідальності за зґвалтування, лише якщо доведено, що вона застосовувала погрози чи насильство. Згідно з новою пропозицією, зґвалтування може бути доведено, якщо позивач не дав чіткої словесної згоди на секс.

Заступниця Прем'єр-міністра Швеції Ізабелла Ловін заявила, що нещодавня кампанія з боротьби з гендерним насильством #MeToo продемонструвала необхідність ухвалення нового законодавства. Прем'єр-міністр Стефан Лофвен звернувся до жертв зі словами: "Суспільство стоїть на вашому боці". Закон набуде чинності в липні 2018 році. Він стосується не тільки випадкових зв'язків, але також і подружніх пар.

Деякі недобросовісні видання подали цю новину наступним чином:

"Справу про зґвалтування можуть порушити, навіть якщо статевий акт був добровільний і жодного фізичного примусу не було. Чоловік повинен отримати усну згоду, якщо партнер явно не сигналізує про своє бажання і згоду діями."

Феміністка та активістка Анастасія Мельниченко прокоментувала новину на своїй сторінці в Фейсбуці.

...поверхневе гугління показує, що, по-перше, йдеться не про отримання чоловіками згоди, а отримання _особою_ згоди (тобто як чоловіком, так і жінкою). По-друге, чітко вказано, що таке є згода на секс:
це чітко і свідомо висловлена згода, бажання. Що раніше згвалтуванням вважалося жорстке силове заволодіння, і не враховувалися випадки, коли людину гвалтували у несвідомому стані, коли вона не могла оборонятися або висловити згоду чи незгоду на секс (наприклад, будучи п'яною чи опоєною).
Ну, я не знаю, у кого як, але у мене весь секс відбувається за свідомої згоди. От саме так, як записали шведи у закон.

21 грудня 2017
Поширити в Telegram
3393
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою