19 березня, 2024

STEM is FEM провели для школярок лекцію «(Не) дрібниці у стосунках»

5 червня 2020
Поширити в Telegram
1390

STEM is FEM провели для школярок лекцію «(Не) дрібниці у стосунках»

Проблематика сімейного насильства є все ще достатньо замовчуваною в українському суспільстві. Наприклад, за минулорічним опитуванням Фонду Народонаселення ООН в Україні лише 56% українців знають, як розпізнати психологічне насилство.

Особливо важливим є розповсюдження цієї інформації серед молоді. На жаль, телебачення, книжки та кіно, а часом і батьківська родина транслюють молоді нездорові патерни поведінки, нормалізуючи чи романтизуючи аб’юз, фізичне та психологічне насильство. “Б’є - значить любить”, “Якщо не ревнує, то й не кохає”, “Не винось сміття з хати”, “Якщо хлопчик смикає, значить ти йому подобаєшся”, - такі повторювані фрази формують у молодих дівчат хибне уявлення про здорові та щасливі відносини.

Саме тому освітній проєкт STEM is FEM разом із Фондом Народонаселення ООН провели для школярок лекцію «(Не) дрібниці у стосунках» у рамках кампанії “Розірви коло”.

На зустрічі психологиня проєкту Ольга Авраменко розповіла, що основна проблема потрапляння у коло аб’юзу в тому, що починається він дуже непомітно, із речей, які складно назвати насильством.

“Коли перед нами нова людина, яка є потенційним партнером, впізнати у ній аб’юзера доволі складно. Тому що початкові маркери, деталі, які можна побачити на початку стосунків, не є однозначними. Наприклад, таким маркером є зневажливе ставлення до попередніх партнерів. Ми не знаємо всієї історії, можливо, попередній партнер справді зробив щось жахливе. Але аб’юзери завжди будуть зневажливо озиватися про всіх своїх колишніх. Інший маркер - прояв гіпертурботи - необхідність завжди знати, де ви та з ким, що робите, намагання контролювати вас, яке люди пояснюють турботою про ваш добробут. Також зверніть увагу, чи не реагує людина агресивно на дрібниці, які довколо неї пішли не так. На такі речі треба звернути увагу, придивитися, як вони будуть розвиватися і чи стосуються всього або якоїсь лише однієї речі і чи не є цією річчю ваші стосунки?”, - розповіла психологиня.

Ольга Авраменко наголошувала, що одним з найважливіших факторів профілактики є близькі стосунки із друзями та родиною. Важливо зберігати їх навіть у часи найбільшої закоханості. Бо відверте спілкування із людьми поза стосунками дозволяє побачити поведінку партнера із нової точки зору.

Відповідаючи на питання, лекторка Ольга Авраменко дала пораду про те, як допомогти людині, що втрапила в аб’юзивні стосунки.

“Коли людина звертається до нас стосовно своїх стосунків, дуже важливо підбирати слова. Зазвичай людина, яку ми погано знаємо, до нас із такими питаннями не прийде. Це близькі друзі чи знайомі, і ми найкраще знаємо, як комунікувати із цією людиною, аби не травмувати і не відштовхнути її. Якщо ми бачимо ознаки аб’юзу, треба спочатку натякнути людині. Побачити реакцію, чи вона замислилась; якщо сприйняла нас серйозно, то можна говорити далі. Говоріть про емоції саме цієї людини. Не задавайте питань: “А чому ти досі з ним?”, “Чому ти так довго терпиш?”. Ці питання травмують повторно, і вони перекладають додаткову відповідальність на цю людину. Вони нічого не вирішать, але довіра до вас буде похитнута, і шанси людини на безболісний вихід із цих стосунків зменшуються”.

Проєкт STEM is FEM - освітня благодійна ініціатива, що мотивує дівчат обирати для себе шлях кар’єри у технологічних галузях. Проєкт проводить освітні дводенні заходи на різноманітні STEM-тематики, аби познайомити із ними дівчат та дати можливість зробити вибір кар’єри більш свідомим.

Інформаційна кампанія «Розірви коло» є частиною програми Фонду ООН у галузі народонаселення, направленої на комплексний підхід до вирішення проблеми насильства щодо жінок та дівчат в Україні. Вона має на меті підтримати процес зміцнення національних механізмів запобігання і реагування на ґендерно зумовлене насильство.

Повний запис лекції можна переглянули на youtube каналі STEM is FEM.

5 червня 2020
Поширити в Telegram
1390
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою