19 березня, 2024

«Майбутнє за персоналізованою медициною та біотехнологіями»: STEM is FEM познайомив українських школярок із трендами фармакології

26 квітня 2021
Поширити в Telegram
730

Благодійний освітній проєкт провів 10-й безкоштовний навчальний модуль з технічних дисциплін. Темою ювілейного семінару стала одна з найактуальніших під час епідемії коронавірусу галузь – фармакологія.

Протягом двох днів досвідчені представниці фармакологічної індустрії формували у дівчат-слухачок комплексне уявлення про фармакологію: розповідали, які існують професії у цій галузі, з чого складається типовий день професіоналів-фармацевтів, розказували про власний досвід роботи, а також проводили онлайн-екскурсії виробничими потужностями компанії Дарниця та дослідницьким центром Biopharma.

Кандидатка біологічних наук, популяризаторка науки Ольга Маслова зауважила, що фармацевтика залишатиметься актуальною галуззю ще тривалий час, а отже, і професії, які в ній задіяні, будуть користуватимуться попитом також ще довго.

«Ретельні доклінічні та клінічні дослідження, увага до етичної, юридичної та фінансової складових розробки нових лікарських засобів потребує залучення різних спеціалістів. Світ рухається у напрямку персоналізованої медицини та розвитку клітинної і генної терапії, однак «традиційна» фарма все одно ще довго буде основним методом лікування більшості відомих захворювань. Нинішня пандемія довела, що нові виклики людство буде отримувати постійно і нові препарати будуть потрібні завжди»,

– наголосила пані Маслова.

Директорка з досліджень та розробки «Юрія-фарм» Наталія Литвиненко розповіла про найактуальніші вектори розвитку фармакології.

«Головним завданням залишається, звісно, відкриття нових лікарських засобів. У світі залишилось ще безліч хвороб, від яких немає ліків. В основному, це генетичні хвороби. Саме тому наразі найперспективніші напрямки – це біотехнології та генна інженерія. Також удосконалюються методи діагностики здоров’я, аби якомога точніше розуміти, що лікувати. Проте, це вже скоріше підгалузь, пов’язана із розробкою техніки, фармакологічне ІТ та робототехніка»,

– підкреслила пані Наталія.

У мотиваційному блоці модулю спікерки – успішні жінки із різних галузей, надихали дівчат обирати свою майбутню кар’єру, ґрунтуючись на власних здібностях і бажаннях та не зважати на шкідливі соціальні стереотипи щодо «нежіночності» деяких професій.

«Я вам заздрю, бо якщо ви у такій спільноті, як STEM is FEM, то це значить, що ви вже серйозно задумуєтеся над вибором професії. Прекрасно знати одразу, чого ти хочеш, і такі проєкти надають можливість визначитися. Проте не знати – це теж нормально. Успіх не знає ґендерних чи вікових обмежень. Є лише одна універсальна порада: поки ви не визначилися із конкретною спеціальністю – вчіть англійську. У STEM вона особливо важлива»,

– зауважила Креативна директорка агентства стратегічних комунікацій TRUMAN, співавторка англомовного новинного проєкту KYIV NOT KIEV Тетяна Гайдук.

Модуль, як зазвичай, закінчився призовим конкурсом. Учасниці уявляли себе керівницями центрів досліджень фармкомпаній та змагалися у тому, хто створить найкращу стратегію виведення нових препаратів на фармакологічний ринок.

«Усі призи також безпосередньо пов’язані із темою модулю – фармакологією та допоможуть дівчатам реалізувати свої винахідницькі таланти. Це – професійний мікроскоп за перше місце та навчальний курс Університету Джонса Гопкінса «Хімічні речовини та здоров'я» за друге місце, яке поділили одразу три дівчини»,

– розповів ініціатор проєкту, бізнесмен Сергій Токарєв.

В результаті модулю у слухачок створилося повне уявлення про фармакологію, тож кожна з них може більш свідомо обрати чи не обрати для себе цю галузь.

«Дуже сподобався модуль, було цікаво, корисно та надзвичайно зрозуміло, тому що спікерки все дуже ретельно пояснювали і відповідали на всі запитання. Мені здається, що кожна галузь має свої плюси та мінуси, а також легкі й складні моменти у роботі. Попри це, немає серед них таких, які б не могла опанувати дівчина. На модулі я пересвідчилася, що фармакологія – одна з них»,

– зазначила школярка Злата Охрименко.

Благодійний освітній проєкт STEM is FEM займається популяризацією технічних спеціальностей серед українських школярок та запрошує дівчат долучатися до навчальних заходів. Слідкувати за анонсами можна на офіційній сторінці проєкту https://stemisfem.org/ та сторінках проєкту у соціальних мережах Facebook та Instagram.

26 квітня 2021
Поширити в Telegram
730
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою