26 квітня, 2024

Теми-2019 на «Гендер в деталях»: що ми зробили, чого хочемо і як цього досягнемо?

26 лютого 2019
Поширити в Telegram
4710

Як швидко пролетів час! П’ять років тому героїчна боротьба Майдану закінчилася перемогою, а здається, це було лише вчора. Країну і всіх нас кинуло в такий стрімкий вир подій, що ми рятували і волонтерили, ініціювали і допомагали, а інколи просто виживали. Ми й не помітили, як бійчині стали ветеранками, а волонтерки — депутатками і міністерками. Що ми помітили і помітила вся країна, так це величезну кількість сильних, активних жінок, які з’явилися в публічному просторі і почали змінювати свої царини. Ці жінки вже не були «поодинокими квітками» в чоловічому царстві. Емансиповані і продуктивні, вони відмовилися від п’єдесталу пошан (часто лицемірних) на користь реформ. Громадські діячки, бізнесовиці, політикині почали проговорювати також свій жіночий досвід, звертати увагу на становище жінок у суспільстві, і виявилося — сюрприз сюрприз, — що дискримінація існує і пронизує все наше життя.

Так гендерна тема стала гарячою.

Після Майдану стався вибух подій, семінарів, публікацій на тему гендерної рівності. Це має свої причини. Спостерігаємо поступовий «гендерний розпад» (за означенням Тамари Злобіної), коли попередній гендерний лад пострадянської України (традиційної і корумпованої) змінюється разом із самою країною. Україна реформується, намагається стати справді демократичною, правовою державою, з розвинутим суспільством, чіткими правилами і дієвими механізмами забезпечення справедливості. Разом із нею змінюється і гендерний лад. У жінок з’явилися нові ролі, які суспільство приймає і схвалює. Берегиня-Мати і Краля-Барбі вже не одинокі популярні моделі жіночої ідентичності, — з’являються нові. А все нове потребує первинного опису й осмислення, щоб його помітити.

Саме цим «Гендер в деталях» займатиметься 2019 року.

Тема весни-2019 — «Гендер після Євромайдану».

Ми підготуємо ґрунтовні дослідницькі тексти про зміни і досягнення, які відбулися у сфері гендерної рівності за останні п’ять років. Оглянемо різні царини, починаючи від участі жінок у протестах, волонтерському русі, армії, закінчуючи освітою, політикою і культурою. Насправді позитивних змін дуже багато. Важливо це показати і закріпити у свідомості. Ми як суспільство, наше законодавство, мистецтво і соціальні взаємодії вже зовсім інші, ніж були п’ять років тому.

Ми знайшли авторок на більшість текстів, наразі терміново шукаємо фахівців і фахівчинь, які можуть розкрити наступні теми.

«Жінки у волонтерському русі: ролі й досягнення»

«Гендерна рівність в освіті до і після Євромайдану»

Однак не варто зупинятися на досягнутому. Тому

тема літа-2019 — «Феміністична утопія».

Феміністки — чудові критикині. Ми краще за інших знаємо гендерні вади нашого суспільства і вміємо нищівно їх громити. Та чи вміємо ми мріяти? Які з нас візіонерки? Ану перевірмо.

Протягом літа ми мріятимемо і фантазуватимемо, яким був би світ без дискримінації. Які вони — любов і романтика у феміністичному раю? Яким буде законодавство? Які правила етикету функціонуватимуть? Як поєднуватимуться робота і сім’я? Як виховуватимуть дітей? Якими будуть армія, наука, парламент?

Уявімо світ, у якому всім буде класно! Ми шукаємо авторок і авторів для коротких есе, у яких розглядатимуться різні аспекти феміністичної утопії.

Та що ж робити далі, коли візія готова? Ми ж хочемо раю на землі, тут і зараз!

Тема осені-2019 — «План дій».

Зміни варто робити разом. Ми хочемо організувати співпрацю між активістками, дослідницями, юристками, менеджерками і політикинями. Створити спільні плани дій, конкретні пропозиції, що і як потрібно змінити — у законодавстві, навчальних і бізнес-практиках, особистому житті. Ці тексти можуть бути невеликими, адже у двох попередніх темах сезону ми і проведемо дослідження, і створимо візії, — і містити конкретні настанови до дій. Які саме закони і як потрібно змінити? Які правила слід упроваджувати підприємствам, щоб запобігати сексуальним домаганням? Що робити, а чого не робити на побаченнях? Як писати підручники? Що мати на увазі, створюючи культурні продукти? Як дієво захистити від домашнього насилля?

Ви відчуваєте наснагу писати конкретні рекомендації та інструкції для впровадження в різних сферах? Пишіть нам!

Мрії ми перетворимо на стратегії, які буде кому реалізувати.

2019 рік — рік парламентських виборів. Будьмо реалістами: після президентських виборів ніякого «покращення» не станеться, зважаючи на актуальні рейтинги кандидатів і кандидаток. Завдання всіх нас — зробити все можливе, щоб у парламент потрапило якомога більше нових і чесних людей з прогресивним мисленням. І якомога більше жінок. Саме вони продовжать реформи, тож давайте сформуємо чіткий суспільний запит для них.

P. S. А як же чоловіки? Хіба їх не стосується гендерна рівність? Чи є у досвіді цієї соціальної групи особливості й проблеми, які варто осмислювати й вирішувати? Звісно, що так. У 2019 році ми продовжимо практику прямої мови від чоловіків-феміністів та опублікуємо серію інтерв’ю, що їх записали студент(к)и Тамари Марценюк у межах соціологічного курсу про маскулінність. Ми також публікуватимемо написані чоловіками есе-роздуми про роль і виклики сучасних чоловіків у різних сферах життя. Запрошуємо зголошуватися авторів.

Ми продовжимо проект «Безстрашні: вони творять фемінізм в Україні»  та аналізуватимемо важливі події і феномени протягом року.

Запрошуємо до співпраці!

Платимо гонорари за дослідницькі статті й есе різного обсягу (сума гонорару обговорюється залежно від формату статті); особисті спостереження, короткі коментарі, візуальний матеріал, відгуки на статті, книжки, фільми тощо пропонуємо публікувати на волонтерських засадах у нашому розділі «Репліки». 

Редакторська пошта: editor@genderindetail.org.ua

Щоб не пропустити нічого важливого, приєднуйтесь до наших соцмереж:

Facebook: https://www.facebook.com/genderindetail/

Instagram: https://www.instagram.com/genderindetail/

Telegram: https://t.me/genderindetail

І радимо підписатися на нашу щотижневу e-mail розсилку, це можна зробити тут: https://genderindetail.org.ua (праворуч під слайдером).

26 лютого 2019
Поширити в Telegram
4710
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою