18 квітня, 2024

У Берліні відбулась конференція про гендер у Східній Європі

24 червня 2017
Поширити в Telegram
3295

У Берліні відбулась конференція про гендер у Східній Європі

Філософиня Тамара Злобіна проаналізувала сучасні зміни в гендерних уявленнях українського суспільства. На її думку, Україну сьогодні найкраще описує метафора "гендерної еклектики", адже консервативні та емансипаційні тенденції існують в суспільстві одночасно. 

Історикиня Олеся Хромейчук порівняла досвід жінок у армії під час ІІ світової війни та у сучасному конфлікті на Донбасі, підкресливши різні типи дискримінації, яка існує на структурному, повсякденному, та символічному рівнях. 

Історикиня Марта Гавришко розповіла про дослідження, яке базується на 38 глибинних інтерв'ю з жінками, які приймали участь у збройному конфлікті на Донбасі. Тема розмови - драматична і замовчувана, а саме сексуальне насилля щодо жінок у зоні АТО. 

Соціологиня Тамара Марценюк підсумувала дослідження колег та зазначила, що гендерні процеси в Україні надзвичайно неоднозначні, перебувають у зоні впливу різноманітних тенденцій. Зовнішня агресія і протистояння з Росією, прагнення до євроінтеграції, боротьба з корупцією, загальносвітовий консервативний ренесанс, ріст право-популістських рухів як реакція на неоліберальні економічні політики, та  інші чинники, впливають на ситуацію в Україні і східній Європі загалом. З іншого боку, місцеві громадські ініціативи та публічні дискусії, такі як дискусія про сексуальні домагання, яка нещодавно почалась у київських університетах, є проактивними кроками місцевих спільнот до зміни ситуації. 

24 червня 2017
Поширити в Telegram
3295
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою