1 травня, 2024

У Кропивницькому з'явився барельєф відомій меценатці Ганні Дмитрян

23 серпня 2018
Поширити в Telegram
3046

У Кропивницькому з'явився барельєф відомій меценатці Ганні Дмитрян

Про це повідомляє редакція Точки доступу. Барельєф встановили біля старого корпусу лікарні. 

Ганна Дмитрян народилася 1843 року в місті Новомиргород Єлисаветградського повіту Херсонської губернії в родині багатого купця Михайла Мартакі, грека за походженням. Коли їй виповнилося 20 років, вона вийшла заміж за Афанасія Дмитряна. Таким чином поєдналися два капітали.

Глибока віра в Бога спонукала Ганну Дмитрян присвятити своє життя доброчинності. Отримавши від чоловіка та батька спадщину, вона зайнялася благодійною діяльністю. 1886-1889 рр. Ганна Михайлівна завершила розпочате будівництво оригінального православного храму Св. Пантелеймона в Бобринці. 1904 р. в Єлисаветграді (тепер Кропивницький) по вул. Костельній було зведено лікарню Товариства Червоного Хреста й названо в пам’ять її померлої доньки — іменем Святої Анни.

За доброчинність Херсонський губернатор нагородив Ганну Дмитрян знаком ордена І ступеня Російського Товариства Червоного Хреста, а П. Ревуцький вручив їй диплом на звання почесної опікунки лікарні Червоного Хреста в Єлисаветграді. Окрім єлисаветградської лікарні, подібну зведели і в Новомиргороді. Лікарню для народу, «Цегляне диво» або «Палац для хворих» було відкрито 1912 року. У ній безкоштовно лікували та харчували хворих — мешканц_ок міста й навколишніх сіл.

Померла Ганна Дмитрян 13 січня 1913 року на 70-му році життя. Її поховали в родинному склепі, який було споруджено під зведеним нею собором Св. Пантелеймона.

23 серпня 2018
Поширити в Telegram
3046
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою