20 квітня, 2024

У Львові відбувся марш “Поверни собі ніч”

3 грудня 2019
Поширити в Telegram
1871

Учасниці проголосили своє право безпечно пересуватись містом в будь-який час доби та наполягли на розробці дієвих механізмів захисту жінок від фізичного та сексуального насильства в темний час доби.

Ярина Дегтяр, менеджерка з комунікації Центру “Жіночі перспективи” зазначила: "Чому ми говоримо саме про жінок? Тому що ми маємо справу з гендернозумовленим насильством. Це насильство, яке вчиняють чоловіки щодо жінок. Бо саме чоловіки — це та група, яка переважно чинить будь-яке насильство. Більшість зґвалтувань, сексуального насильства, сексуальних домагань та домашнього насильства вчиняють саме чоловіки щодо жінок. Це все відбувається тому, що дискримінація жінок, гендерна роль «слабкої» статі роблять нас групою, вразливішою до насильства."

Вечірній марш відбувся на Сихові. Вибір локації організатори пояснюють тим, що це великий спальний район, куди багато жінок та дівчат повертаються з роботи, навчання, проводять дозвілля. В той самий час, увага влади та поліції частіше зосереджена на безпеці в центральній частині міста.

“Ми вимагаємо скоординованої роботи між різними організаціями та установами для створення безпеки для жінок на вулицях: поліції, місцевого самоврядування, дослідників цих питань, жіночих громадських організацій, медиків, фокус-груп жінок”, - пролунала вимога від учасниці акції, представниці Асоціації жінок-юристок України “ЮрФем” Ярини Волошин.

Зокрема, активістки закликали моніторити ситуацію нападів на вулицях, проводити навчальні заходи для поліції, реорганізовувати деякі маршрути громадського транспорту, проводити експертизу нових будівництв з точки зору безпеки і т.д. 

Також учасниці вимагали ратифікувати Конвенцію Міжнародної організації праці 190. У документі передбачено обширне визначення понять “гендернозумовлене насильство” і “світ праці” та надає рекомендації щодо безпеки працівниць дорогою на/з роботи.

До початку акції на Верхньому Шуварі почали збиратися молодики, які у подальшому перешкоджали руху учасниць маршу, вели себе агресивно. Юрченко Анастасія, активістка ГО “Феміністична майстерня” додає: “Ситуація, яка склалась, є “чудовою” ілюстрацією до того, про що ми говоримо. Ми були на освітленій людній вулиці, але не могли почуватися в безпеці у міському просторі. Хоча, організаторки неодноразово зазначали, що марш носить виключно мирний характер. Нам агресивно кричали "шавки", "геть ЛГБТ", кидали яйця, і невідомо, що було би, якби не було поліції. При чому ці люди не соромляться нападати на жінок і закликати до насильства. Їхні обличчя - обличчя агресора, проти якого ми зібрали акцію”. 

Нагадуємо, що це вже другий марш “Поверни собі ніч” у Львові. Перший відбувся в центрі міста в 2015 році. 

3 грудня 2019
Поширити в Telegram
1871
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою