29 березня, 2024

У США відбувся «Жіночий марш» у день інавгурації Д. Трампа

23 січня 2018
Поширити в Telegram
3378

У США відбувся «Жіночий марш» у день інавгурації Д. Трампа

Як інформує Громадське, учасники та учасниці маршу виступають за розширення прав жінок і засуджують сексистські висловлювання Дональда Трампа. До «Жіночого маршу», як і минулоріч, долучилися відомі актори та акторки, серед них співачка Адель, акторки Наталі Портман, Кемерон Діас, Дженіфер Лоуренс та інші.

За інформацією від BBC Україна, багато учасниць і учасників протесту одягли на себе рожеві шапки й капелюхи. Ці капелюхи (pussy hats) мали на меті нагадати про грубі висловлювання Трампа в бік жінок, які він собі дозволяв. "Риторика минулих виборів образила, демонізувала і залякала багатьох із нас, - ‎заявили ‎організаторки вашингтонського маршу. - "Жіночий марш" у Вашингтоні надішле прямий ‎месседж ‎нашому новому уряду у його перший день роботи і всьому світові, що права жінок - ‎це права ‎людей".‎

Як повідомляє Радіо Свобода, учасниці акцій також тримали плакати з гаслами на кшталт «Місце жінки - в Білому домі», «Бийся, як дівчинка», «Вибери клоуна - чекай цирк» та ін..

Головна суперниця Дональда Трампа на президентських виборах - кандидатка від демократів ‎Гілларі Клінтон підтримала протестувальників у Вашингтоні у своєму Twitter. "Дякую за те, що ‎стаєте, говорите і йдете маршем за наші цінності. Це важливо, як ніколи. Я справді вірю, що ми ‎завжди Сильніші Разом", - написала пані Клінтон.

Кандидатка соціологічних наук, доцентка кафедри соціології Києво-Могилянської академії, дослідниця за програмою ім. Фулбрайта у Колумбійському університеті (США) Тамара Марценюк дала свій коментар щодо події для ресурсу "Гендер в деталях":

Жіночий марш у Нью-Йорку вразив не так величезною кількістю учасниць і учасників, а їхнім розмаїттям. Люди приходили родинами і навіть поколіннями. Наприклад, відома дослідниця жіночого руху професорка Марта Богачевська-Хом'як прийшла на марш зі своєю донькою Дорою і онукою Катериною. 

У колоні були люди із інвалідністю, музиканти, мами і тати із дітьми, люди літнього віку тощо. Чимало мали власноруч зроблені досить креативні плакати на політичну та феміністичну тематики. Зокрема, частина плакатів були критичними проти політики Трампа, на підтримку Гілларі Клінтон. Не можна було не помітити рожеві шапочки на деяких учасницях і учасниках - очевидно, запаси із минулорічного маршу. Окремо привертали увагу певні феміністичні групи, як-от, анархо-феміністки чи активістки за права тварин. Марш ретельно охороняла поліція. Якщо ви запізнилися вчасно зайти у колону на її початку, то вклинитися пізніше було не можливо. Загалом потім ще до пізнього вечора на Манхеттені можна було ідентифікувати учасників і учасниць маршу по рожевих шапочках і плакатах. 

Також Тамара Марценюк поділилася  фото з Маршу (фото Дори Богачевської):

(Марта Богачевська-Хом'як з донькою Дорою)

(Марта Богачевська-Хом'як з донькою Дорою та онукою Катериною)

Марта Богачевська- Хом'як - громадська діячка й активістка українського жіночого руху в США; колишня віце-президентка Союзу українок Америки. Членкиня НТШ. Фахівчиня з суспільних процесів y Галичині в XIX ст., інтелектуального життя дореволюційної Росії, авторка монографії «Жінки в громадському житті України. 1884—1939».

До акції долучилися й інші міста світу.


Стокгольм
Фото: Pontus Lundahl / TT News Agency / Reuters / Scanpix / LETA


Женева.
Фото: Salvatore Di Nolfi / Keystone / AP / Scanpix / LETA


Лондон
Фото: John Stillwell / PA Wire / PA Images / Scanpix / LETA


Берлін
Фото: Hannibal Hanschke / Reuters / Scanpix / LETA


Париж
Фото: Eric Feferberg / AFP / Scanpix / LETA

23 січня 2018
Поширити в Telegram
3378
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою