25 квітня, 2024

Україні потрібна системна політика вирівняння гендерного дисбалансу на ринку праці

20 січня 2018
Поширити в Telegram
2765

Скасування наказу Міністерства охорони здоров’я №256 «Про затвердження Переліку важких робіт та робіт із шкідливими і небезпечними умовами праці, на яких забороняється застосування праці жінок» дасть українським жінкам право вибору, шанс на самореалізацію в різних галузях, можливість легалізувати своє становище в професії, а також пожвавить економічну активність українок. Про це повідомила голова Ліги захисту прав жінок «Гармонія рівних» Олександра Голуб під час прес-конференції «Скасування списку заборонених для жінок професій: що далі?».

«Наказ МОЗу №256 вносив свою лепту в дискримінацію жінки на ринку праці. Спільними зусиллями ми усунули перешкоду. Це матиме низку позитивних наслідків. Списку заборонених для жінок професій більше не існує. Тепер жінки вільні у своєму виборі та отримали шанс на самореалізацію в різних галузях. Там, де вони працювали в нежіночих професіях нелегально, тепер зможуть легалізувати своє становище. Відповідно, отримають більшу зарплату, пільги, шанси на підвищену пенсію, можливості безкоштовного оздоровлення. Відбудеться пожвавлення економічної активності жінок з відповідними позитивними наслідками для економіки країни», - відзначила Олександра Голуб.

За її словами,  це перемога тактична й вона потребує розвитку та побудови системної політики вирівняння гендерного дисбалансу на ринку праці.

«Залучення жінок до економіки, усунення дискримінаційних перешкод на ринку праці – це пряме завдання держави, якщо вона хоче досягти сталого розвитку. Між тим, сьогодні рівень зайнятості жінок в Україні на 10% менший за чоловіків. Серед жінок віком 15–70 років 44% є економічно неактивними (не працюють і не шукають роботу), водночас серед чоловіків таких лише 31%. Відсутність соціальної інфраструктури, зокрема, дитячих садків, перетворює частину жінок на економічно інертних громадян, від чого наша економіка лише втрачає», - переконана Олександра Голуб.

Вона відзначила, що єдина галузь, де жінки тотально переважають – це освіта. В інших сферах вони зіштовхуються з так званим ефектом скляної стелі, коли подальше кар’єрне зростання блокується через гендерні фактори. Це призводить до дисбалансу, коли в середніх та нижчих ланках жінки активно задіяні, а до керівництва не допускаються.

«Якщо жінки будуть протидіяти відмові платити їй співмірну з чоловіками зарплату, якщо вони стануть на заваді дискримінації під час прийому на роботу, якщо матимуть рішучість боротись із забороною займати керівні посади і якщо відчуватимуть за собою підтримку держави й неурядових організацій, тоді ми обов’язково отримаємо справжню велику стратегічну перемогу», - переконана Олександра Голуб.

Контакти ГО Ліга захисту прав жінок «Гармонія Рівних»:

Телефон: 096 485 47 97

E-mailwrpl.project@gmail.com

Сторінка в Facebookhttps://www.facebook.com/HARMONY.OF.EQUALS/

20 січня 2018
Поширити в Telegram
2765
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою