16 квітня, 2024

В Україні шукають історії жінок, які пережили акушерське насилля

28 жовтня 2020
Поширити в Telegram
809

Всеукраїнський проект Arts&Rights шукає історії жінок, які пережили насилля при пологах.  Надалі ці історії стануть основою для створення художніх, документальних та публіцистичних продуктів, а також для адвокаційних кампаній, над якими працюють правозахисники та активісти. Права жінок у пологах та акушерське насилля - одна з восьми фокусних тем проекту документального активізму Arts&Rights.

Перші історії на цю тему були оприлюднені в рамках онлайн-марафону документального активізму. Під час марафону жінки, які пережили трагедію під час пологів та чиї права порушувались під час народження їхніх дітей, відверто ділились ними. 

Так, одна з героїнь згадувала, як народжувала під час карантину і їй ніхто не надавав фізичної допомоги, медсестри не допомагали їй навіть переміщатися, а чоловіка в палату не пускали. Окрім того, жінка була змушена слухати образливі коментарі про те, що вона не готова до народження дитини. З неї весь час стягували кошти, що супроводжувалась погрозами не надати ліків, якщо вони попередньо не будуть оплачені. 

Ще одна жінка розповідала, що під час пологів одна з акушерок давила їй на живіт. А коли породілля боролась, чула у відповідь: «Я знаю, що роблю, тому мовчи». Інша героїня, син якої помер через добу після пологів, згадує, що батьків про це навіть не повідомили. Лише завідувачка, до якої вони зайшли, сказала їм: «Ну, ви вже все зрозуміли».

̶  Жінки, які народжують, часто навіть не знають, що мають якісь права,  ̶  каже засновниця і директорка проекту Arts&Rights Оксана Іванців.  ̶  Тому ми мусимо голосно про це говорити  ̶  про права жінок під час пологів, про важливість їх дотримання, про акушерське насилля. Історії, якими діляться наші героїні  ̶  важкі. Але ми збираємо їх саме для того, щоб показати: жінка, яка народжує, має право на повагу, а образи та знущання в її бік недопустимі. 

Відправити свою історію на тему прав жінок на пологах та акушерського насилля можна в довільному вигляді на адресу: mystory@artsandrights.org. Історії можна розповідати як відкрито, так і анонімно. 

Надалі цими історіями займатимуться правозахисники та активісти, а також учасники Мережі документальних активістів  ̶  режисери, публіцисти, письменники, які створюють на основі живих історій документальні та художні твори. «Ми впевнені, що кожне життя, кожна особиста історія має значення. І навіть одна окрема історія здатна змінити світ»,  ̶  каже Оксана Іванців.

Проект реалізується за підтримки Українського культурного фонду.

Більше про проект Arts&Rights: https://www.facebook.com/artsandrights.

____________

За додатковою інформацією звертайтесь, будь ласка, до PR директорки проекту ARTS&RIGHTS Тетяни Власової: 067 243 97 10, artsandrights@gmail.com.

28 жовтня 2020
Поширити в Telegram
809
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою