25 квітня, 2024

Верховна Рада схвалила закон про освіту

6 вересня 2017
Поширити в Telegram
5193

Верховна Рада схвалила закон про освіту

Депутатка Світлана Войцеховська написала на своїй фб-сторінці:

Реформі освіти бути! Сьогодні було досить важко, виснажливо і так дискусійно, що не хотілося нічого писати аж до самого голосування… Вітаю Лілія Гриневич, МОН, Комітет з питань освіти і науки ВРУ, Робочу групу… а ще вітаю всю спільноту, яка опікується проблематикою гендерної рівності в освіті – сьогодні можемо святкувати і нашу маленьку, але значущу перемогу! Підтримані та включені мої поправки до ст. 12, що визначає ключові компетентності, які формуються загальною середньою освітою - так серед них окремо «здатність до усвідомлення рівних прав і можливостей». Це ніби кілька слів – але неймовірно важливо! Питання необхідності саме законодавчого закріплення здобуття учнями гендерної компетентності дуже гостро піднімається у освітній, експертній, громадській спільноті. Я маю величезну кількість звернень, і це питання не оминається на жодному профільному засідання робочих груп, круглих столів, тощо. Саме закріплення такого положення у законі гарантує сталість цього стандарту освіти і його незалежність від змін політичної волі або бачення окремих посадовців. Це - крок на виконання наших міжнародних зобов’язань, серед яких питання забезпечення рівних прав і можливостей проходять наскрізною темою.
Недискримінація, рівність, забезпечення прав людини починаються з освіти та їх розуміння і усвідомлення мають бути сформовані саме під час здобуття учнями загальної середньої освіти! Переконана у цьому так боролася за цю поправку на засіданнях Робочої групи, засіданнях Комітету з питань освіти і науки, і врешті сьогодні в залі!
Також були підтримані і включені не менш важливі поправки щодо контролю за недопущенням дискримінації за ознаками статі, віку, соціального та етнічного походження, сімейного і майнового стану. Поправка щодо обов’язковості поваги до гідності, прав, свобод і законних інтересів всіх учасників освітнього процесу. Щодо обов’язковості захисту всіх здобувачів освіти від будь-яких форм фізичного та психічного насильства, приниження честі та гідності, дискримінації за будь-якою ознакою.
Дякую колегам депутатам за підтримку, дякую Робочій групі і Комітету і особливо дякую за натхнення та підтримку моїм колежанкам-однодумцям!

6 вересня 2017
Поширити в Telegram
5193
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою