27 квітня, 2024

Вибори без сексизму

6 жовтня 2020
Поширити в Telegram
1171

25 жовтня цього року відбудуться місцеві вибори. Вперше в історії під час цих перегонів буде застосована 40-відсоткова ґендерна квота за пропорційною системою. Разом з тим, зберігається 30-відсоткова квота в громадах нижчого рівня.
Незважаючи на те, що ґендерна квота є реально захищеною в законодавстві, ми переконані, що захисту та всеосяжної підтримки все ж таки потребують й жінки, які братимуть участь у виборах.
Адже крім передвиборчої боротьби, жінкам доведеться одночасно вести війну з суспільними упередженнями й ґендерними стереотипами. Множинної дискримінації зазнають й жінки з інвалідністю, внутрішньо переміщені особи, представниці ЛГБТ-спільноти та жінки, які представляють етнічні спільноти. Традиційною під час виборчих перегонів є практика застосування проти жінок брудних технологій, кібербулінгу та психологічного тиску. Громадська експертна рада при Міжфракційному депутатському об’єднанні “Рівні можливості” категорично засуджує недемократичні методи передвиборчої боротьби та звертається до політичних партій з вимогами:

  • виконати норму закону щодо квотного формування виборчих списків;
  • рівномірно розподілити кандидатів з числа чоловіків та жінок у багатомандатних мажоритарних округах для більш збалансованого представництва громади у місцевій раді;
  • підтримати кандидаток на рівні з кандидатами та передбачити позитивні дії для усунення наявної нерівності;
  • запровадити добровільну ґендерну квоту 50% жінок та чоловіків;
  • вести чесну й конкурентну боротьбу без дискримінації та сексизму.

Ми звертаємося до українців та українок з проханням разом зруйнувати стереотипи щодо жінок у політиці та зробити свій усвідомлений вибір, на основі професійних стандартів, адже це шанс отримати заможні та успішні громади.


Ми закликаємо представників громадянського суспільства солідарно підтримати вимоги, викладені вище. А також здійснювати суспільний контроль щодо дотримання суб'єктами виборчого процесу норм виборчого законодавства, забезпечення рівного доступу жінок та чоловіків до участі у виборах, ведення виборчих перегонів з повагою до людської гідності та честі.
Ми віримо, що об’єднане громадянське суспільство стане вагомим опертям для жінок, які висловили готовність боротися за владу на місцях.

Приєднуйтеся до Звернення https://forms.gle/uB8GLnoDFRZyhYjS9

6 жовтня 2020
Поширити в Telegram
1171
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою