25 квітня, 2024

Результати двохмісячної кампанії «Україна без сексизму»

22 грудня 2017
Поширити в Telegram
2784

Результати двохмісячної кампанії «Україна без сексизму»

За два місяці всеукраїнської кампанії «Україна без сексизму» Ліга захисту прав жінок «Гармонія рівних» за допомогою активістів зафіксувала більше сотні фактів дискримінаційної реклами. Більш ніж 90% її стосувалось саме жінок. За результатом моніторингу спрямовано 107 скарг до Держпродспоживслужби,  Індустріального гендерного комітету з реклами, та Омбудсмена. Наразі накладені штрафи на порушників законодавства в Луцьку, Рівному, Житомирі, Вінниці.

Про це повідомила голова Ліги захисту прав жінок Олександра Голуб під час прес-конференції «Україна без сексизму: два місяці боротьби».

«Кампанія «Україна без сексизму» отримала величезний відгук серед зовсім різних людей – чоловіків та жінок - майже у всіх регіонах. Особливо активно сприйняла наш заклик молодь. За час дії кампанії Ліга захисту прав жінок за допомогою наших активістів зафіксувала більше сотні фактів дискримінаційної реклами. Більш ніж 90% її стосувалось саме жінок. Переважно це зображення оголених жінок в рекламних цілях, транслювання гендерних стереотипів, вульгаризація жінки, зображення сцен насильства над жінкою», - наголосила Олександра Голуб.

За її словами, такого штибу реклама поширена практично у всіх галузях виробництва товарів та надання послуг. Найчастіше - серед закладів харчування, стоматологій, косметологій, нічних та чоловічих клубів, лаунж-барів, в рекламі нерухомості, мобільного зв’язку, одягу, взуття, будівельних матеріалів.

«За два місяці «Гармонія рівних» надіслала 107 скарг та домоглася накладення штрафів на порушників законодавства в Луцьку, Рівному, Житомирі, Вінниці. Ще по восьми справах триває розгляд, а п’ятьма фактами сексизму в рекламі займається Офіс Омбудсмена», - повідомила Голова Ліги захисту прав жінок.

Також вона проінформувала присутніх щодо підписання Меморандуму про співпрацю між громадською організацією та ЗМІ, до якого вже долучилось 10 видань, інформаційних агентств та веб-ресурсів. Сьогодні він відкритий для підписання рекламодавцями та представниками журналістської спільноти.

Координаторка проекту «Україна без сексизму» Юлія Макарова відзначила, що за 2 місяці Ліга захисту прав жінок лише з учнями та студентами різних навчальних закладів  провела сім зустрічей.

«Саме серед молоді ми залучили найбільше активістів для створення потужної мережі антисексистських інспекторів. Наразі вони працюють вже у 16-ти містах. Важливо, що до кампанії «Україна без сексизму» долучились державні управлінці та політики. Ми отримали підтримку з боку Офісу уповноваженого з прав людини та особисто від Валерії Лутковської. Також вдячні жінкам та чоловікам народним депутатам й депутатам Київради, які солідаризувались з нашими вимогами та публічно оголосили про своє несприйняття сексизму як явища», - заявила вона.

Заступник директора Інституту соціальних технологій «Соціополіс»  Сергій Літвінов озвучив дані дослідження Програми розвитку ООН «Жінки та чоловіки на керівних посадах в Україні», яке демонструє живучість гендерних стереотипів та нерівність можливостей.

«Зокрема, частка жінок серед підприємців складає 46%, але серед керівників юридичних осіб жінок лише 30%. Аналогічна ситуація у так званих жіночих сферах – соціальна робота, освіта, надання послуг. Наприклад, в освіті чим вищий рівень освітніх закладів, тим меншим є відсоток жінок-керівників: жінки очолюють 98% закладів дошкільної освіти, 87% початкових шкіл і лише 68% закладів середньої освіти. Існує не лише так звана «скляна стеля» - бар’єр, вище якого жінка не може піднятися – але й горизонтальні стіни. Цей принцип діє навіть у громадському секторі, коли чоловіки очолюють громадські організації, профспілки, а жінки - їх первинні осередки. Тому лише разом ми зможемо зруйнувати ці «скляні стелі» та «стіни», щоб збудувати суспільство рівних можливостей», - заявив Сергій Літвінов.

Контакти ГО Ліга захисту прав жінок «Гармонія Рівних»:

Телефон: 096 485 47 97

E-mailwrpl.project@gmail.com

Сторінка в Facebookhttps://www.facebook.com/HARMONY.OF.EQUALS/

22 грудня 2017
Поширити в Telegram
2784
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою