19 березня, 2024

“Жінкам треба змусити світ почуватися трішки некомфортно”, - Сабріна Гільдехаус на модулі STEM is FEM

6 жовтня 2020
Поширити в Telegram
1099

Шостий модуль освітнього соціального проєкту STEM is FEM, що популяризує технічні спеціальності серед дівчат, відбувся у столиці. Цього разу темою модулю було Машинобудування - дівчата слухали профільні лекції, ставили питання жінкам, які працюють у галузі, відвідали автосалон BMW Україна, аби дізнатися більше про автомобільну промисловість сьогодення, та музей авіації, аби познайомитися з ретроспективою літакобудування. Та, звісно ж, говорили про гендерне питання із спікерами проєкту. 

«По всьому світі дівчата досі знаходяться в несприятливому становищі. Їм складно розвиватися. У багатьох країнах вони отримують менше підтримки, менше мотивації. Вони також мають менше уваги від системи освіти, попри те, що дівчата навчаються краще. У дівчат кращі оцінки, вони довше залишаються в школі, в Україні більшість дівчат здобувають вищу освіту. І що далі? – Хлопці отримують роботу та заробляють більше. Не мовчіть, якщо так трапляється, боріться за рівну зарплату»,

– наголосила Голова UNICEF в Україні Лотта Сільвандер.

Із нею погодилася координаторка ООН в Україні Оснат Лубрані:

«Жінки все ще зіштовхуються із певними бар’єрами у своєму розвитку. Нерівність між чоловіками та жінками все ще існує у суспільстві. Здебільшого, у формі стереотипів, які заважають жінкам здобувати, наприклад, професії у СТЕМ сфері. Мовляв, у жінок це погано виходить. Ми в Організації об’єднаних націй показуємо неправдивість таких суджень. Є достатньо багато прикладів, коли жінки здобували успіх у цій сфері».

Генеральна директорка інвестиційної компанії Gildehaus Сабріна Гільдехаус дає пораду про те, у якому напрямку рухатися, аби змінити цб ситуацію. 

«Історично, та й зараз, жінки чують фрази на кшталт «так, це гарна ідея, але давайте згодом». Проте жінки не мають це слухати, вони мають кидати виклик нормам, стандартам. Аби зробити перший крок, треба кидати виклик. Треба змусити світ почуватися трішки некомфортно. Цей дискомфорт в подальшому і створить зміни, які нам усім потрібні».

Сабріна Гільдехаус сама два роки тому заснувала власну компанію, що надає підтримку та інвестиції українським модним брендам, які не мають достатнього капіталу та практичного досвіду задля виходу на західноєвропейські ринки. Власним прикладом зміни традиційного порядку речей поділилась і Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова:

«Я стала першим заступником міністра кілька місяців тому назад. Це другий такий кейс в історії України. До того дипломатія була достатньо закрита для жінок, особливо коли мова йшла про керівний склад цього міністерства. В центральному апараті сьогодні в Києві працює приблизно 600 людей. Десь третина з них – це жінки. Однозначно призначення керівника жінкою – це дуже мотивуюче. Особливо тому, що це лише вдруге в історії».

Та в України є приклади європейських держав, де ситуація вже цілковито інша.

«Цікавий момент в нашій історії –  нас була президент-жінка, Тар'я Галонен, яка була при владі два шестирічних терміни. Протягом та після її президентства, деякі молодші дівчата питалися «Чи це дійсно можливо, аби чоловік теж став президентом?» тому що все, що вони бачили – це президент-жінка. До парламенту на минулих виборах було обрано 48% жінок, а уряд більше жіночій, ніж чоловічий»,

- розповіла Надзвичайний і Повноважний Посол Фінляндії в Україні Пяйві Мааріт Лайне. 

Спікерки, які безпосередньо пов’язані із технологічними сферами твердо запевнили:  машинобудівна та автомобільна галузь - це для дівчат!

«Зараз я працюю у чоловічому середовищі, проте на роботі в принципі немає статей. Не бійтеся різниці у статях. Не бійтеся бути собою. Нічого страшного ні в маскулінному, ні, навпаки, в фемінінному оточенні немає. Будьте собою і творіть свою власну історію»,

– вважає маркетинговий директор BMW Україна Олена Тарєєва.

Із нею погоджується і Наталя Шуляр, заступник генерального директора львівського концерну «Електрон»:

«Треба не боятися викликів, не слухати старих стереотипів, чужих думок, які ставлять кліше, що інженерна професія не для жінок. Працювати в команді. Я не думаю, що машинобудування суттєво відрізняється від сільського господарства чи сфери послуг. Процеси ті самі, тільки продукти різні».

Під час освітнього модулю STEM is FEM відбувся також конкурс творчих ідей щодо розвитку галузі машинобудування. Переможницею стала шістнадцятирічна Надія Матус з Запоріжжя. 


Переможниця Надія Матус

Проєкт STEM is FEM - благодійна освітня ініціатива, що має на меті збільшити кількість дівчат, які обирають для себе професію у STEM-галузі. Просто зараз на сайті проєкту триває відбірковий конкурс на участь у модулі “Архітектура і Будівництво” у жовтні. 

6 жовтня 2020
Поширити в Telegram
1099
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою