28 березня, 2024

Жінки-інженерки в Україні відсвяткували Міжнародний день жінок в інженерії

25 червня 2020
Поширити в Telegram
1679

23.06.2020 - USAID Проєкт енергетичної безпеки разом з Програмою #ДівчатаSTEM та Науковим містечком “Нова енергія” (Івано-Франківськ) відсвяткували Міжнародний день жінок в інженерії. На честь свята було підготовлено відео, де вісім інженерок з енергетичної сфери розказали про особливості їх роботи та важливість приходу в цю сферу дівчат. 

Інженерія досі вважається чоловічою сферою. Дослідження «Жінки та чоловіки в енергетичному секторі України» демонструє, що частка жінок серед усіх зайнятих в енергетичному секторі країни становить 23–27 %. Це впливає і на оплату праці - в цілому, жінки отримують 78,1% від зарплати чоловіків. І енергетичний сектор не став винятком.

Жінки-інженерки були представницями компаній КП “КИЇВТЕПЛОЕНЕРГО”, ДТЕК, Львівобленерго, Южно-Український енергокомплекс, ПП "ЕСКО "ЕнергоІнжиніринг", Укренерго, Нафтогаз-Україна.

Наводимо цитати учасниць: 

  • Валентина Грицько, ДТЕК ШУ ім. Героїв космосу, вважає, що “Жінка-інженерка нічим не відрізняється від чоловіка-інженера. Кожен повинен бути професіоналом своєї справи”.

  • Катерина Шишка, генеральна директорка ПП "ЕСКО "ЕнергоІнжиніринг", вважає, що “На відміну від чоловіків у жінок немає права на помилку. Ми повинні все завжди зробити добре. У нас немає таких преференцій”.

  • Галина Дідурик, Южно-Український енергокомплекс, зазначила: “Дійсно, чоловіків в цій професії більше, ніж жінок. Але в процесі роботи це не має ніякого значення”.

Дівчата загалом утричі менше, ніж хлопці, орієнтовані на опанування професії «інженер». Тож Тетяна Паниш, Київтеплоенерго, звернулась до дівчат, які планують вступати на інженерні спеціальності: 

“Дівчата мають обирати те, що їм до душі. Не існує чоловічих чи жіночих професій. Головне любити свою роботу та розвиватись у сфері, якій ти працюєш”.

Всі відео можна переглянути на сторінках #ДівчатаSTEM та USAID у Facebook.

Перше відео ініціативи  https://www.facebook.com/watch/?v=3017302575016215.

Контактна інформація:

Чайка Дар’я, менеджерка з комунікацій Центр “Розвиток КСВ”, pr@csr-ukraine.org 

Анна Пихтіна, спеціалістка з соціальних медіа та заходів USAID Проєкту енергетичної безпеки, anna.pykhtina@tetratech.com 

Історія свята:

День жінок в інженерії вперше відзначило Товариство жінок-інженерів (WES) Великобританії 23 червня 2014 року. Дана подія була прив’язана до 95-річчя організації. У 2016 році цей день отримав меценатство ЮНЕСКО. У 2017 році Національний день жінок в інженерії вперше став міжнародним завдяки цікавості до нього та ентузіазму міжнародної аудиторії та учасників попередніх років. Наразі цей день відзначається у багатьох країнах. 

_____

USAID Проєкт енергетичної безпеки (ESP) тісно співпрацює з Урядом України, приватним сектором та громадянським суспільством з метою зміцнення енергетичної безпеки України та перетворення енергетичного сектору країни в сучасну рушійну силу економічного зростання, що орієнтована на ринок та інтегрована в ЄС.Енергетична безпека має вирішальне значення для незалежності та національного суверенітету України. Справжня енергетична безпека вимагає, щоб якісні енергетичні послуги були доступними, безперервними, надійними та безпечними для всіх українців.

Менторська програма #ДівчатаSTEM – перша в Україні програма, яка завдяки співпраці школярок та студенток із успішними менторками, допомагає досягти професійних результатів у STEM-напрямках. Менторки дівчат – унікальна спільнота ТОП-20 надихаючих жінок в Україні, які зробили успішну кар’єру в науково-технічній сфері, зокрема в IT, енергетиці, науці, астрономії, репродуктивній медицині, корпоративному управлінні, банківській сфері, бізнесі, консалтингу.На сьогодні Менторська програма #ДівчатаSTEM – спільнота 80 успішних жінок в STEM та майже 100 дівчат, які створили власні проєкти https://www.facebook.com/divchataSTEM 

25 червня 2020
Поширити в Telegram
1679
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою