16 липня, 2024

Жіноча історія у бісері

20 жовтня 2017
Поширити в Telegram
3123

У травні в рамках виставки «Рукоділля: бізнес і хобі», яка відбулася у Харкові, було презентовано арт-проект «Жіноча історія у бісері».  Його авторка Марія Щербіна символічно пов’язує жіночу історію з плетивом бісером, коли у велике полотно вплітаються індивідуальні та неповторні історії. І есенцією кожної з них стає матеріал, який ідеально передає дух історії і використовується вже тисячі років – амоніт, окам’янілий молюск. Проект користувався успіхом серед гостей, тому автори проекту вирішили продемонструвати його мешканцям Києва у жовтні. Відтак 20-22 жовтня проект транслюватиметься у київському виставковому центрі.

На великому полотні було надруковано амоніт, а навколо нього розмістили портрети діячок, яких було обрано учасниками та учасницями проекту. В результаті арт-проект демонструє персоналії 35 жінок, 35 унікальних доль, серед яких Леся Українка, Світлана Аліксєєвич, Марія Складовська-Кюрі, Тильда Суїнтон, Коко Шанель, Жанна Д’арк, Маргарет Тетчер та інші. За авторським задумом, це не просто ілюстрація того, як окремі персоналії вплинули на хід історії, а й порція натхнення та ентузіазму для глядачів, яких спонукають до роздумів над їхніми життями. 

Кожен портрет прикрашає прикраса-символ з бісеру, що передає індивідуальну історію і вклад цієї особистості у розвиток людства. До проекту залучилися 34 майстрів та майстринь з усього світу, тому бісерні прикраси приїхали з найрізноманітніших куточків світу: Бельгії, Білорусі, Великобританії, Німеччини, Росії, США, Швейцарії та, звісно, всієї України. В одне ціле було вплетено минуле й сучасне.
Велике полотно було створено для першого й єдиного в Україні Gendermuseum  - Музею жіночої та гендерної історії, який незабаром відкриється у Харкові. 

20 жовтня 2017
Поширити в Telegram
3123
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою