2 травня, 2024

GenderFestDnipro-2019: два дні, що сколихнули Дніпро

13 березня 2019
Поширити в Telegram
3101

Mini EdCamp Dniprо: чесно та компетентно - про сексуальну освіту

Отже, 22 лютого в рамках GenderFestDnipro відбулась (не)конференція міні-EdCamp Dnipro CE Academy – 2019. Тема захода - «Сексуальна освіта. Коли і як говорити  про "це"?"

У (не)конференції взяли участь понад 100 шкільних вчителів, психологів та соціальних педагогів з Дніпра, міст і громад регіону, а також сусідніх областей.

Учасниці/ки (не)конференції у Дніпрі мали змогу почути компетентних та яскравих спікерок/-ів. В рамках експертної панелі вони обговорили правові, психологічні, методичні аспекти сексуальної освіти, відповіли на питання учасниць/-ків.

Справжній ажіотаж викликали виступи та майстер-класи, які провели практичний психолог Ганна Денісова та представниця лабораторії здоров'язберігаючих технологій Академії неперервної освіти Олександра Бєлєніннік, начальник відділу ювенальної превенції  Національної поліції у Дніпропетровській області Ганна Карпеченкова, гендерна дослідниця Тамара Марценюк, докторка соціологічних наук Олена Стрельник,  журналістка Дарина Мізина та інші цікаві експерти.

В рамках учительської панелі miniEdCamp*у освітяни мали змогу представити власні доповіді та презентації.

Ірина Дядюшкіна, викладачка біології з гімназії №3 у м.Дніпро, представила презентацію “Біологічний аспект гендеру”. Відповідальна та захоплена своєю справою вчителька раділа можливості поділитися знаннями з колегами, отримала багато позитиву від mini-EdCampDnipro-2019.

Окремий акцент (не)конференції міні-EdCamp Dnipro - гендерно чутливе святкування Міжнародного дня захисту прав жінок 8 березня. Внесок жінок у розвиток держави величезний, підкреслює голова Гендерного Клубу Дніпро Ганна Мягких. - Але визнання цього факту - переважно у вигляді квітів та цукерок на свято.

В Дніпрі та регіоні в результаті перейменування топонімів лише 10% (!) нових назв вулиць,  проспектів, населених пунктів загалом носять імена жінок, зазначає кандидат наук, гендерний експерт Олександр Рудік. Це - непропорційно низький показник з огляду на значну роль жінок у нашому суспільстві.

Ця практика має бути змінена, і починати варто саме зі школи. Слід підкреслювати, наскільки важливим є внесок жінок у розвиток, захист та успіх України. Варто відходити від стереотипного сприйняття дівчат та жінок як “красунь” та “берегинь”, залучати і дівчат, і хлопців до обговорення аспектів Міжнародного жіночого дня 8 березня, наголошує докторка соціологічних наук Олена Стрельник.

Учасниці/ки (не)конференції міні-EdCamp Dnipro CE Academy – 2019 отримали багато корисних знань, навичок та яскравих емоцій, висловили вдячність за організацію цікавої події.

 - Тема сексуальної освіти вкрай актуальна для молоді, - зазначає Наталя Дробот, вчителька з м.Жовті Води, яка має досвід участі та координації у заходах формату EdCamp. - У Дніпрі ми почули цікавих експерток, дізнатися багато нового, що можна використати на практиці.

“Чим більше будемо знати, тим швидше прийде перемога розуму”

23 лютого, у рамках другого дня GenderFestDnipro, відбулися виступи цікавих спікерок та обговорення. Захід проходив у Музеї українського живопису в Дніпрі. Серед численної публіки заходу були люди різного віку та професійного профілю - викладачки, студенти/-ки, громадські активістки /-ти, журналістки/-ти та ін.

Тамара Марценюк, відома гендерна дослідниця, презентувала свою книгу "Чому не варто боятися фемінізму" та відповіла на питання зацікавлених учасниць / -ків.

"Чим більше ми будемо знати, тим швидше прийде перемога розуму та здорового глузду", - зазначили спікерка. До речі, пані Тамара презентувала свою книжку авторці кращого питання - студентці Дніпровського юридичного ліцею Олені.

Дарина Мізина, журналістка проекту Гендер в деталях, виступила з приголомшливою доповіддю про необхідність сексуальної освіти серед сучасної молоді. Виступ викликав неабияку цікавість серед аудиторії та глядачів Фейсбук-трансляції. Після зав*язалась активна дискусія, під час якої Дарина близько години відповідала на питання учасниць, а також дала докладне інтерв*ю дніпровському ТБ-каналу.

Олена  Стрельник, докторка соціологічних наук, представила учасникам GenderFestDnipro-2019 презентацію “Турбота як робота: материнство у фокусі соціології”.  Спікерка зазначала: обслуговуюча, або репродуктивна праця, якою зазвичай займаються жінки, має настільки ж важливе значення, як і праця чоловіків, заслуговує на повагу та максимальне визнання.

Ольга Костіна, еко-активістка, співзасновниця ГО Чисте місто - Дніпро, розповіла про те, як екологічні звички, дбайливе відношення до довкілля та його ресурсів можуть сприяти успіху феміністичних поглядів.

Учасниці / -ки GenderFestDnipro-2019 зазначали, що подія стала чудовою можливістю почути думки цікавих візіонерок сучасної України. Публіка надихнулася свіжими ідеями та отримала заряд позитиву.

13 березня 2019
Поширити в Telegram
3101
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою