29 квітня, 2024

Нумо, Харків, права замість парків!

9 березня 2020
Поширити в Telegram
1749
Галина Михайлова

Мама, журналістка, феміністка. Пише на соціальні, економічні й культурні теми. Цікавиться темою жіноцтва і його ролі в житті людства.

Від Свободи до Конституції - маршрут харківського маршу жіночої солідарності з нагоди 8 березня пролягав дуже символічно. Від площі до площі у плотному оточенні поліціянтів жінки, чоловіки та діти пройшли майже без пригод. Окрім традційних гасел "Бунтуй, кохай, права не віддавай" та "Жінка завжди на часі" скандували й "Не психуй, ратифікуй" - щодо Стамбульської конвенції. "В Україні зараз стільки нагальних питань, що немає окремих першочергових, коментує Ганна Шаригіна, співорганізаторка маршу. Нам є над чим працювати."

Шляху колони намагалися перешкодити кількадесят молодиків з плакатом " у вас товар у нас купец" з патріархальними гаслами. Вони принесли квіти та булку, й імітували українські весільні традиції. Активістки були готові - відповіддю став плакат "Ваш купець - наша відмова". Антимаршевиків поліція швидко прибрала із шляху та максимально завадила провокації. Загалом на марші були й профеміністичні чоловіки, приходили навіть цілими родинами.  "Жінки і чоловіки прагнуть рівності,  - говорить співорганізаторка маршу Віра Чернігіна, - цьогоріч з нами до тисячі чоловік і це показує, що Харків готовий до діалогу". За оцінками поліції кількість учасників та учасниць менша - близько 500 чоловік.

Хід маршу супроводжували барабанщики та перформанс "я тобі не". Дівчата у костюмах та з плакатами "(я тобі ) не зайка", "(я тобі) не принцеса", "(я тобі ) не лялька"тощо зображували найтиповіші сексистьскі вирази щодо жінок та дівчат.

На Марші заходи з нагоди дня жіночої солідарності не закінчуються. Попереду кілька важливих дискусій, тату марафон та колективне написання статей до Вікіпедії.

9 березня 2020
Поширити в Telegram
1749
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою