19 березня, 2024

Події 18-24 березня 2019 року

17 березня 2019
Поширити в Telegram
2699

18-24 березня, КИЇВ - Виставка Олени Давиденко (батик, графіка)

Ця серія картин, що виражають почуття, емоції та внутрішній світ художниці. В кожній картині схована чарівність, яка запрошує до казкового світу. Любов, як показник щастя, здатна розкрити світ в новій привабливій формі, навіть якщо людина живе в оточенні міської метушні. Любов усюди... Вона збуджує і посилює відчуття повноти життя, керуючи всім ходом розвитку людства. "Кохайте один одного і нехай завжди у Вашому житті буде "Любов усюди"! Адже, коли ти закоханий, ти здатен бачити диво!", - Elenа DIVID. Олена Давиденко (DIVID) закінчила Київський національний університет культури і мистецтв («Дизайн одягу»). Автор роботи на тему «Проектування колекції жіночого одягу з використанням результатів дослідження особливостей художньої виразності і кольорової палітри творчості Марка Шагала», втілила свої дослідження в першій колекції «Київ у кольорах любові» (присвячена художникам Марку Шагалу і Густаву Клімту), яка була презентована навесні 2011 року в Музеї культурної спадщини (Київ). Наступного року художниця представила вже дитячу колекцію суконь в техниці батик «Петриківський розпис». Нині Олена Давиденко має заслужене визнання. Вартість вхідного квитка 15-25грн. Місце проведення: Київський міський Будинок природи. Адреса проведення: вул.Рогнідинська,3 (ст.М»Палац спорту»). Час роботи з 12-00 до 18-00, на вхід до 17-00. Неділя, понеділок – вихідні. Сторінка події.

18-24 березня, КИЇВ - Виставка "Безстрашні. Частина І"

Виставка та лекторій «Безстрашні: вони творять фемінізм в Україні. Частина І» розповідає про тих 12 героїнь, інтерв’ю з якими ми уже мали честь опублікувати на сайті «Гендер в деталях»: https://genderindetail.org.ua/spetsialni-rubriki/bezstrashni/. Влучні спостереження, дошкульну критику, та мудрі поради від видатних жінок доповнюють їхні портретні світлини. Фотографині Олені Ангеловій вдалось показати візуально той досвід, який стоїть за плечима кожної. Авторка проекту та виставки: Tamara Martsenyuk. Виставка триватиме до 11 квітня 2019 р. Адреса: Creative Women Space (Михайлівський провулок, 9Б). Сторінка події.

18 березня - OPEN CALL: Феміністична перекладацька майстерня

Запрошуємо всіх зацікавлених* подаватися на феміністичну майстерню з перекладу книжки Сильвії Федерічі “Caliban and the Witch: Women, the Body and Primitive Accumulation” (англ. - укр.). Ця праця Федерічі є канонічною для західного фемінізму й пропонує феміністичну інтерпретацію виникнення та становлення капіталізму через аналіз історії полювання на відьом. Авторка критикує поширене уявлення, що дискримінація жінок у сучасному світі є пережитком якогось старого (феодального) ладу, і натомість яскраво описує, як саме зародження та поява капіталізму стала можливою завдяки насильницькій зміні статусу жінок у суспільстві. Сильвія Федерічі описує, як із виникненням капіталізму жінки втрачають не лише доступ до різних соціальних ролей та благ, але й втрапляють у систему жорсткого контролю своєї тілесності та сексуальності, приречені на непрестижну й неоплачувану репродуктивну працю. Книга також розглядає колоніалізм і супутню работоргівлю та насильство щодо корінних народів як явища, що нерозривно пов’язані з цим процесом. Майстерня розпочнеться 20 квітня і триватиме до кінця року. Вона передбачає три оффлайн-зустрічі перекладачок (у квітні, липні та вересні або жовтні) з практичним обговоренням зроблених перекладів, вступ до теми та консультації провідних українських теоретикинь, фахове наукове і літературне редагування перекладів. За результатами майстерні Феміністична майстерня планує видати книгу, орієнтовний обсяг індивідуальних перекладів учасниць – близько 40-50 умовних сторінок.. Для заявки на участь у майстерні заповніть, будь ласка, анкету. Дедлайн подачі заявки: 31 березня, 23:59 CET, результати відбору - до 5 квітня 2019. Сторінка події.

20 березня, ЛЬВІВ - English Speaking Club: Women, Politics, Islam

Говорячи про жінок у політиці в нашому регіоні, ми рідко згадуємо іслам і мусульманських жінок. Це не тільки наша помилка, але й тепер ми можемо побачити, що в усьому світі відсутність представництва і відсутність мусульманських голосів у західному та східноєвропейському публічному просторі призвели до зростання шовіністичних і ісламофобських настроїв. Навіть якщо жінки в ісламських країнах не можуть займати політичні посади (на Заході або через стереотипи, або через статус іммігрантів, а на батьківщині через стать), вони часто створюють сильне неформальне керівництво у всьому світі. У ході нашої англійської клубної сесії ми будемо обговорювати книгу «Жінки, лідерство та мечеті» Masooda Bano та Hilary Kalmbach і намагатися розвінчати всі стереотипи про жінок і політику мусульманського світу. Цитати та ідеї з книги будуть представлені нашим модератором протягом сесії, це означає, що вам не доведеться читати книгу вдома, перш ніж з'являтися в клубі. Aлe теми обговорюються в невимушеній і щасливій обстановці, і ми запрошуємо людей усіх гендерів приєднатися. Ми хочемо, щоб англійський клуб був ЛГБТ дружнім та дружнім до жінок, тому будь-яка форма нетерпимої мови неприйнятна. Початок о 20.00 у Феміністичній Майстерні (площа Ринок, 42). Сторінка події. 

21 - 31 березня, КИЇВ - Арт-виставка "12 місяців чних" у форматі доповненої реальності

«Ці» чи «критичні дні» – якими словами ти називаєш місячні? Ми вважаємо, що настав час поговорити відверто на таку досі табуйовану для українок тему як менструація. Тому ми запросили 12 жінок-ілюстраторів, щоб поговорити про «табу» без табу. Дівчата обрали 12 слів-замін менструації, зобразили їх у своїх роботах, а ми «оживили» їх завдяки технологіям доповненої реальності. Прийди на арт-виставку, проведи час весело та з користю, а головне – говори відверто. Менструація – це просто менструація. Чи не так? Чекаємо на тебе 21-31 березня з 10:00 до 22:00 у ТРЦ «Гулівер» (станція метро «Палац спорту»). Вхід вільний. Сторінка події

21 березня, КИЇВ - Профспілкові лідерки

«Жінки, які змінюють світ» - серія зустрічей, присвячених Міжнародному дню боротьби за права жінок.  Під час нашої заключної зустрічі ви познайомитесь із активними профспілковими діячками, які гуртують свої громади та знають, як захистити трудові права. Наталія Левицька (Nataliya Levytska) - очільниця Комітету з питань захисту прав жінок та гендерної рівності Конфедерації вільних профспілок України (КВПУ), заступниця голови КВПУ, віце-президентка Пан'європейської регіональної ради (ВЕРС) Міжнародної конфедерації вільних профспілок. Наталія Зелена (Натали Зеленая) - лідерка та активістка Незалежної Профспілки Гірників України (НПГУ) шахти "Білозерська". Наталія очолює Комітет з питань захисту прав жінок місцевої профспілкової оргінізації КВПУ, активно просуває профспілкові механізми захисту прав жінок та протидії дискримінації. Місце проведення заходу: офіс ГО "Трудові Ініціативи", м.Київ, вул. С.Петлюри, 10.
Час: 21 березня, 18:30. Вхід вільний. Сторінка події.

Семінар для розробників гендерної політики, присвячений роботі з множинними дискримінаціями. Відбудеться у четвер, з 15:00 по 18:00. Спеціальна доповідачка заходу - Olena Hankivsky, професорка публічної політики в Університеті Саймона Фрейзера (Канада), одна із відомих у світі розробниць інтерсекційного підходу до політики недискримінації. Організатори заходу: БО БТ «Київський інститут гендерних досліджень, EDGE, the Expert Deployment for Governance and Economic Growth, Ukraine, за підтримки Посольства Канади в Україні - Embassy of Canada in Ukraine. Деталі - тут

21 березня, ЛЬВІВ - Жінка як об’єкт в рекламі: стереотипи та маніпуляції

В межах діяльності Центру СУА з жіночих студій запрошуємо 21 березня на відкриту лекцію Вікторії Романюк «Жінка як об’єкт в рекламі: стереотипи та маніпуляції» Доповідачка: Вікторія Романюк, кандидатка культурології, доцентка кафедри журналістики НаУКМА, заступниця головного редактора StopFake.org Місце проведення: авд. 424, Гуманітарний факультет, вул. Козельницька, 2а. Час проведення: 16:15-18:00. Сучасні медіа не лише надають інформацію, розважать та орієнтують аудиторію в різних напрямках життя. Вони формують стереотипні уявлення про чоловіка і жінку, родину і мораль, ідеали криси, приписуючи нам певні психологічні властивості, соціальні ролі. Найяскравіше такі процеси відбуваються в комерційному контенті – рекламі, де жінка репрезентується не через її талант, інтелектуальні здібності чи професійні успіхи, а через характеристики зовнішності. Під час доповіді буде розглянуто питання загроз від дискримінаційного контенту, а також представлено приклади та шлях подолання цих загроз у вітчизняній та європейській медіаіндустрії. Сторінка події.

21 березня, ЛУЦЬК - Невидимий Батальйон у Луцьку

Ми ще не бачились у Луцьку? Тоді запрошуємо вас на показ повнометражного фільму "Невидимий батальйон", який розповідає історії українських жінок, які, незважаючи ні на що, пішли добровольцями на війну з Росією. Сеанс відбудеться 21 березня 2019-го року о 17:00 в кінотеатрі "Premier City". «Невидимий батальйон» - це фільм, в якому зібрано шість історій жінок-військовослужбовиць. Ці історії розказали три українські режисерки: Ірина Цілик, Світлана Ліщинська та Аліна Горлова. Героїні фільму мають неповторний життєвий досвід, вік, військові та цивільні професії. Проте їх всіх об’єднала ця війна. Саме їхні історії відтворюють панорамну картину становища жінок у Збройних Силах. Кіностічку вже показали тисячам глядачів по всьому світу: від Шанхаю і до Вашингтона та Нью-Йорка, героїням фільму стоячи аплодував Парламент Канади. Не пропустіть! Час: 17.00. Місце: Кінотеатр "Premier City" (вул. Сухомлинського, 1, ТРЦ «ПортCity»). Сторінка події.

22 березня, ЛЬВІВ - Наукова фантастика і гендер

Від самого початку існування жанру наукова фантастика завжди була полігоном, на якому тестувалися найдивніші ідеї і проводилися найхимерніші соціальні експерименти. Не могли фантаст_ки оминути і тему гендеру. Якими будуть гендерні ролі у світі, де люди співіснують, до прикладу, з роботами? Які структури влади працюватимуть на планетах, що ніколи не належали людях, і на яких ніколи не знали, хто такі чоловік і жінка? Як видозмінена мова і тілесність, альтернативна людській (інопланетяни, розум у мережі тощо) впливатимуть на свідомість? Про все це поговоримо у п’ятницю о сьомій. Лекторка: Kira Leonova, активістка, мисткиня. Початок о 19.00 у Першій Львівській Медіатеці (вул. Мулярська, 2А). Сторінка події. 

22 березня – Закінчення прийому заявок на Першу південну школу фемінізму

Доповіді про історію феміністичного руху та напрями у сучасному фем.русі, які існують в Україні та світі. Бесіди про зв'язки, які є між фемінізмом та іншими правозахисними рухами, між дискримінацією за ознакою гендеру та іншими видами дискримінації. Глибоке занурення у визначення понять "гендер"та "біологічна стать". Інтерактивні вправи, спрямовані на самовизначення та емпауермент. Все це чекає слухачок Першої Південної Школи Фемінізму, яка відбуватиметься з 29 по 31 березня на Херсонщині. Під час відбору пріорітет надаватиметься жінкам, людям з інвалідністю, сільським житель_кам, внутрішньо-переміщеним особам, негетеросексуальним та трансгендерним людям, представни_цям інших дискримінованих груп.
Впершу чергу школа розрахована на мешка_нок Херсонської області та Півдня України.
Але при наявності вільних місць ми готові будемо запросити учасниць з інших регіонів. Захід проходитиме за ініціативою Феміністичної, ЛГБТ-інклюзивної організації "Інша", при підтримці ГО "Жіночі перспективи". Організатори беруть на себе витрати на проїзд, проживання та харчування учаснить під час заходу. Реєстрація за посиланням.

23 березня, ХАРКІВ - Місце жінки в науці

Чи є місце для жінок в науці? Хто ці жінки? Вчені чи науковиці? Технічні науки - не жіноча справа? На всі ці та інші питання, які стосуються жінок у науці, та науковиць в Україні та Світі, ви зможете отримати відповіді вже в цю суботу! "Жінки в науці" - це жінки, що пройшли крізь гори стереотипів та непорозумінь, накшталт "математика для хлопчиків". Це справжні сильні і розумні жінки, які розповідатимуть про свої шляхи і досягнення. Вони і викладачки, і теоретикині і практикині, і громадські діячки одночасно, які боряться проти псевдонауки і допомогають молодим майбутнім фізикиням, ембріологиням, інженериням, надихаючи! Лекторки:
Olga Maliuta - ембріологиня. Закінчила біологічний університет Тараса Шевченка за спеціальністю молекулярна біологія. 10 років роботи в National Institute of Molecular Biology and Biotechnology зараз працює у клініці IVMED. Постійнf учасниця #Дні_Науки.
Ірина Єгорченко - старша наукова співробітниця Інституту математики НАНУ, кандидатка фіз.-мат. наук, авторка більше 50 наукових робіт. Учасниця численних міжнародних наукових конференцій. Одна з засновниць найкращого українського наукового журналу за рейтингами World of Science та Scopus "Symmetry, Integrability, Geometry: Methods and Applications". Популяризаторка математики, науки, критичного мислення, академічної доброчесності. Постійна лекторка Дні науки
Kseniia Semenova-Shelevytska - викладачка НАУ, інженерка, популяризаторка науки. Координаторка Наукові пікніки в Україні / Science Picnics in Ukraine. Початок о 14.00 в бібліотеці ім. Короленка (пров. Короленка, 18). Сторінка події. 

23 березня, КИЇВ - BusinessWoman2019

23 березня 2019 року у місті Києві відбудеться ІІІ Міжнародний бізнес-форум «БізнесWOMAN 2019». Організатором форуму виступає журнал «БізнесWOMAN».
Метою ІІІ Міжнародного бізнес-форуму «БізнесWOMAN 2019» є консолідація жінок бізнесу, політики та соціальної сфери задля налагодження тісної співпраці, обміну досвідом, репрезентації України в світі та сприяння розвитку малого і середнього бізнесу жінок.
Учасниками форуму стануть близько 2000 жінок з 25 країн світу, серед яких – представниці дипломатичних структур, політикуму, жіночих бізнес-клубів та підприємств, засобів масової інформації, власники бізнесу, керівники політичних партій, наукових та аналітичних центрів, міжнародних організацій та фондів з різних регіонів України та світу. Спікерами форуму будуть медійно відомі та впізнавані в Україні та світі жінки, які досягли вагомих результатів у бізнесі та політиці на вітчизняному та міжнародному рівні. Детальніше – за посиланням.

23 березня, КИЇВ – Лекція «Гендерний підхід і його складові»

Запрошуємо на зустріч з героїнею проекту Виставка "Безстрашні. Частина І.", гендерною експерткою, активісткою, що працює з питаннями гендеру у політиці і знає багато що про внутрішню кухню Ella Lamakh. Під час зустрічі ми обговоримо, як з теорії про гендерну політику перейти до практики впровадження гендерної рівності. Дамо відповідь на питання, а як застосовувати гендерний підхід в реальному житті. Будемо робити огляд реальних прикладів застосування гендерного підходу в сервісних організаціях, в житті людини, яка може мешкати в малих містах чи селах. Зрозуміємо, яким чином гендерний підхід допоможе створити портрети областей, проекти та програми розвитку регіону, міста, району та села. Ми проаналізуємо статистику, що відображає показники за статтю у кожній з соціальних галузей, і як у подальшому гендерна статистика допомагає вирішувати проблеми нашої громади, організації тощо. Спробуємо застосувати гендерний підхід в реальних прикладах нашого життя.  Вхід вільний за умови реєстрації. Початок о 13.00 у Creative Women Space (Михайлівський провулок, 9Б).  Сторінка події. 

23 березня, КИЇВ - Гендерне насильство: як Стамбульська конвенція допоможе боротьбі

Як Стамбульська конвенція допоможе у боротьбі з насильством стосовно жінок і домашнім насильством? Чому українські депутати бояться слова “гендер” та до чого тут церква? Чи йдеться у Стамбульській конвенції про сексуальну орієнтацію? Під час дискусії "“Насильство щодо жінок: як у боротьбі з ним допоможе Стамбульська конвенція?” Ірина Виртосу (Iryna Vyrtosu) з Центр інформації про права людини та Yuliia Dontsova з Amnesty International Ukraine розвінчають міфи та маніпулятивні твердження навколо документу. Йтиметься, зокрема, й про правки до Кримінального кодексу, більш відомі як “закон про згоду на секс” — як реалізацію одного з положень Конвенції. Модераторка Yelyzaveta Sokurenko. Захід відбудеться у форматі “Кава з правозахисниками” у кінотеатрі “Жовтень” (вул. Костянтинівська, 26) в межах 16-го Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA. Вхід вільний. Початок об 11.30. Для зручності, будь ласка, зареєструйтеся. Сторінка події.

24 березня, КИЇВ - Гаська Шиян «За спиною». Презентація нового роману!

24 березня о 16:00 у креативному просторі IZONE (вул. Набережно-Лугова, 8) відбудеться зустріч із автором роману “За спиною” Halya Kerosina Shyyan. Війна на Сході ставить перед вибором не лише чоловіків, але й їхніх жінок і подруг. І не кожна з них готова піддатися суспільному тиску і погодитися із загальноприйнятим сценарієм та прийняти роль, яка належиться жінці, яка чекає в тилу. В основі роману історія 27-річної Марти. Її бойфренд у зв’язку з війною на сході нашої країни, отримує повістку і вирішує проміняти затишне життя, хорошу роботу і саму Марту на бліндажі. Це руйнує звичний стан речей і їхнє сприйняття. Врешті дівчина і сама вирішує змінитись та переосмислити реальність. Ситуації, люди, локації все це підштовхує саме до цього. Новий роман Гаськи Шиян зачіпає багато болючих і потрібних до обговорення у наших реаліях тем, як то військовий і моральний обов’язок, стереотипи суспільства, відчуття безпеки в сучасному світі, патріотизм, націоналізм, ставлення до переселенців, двомовність, порівняння культур і зрештою роль жінки, її сексуальності та її прав і свобод. Модерує: Ekaterina Sergatskova. Сторінка події. 

24 березня, КИЇВ - «Бути жінкою» в UrbanSpace500

Запрошуємо зіграти в настільну антидискримінаційну гру “Бути жінкою”. Ця гра – інструмент просвіти та навчання основам толерантності та взаємоповаги. Головна ідея – допомогти гравцеві/чині «перевтілитися» в одну з восьми героїнь гри та на власному досвіді відчути всі грані життя сучасної української жінки. Героїні потрапляють у ситуації з реального життя, борються за рівні права і будують своє щастя, долаючи стереотипи та дискримінацію. На вас чекає безкоштовна ігрова сесія для 5 команд і спілкування з авторками і авторами гри. Гра розроблена командою української Благодійної організації “Благодійний фонд “Stabilization Support Services” (далі - БО «БФ «SSS») за підтримки “Українського Жіночого Фонду”. Початок о 10.00 за адресою вул. Грінченка, 9. Сторінка події.

17 березня 2019
Поширити в Telegram
2699
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою