19 березня, 2024

Події 20-26 травня 2019 року

19 травня 2019
Поширити в Telegram
2278
Ми також підготували підбірку подій "Книжкового арсеналу" не тільки про фемінізм, а й такі, які буде стовідсотково цікаво відвідати феміністці. Дивіться - тут

20-22 травня, КИЇВ, ЧЕРНІГІВ - Генеральна асамблея Європейського центру міжнародної ради жінок

20-22 травня цього року відбудеться Генеральна асамблея Європейського центру міжнародної ради жінок до 100-річчя створення і 20-річчя відродження Національної ради жінок України. Та конференція «Участь жінок у прийнятті рішень». Урочисте відкриття Асамблеї відбудеться 20 травня в Києві в колонній залі Київської міської державної адміністрації (вулиця Хрещатик, 36). Асамблея продовжить свою роботу 21-22 травня в Чернігові. Під час заходу міжнародні та українські учасники та учасниці підсумують діяльність Національної ради жінок України та результати співпраці світового жіноцтва. Крім того, буде окреслено кроки для активнішого залучення жінок до прийняття рішень у різних сферах та визначено сучасні виклики для жіночих об’єднань. В Асамблеї також візьмуть участь представники та представниці виконавчої гілки влади, депутати та депутатки різних рівнів, лідерики та лідери громадських організацій з різних областей України. Детальніше – за посиланням.

20-26 травня, ОДЕСА - Femme in East [feminist]

Виставка Femmes in East [феміністки] досліджує різні погляди на жіночність у пострадянських країнах, за допомогою мультимедійної інсталяції. 15 жінок з усіх сфер діяльності, з Вірменії, Грузії, Молдови, України та Росії досліджують фемінізм та його нинішній стан. Вони розкривають старі стереотипи, які до цих пір володіють нашим розумом, переписують історію і створюють ситуації, в яких відвідувачі поставлять під питання свої нинішні переконання і активізуються у відповідальних суб'єктів нашого суспільства. Ця виставка є завершенням «Академії жіночого лідерства» Європейської академії лідерства та дебатів (ELDA, Німеччина). Бути жінкою в культурі переважно чоловічого лідерства може бути складним завданням, і жінки, що піднімаються кар’єрними сходами, часто стикаються з відсутністю підтримки. Наш проект має на меті мобілізувати досвід кожної з учасниць Академії жіночого лідерства ELDA і спробувати визначити, що означає бути жінкою і феміністкою [Femme In East] в пост пост-радянській реальності. Виставку можна переглянути в Invogue#Art (вул. Катерининська, 25). Сторінка події.

21 травня, ЛЬВІВ - Істор(її) мистецтва. Вступ. Як говорити про мистецтво?

Під час лекції шукатимемо відповідь на питання: чому не було видатних художниць? Слухачки та слухачі дізнаються, коли художня освіта стала доступна для жінок, а також, чому наш курс "Істор(її) мистецтва" починається від Ренесансу. Розглянемо перші згадки про жінок-художниць та проаналізуємо, як ситуація змінювалась від епохи Відродження, починаючи з Італії та Нідерландів. Також розглянемо сучасну ситуацію: скільки робіт художниць в найбільших музеях сучасного мистецтва? Згадаємо важливі тексти та акції, що привернули увагу до проблеми, а також приклади великих досягнень об'єднань жінок. Початок о 19.00 у  Галереї сценографії Театру Лесі Українки (вул. Городоцька, 36). Сторінка події.

22 травня, ЛЬВІВ - Череда: мова і мислення

Що таке мова: простий засіб передачі інформації, позбавлений сторонніх домішок, "домівка буття", чи, може, щось, що обумовлює мислення і формує картину світу? Як мислять носій_ки різних мов, навіщо потрібні мовні нововведенння на кшталт фемінітивів, як у мові проявляються вплетені в неї дискурси? Про все це поговоримо на зустрічі нашого клубу, присвяченого взаємозв'язку мови і мислення.  На клуб читаємо статті Бенджаміна Ворфа, одного із засновників теорії мовної відносності. Початок о 18.00 за адресою «Феміністична майстерня» (площа Ринок, 42). Сторінка події.

23 травня, КИЇВ - Конференція «Енергетика без Гендеру»

Особливості зайнятості населення на енергетичних підприємствах зумовлюють сприйняття цього виду економічної діяльності як традиційно «чоловічого»: чоловіки не лише переважають у складі зайнятих в секторі, а й посідають більшість керівних посад різного рівня. Разом з тим, міжнародний досвід доводить, що гендерна рівність і залучення жінок сприяють сталому розвитку підприємств, підвищенню продуктивності праці, оптимізації управлінських процесів і розширенню використання інноваційних рішень. 23 травня іноземні та українські провідні експертки і експерти будуть ділитися своїм баченням і досвідом, яким чином і з якою метою рівні права і можливості для жінок і чоловіків можуть бути забезпечені у енергетиці і споріднених секторах. Також під час Конференції відбудеться представлення результатів дослідження основних гендерних проблем в українській енергетиці, виконаного нашими партнерами ДУ «Інститут економіки та прогнозування НАНУ». Місце: готель «Інтерконтиненталь», вул. Велика Житомирська, 2A. Час: 09.00—17.00. Участь безкоштовна. Реєстрація відкрита до 20 травня за посиланням. Сторінка події.

23 травня, КИЇВ - Жінки, які працювали в It ще до того, як це стало мейнстрімом

WWCode Kyiv приготували для вас сюрприз! А саме — невеличку подорож у часі через зв’язок поколінь :) На їхніх івентах вони діляться знаннями про найновіші технології, допомагають новачкам знайти себе, а також надихають одна одну на нові звершення. Вони звикли думати, що “айті” це молода індустрія, блокчейни-стартапи-пентести-гіроскутери, а до того тільки були динозаври та Cray-1. Та хіба це правда? Вони запросили чудових спікерок, чиї технічні кар’єри почалися в часи, коли комп’ютер займав цілу кімнату, та розпитали про їхнє життя: що вони вивчали в університеті, якими мовами користувалися, якою була їхня перша професія, як далі розвивалася їхня кар’єра, та в чому вони бачать відмінності в айті “тоді” і “зараз”. При собі необхідно мати документ, який посвідчує особу.
Мова: українська / російська. Початок о 19.00 у Ciklum (вул. Амосова, 12). Сторінка події.

23-24 травня, КИЇВ - Тренінг для ЗМІ з актуалізації проблем маргіналізованих жінок

Всеукраїнська благодійна організація «Конвіктус Україна» вже вдруге проводить тренінг для представни_ць медіа «Насильство та маргіналізовані жінки: визнавати, розуміти, долати!». Особливо актуальною є тема доступу до допомоги, адже саме жінки цієї категорії не завжди можуть її отримати через дискримінуючі положення у притулках, шелтерах і центрах, нерозуміння спеціалістів та власне незнання, де така поміч існує. Так, більшість закладів допомагає постраждалим від насильства, але не жінкам, які мають залежності, є ромками, безхатьками чи залучені в секс-роботу. Про роботу зі зміни такої ситуації та адекватного висвітлення проблематики насильства у ЗМІ поговоримо 23-24 травня 2019 року (четвер-п’ятниця) поблизу Києва. ВБО «Конвіктус Україна» спільно з партнерами проведе дводенний тренінг для журналістів зі всієї України. Мета заходу - залучення та наснаження провідних журналістів ЗМІ з проектних регіонів до написання матеріалів по проблематиці маргіналізованих жінок, які страждають від насильства. Детальніше – за посиланням.

24 травня, КИЇВ – Семінар «Модернізм, фемінізм, орієнталізм: Пам’яті Соломії Павличко»

Інститут літератури імені Т. Шевченка НАН України за участю Інституту Критики 24 травня 2019 року з 10 год до 14 год. запрошує на семінар. Програма семінару: Григорій Грабович (Гарвардський університет, США)  «Питання модернізму і сучасна українська поезія»; Віталій Чернецький (Канзаський Університет, США) «У пошуках територій свободи: роман Й. Козленка "Танжер" як виклик українському канону»; Анна Рог (Інститут сходознавства імені А. Кримського, Україна)  «Роман-колекція-музей: стратегія гібридизації наративу як творчий метод О.Памука»; Тамара Гундорова (Інститут літератури ім.Т. Шевченка НАНУ, Україна) «Харків на "східній магістралі":орієнталізм Миколи Хвильового». Модератор – Тамара Гундорова. Семінар відбудеться в Актовій залі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені М.Рильського за адресою: вул. Грушевського 4, четвертий поверх, к.405. Вхід вільний.

24 травня, КИЇВ - Чому чоловіки підтримують фемінізм?

Києво-Могилянська академія та UN Women Ukraine організовують дискусію «Чому чоловіки підтримують фемінізм: дискусія про чоловічі студії і чоловічий рух» з феміністичними активістами й науковцями Майклом Кіммелом (США) і Майклом Кауфманом (Канада). Початок об 11.30 за адресою вул. Г. Сковороди, 2 (1 корпус, аудиторія 217). Модераторка – Тамара Марценюк. Мова заходу: англійська. Сторінка події.

25 травня, БОЯРКА - Лекція "Жінки-воїни Української революції 1917-1921 років"

Запрошуємо 25 травня о 13:00 на лекцію "Жінки-воїни Української революції 1917-1921 років" від освітньої платформи Експертний Корпус.
Лекція пройде в рамках потужного Фестиваль Під Покровом Тризуба - перший open-air 2019 року (Боярка). Жінки залишили помітний слід в Українській революції 1917-1921. Серед найвідоміших воячок: Христина Сушко, Харитина Пекарчук, Олена Степанів, Ганна Дмитерко, Ольга Підвисоцька та інші героїні. Лекторка, історик Tetyana Shvydchenko розповість про життєвий і військовий шлях та нелегкі долі жінок, які не вагаючись проголошували своє право на боротьбу за українську державність. Детальніше - за лінком
 

25 травня, КРЕМЕНЧУК - 5 питань про сучасне материнство. Турбота як робота

25 травня о 14:00 запрошуємо у Простір ідей (вул. Софіївська, 36б) на дружню розмову з чаюванням.Вхід вільний для всіх охочих. Можна приходити з дітьми, мамами й татами, друзями й подругами, чоловіками й дружинами. «Сидіти вдома» – саме так говорять про мам, які не зайняті оплачуваною працею та доглядають дітей. Так суспільство знецінює материнство та турботу про дітей. З одного боку, поширеними є панічні настрої про низьку народжуваність та демографічну кризу. З іншого боку, коли мами й наважуються говорити про свої проблеми, вони чують звинувачення на кшталт «навіщо народжувала» та споконвічні тези про «щастя материнства». Важко доводиться мамам, які поєднують материнство та роботу: роботодавці очікують від жінок, що вони будуть працювати ніби в них немає дітей, а суспільство – що вони будуть виховувати дітей ніби в них немає роботи.
Ми поговоримо про те, як материнство пов’язане з гендерною нерівністю, що таке репродуктивна праця, як фемінізм пов'язаний з материнством, що таке «татова квота» у відпустці по догляду за дитиною та які суспільства можна вважати дружніми до матерів та дітей. Ці та інші питання будемо обговорювати з Оленою Стрельник. Сторінка події.

25 травня, КИЇВ -  Феміністки не носять рожевого.Серйозно? – на Книжковому Арсеналі

Феміністки не носять рожеве, не голять ноги, не макіяжаться і не роблять ще мільйон різних речей... Таких стереотипів навколо фемінізму не злічити. Як і дискусій, а що ж означає бути феміністкою, що для цього треба робити чи не робити, якою бути чи не бути. А нам хотілося б поговорити не про визначення і трактування, а подивитися на рух із приватної точки зору людей. Саме збіркою таких приватних історій є й книжка «Феміністки не носять рожевого та інші вигадки», яку упорядкувала Скарлетт Кертіс. І саме приватними історіями про фемінізм ділитимуться Ганна Лелів, Катя Тейлор, Уляна Бойко, Дорж Бату та Володимир Єрмоленко під час Книжкового Арсеналу. Розмова почнеться о 15:00 у залі «Пролог» Мистецького Арсеналу (вул. Лаврська, 12) у суботу, 25 травня. Сторінка події.

Більше про феміністичні події Книжкового арсеналу - у нашому спеціальному анонсі

25 травня, КИЇВ - Дискусія «Гендерні студії в Україні» на КА

Видавництво «Смолоскип» та Фонд ім. Гайнріха Бьолля запрошують на дискусію «Гендерні студії в Україні: були й залишаються актуальними» з нагоди виходу збірника статей на пошану Соломії Павличко «Інша оптика: гендерні виклики сучасності». В дискусії візьмуть участь упорядниці Vira Ageeva, Tamara Martsenyuk, авторка Світлана Оксамитна, автор і представник видаництва Rostyslav Semkiv та координаторка гендерної програми Фонду Anna Dovgopol. Зал «Папір». Вхід за квитком IX Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал». Початок о 17.00. Сторінка події.

25-26 травня, ДНІПРО - Шостий Злет Жіночого Ветеранського Руху

Ще в 2014-му році Російська Федерація анексувала та окупувала наші території, відправивши свою армію без шевронів. Нас об'єднала неоголошена війна — багато українських жінок навчилися тримати зброю в руках і рятувати життя на передовій. Намагаючись повернутися на мирну територію без пострілів та вибухів, ми ще вчимося звикати до життя після втрат, боремося з посттравматичним стресовим синдромом. Проте війна не скінчилася, і ми хочемо продовжувати діяти. Ми створюємо Жіночій ветеранський Рух для того, щоб жінки-ветеранки отримали підтримку, можливість комунікації та спільнодії. Ми орієнтуємося на поширення в суспільстві демократичних цінностей, і хочемо зробити все для того, аби наступне покоління зростало і розвивалося в набагато кращій Україні. У програмі травневого злету — ще більш плідні тренінги, групові роботи та розробка власних проектів. Також цікаво — заплановано перегляд фільму "Невидимий батальйон" та його обговорення в колі ветеранок, що пройшли війну добровольцями. Усі деталі про участь – за посиланням.

25 травня, ПОЛТАВА - Наснаження агентів змін: журналістика рівних можливостей

Провести останній вікенд весни у Полтаві - хороша ідея, і ось чому. Ми запрошуємо тебе на дводенну конференцію, присвячену гендерним питанням і журналістиці. Будемо говорити про те, як висвітлювати проблеми рівності й гендеру так, щоб не було нудно, страшно чи соромно. Серед наших гостей - спікери зі Швеції, українські журналісти, учасники міжнародних проектів та лідери національних громадянських рухів у сфері підтримки прав жінок, гендерної рівності та медіа. А ще ми пригощаємо усіх гостей запашною кавою та канапками. Реєстрація за формою. Місце проведення: Resto Club PODIUM (вул. Гоголя, 38). Сторінка події

26 травня, КИЇВ - Право на істину. Розмови про мистецтво і фемінізм

В рамках «Книжкового Арсеналу» відбудеться перша презентація книжки «Право на істину. Розмови про мистецтво і фемінізм», виданої Центром візуальної культури. Книжка складається з 20-ти інтерв'ю з художницями, активістками, куратоками й мислительками різних поколінь із семи країн Східної та Західної Європи. Із розмов, що торкаються мистецтва, політичного контексту та особистого досвіду, читачі та читачки дізнаються про практики перетворення світу задля досягнення емансипації і свободи для всіх, хто зазнає дискримінації в нинішніх суспільствах. Книжку презентуватимуть: Оксана Брюховецька та Леся Кульчинська - редакторки книжки, кураторки та дослідниці у Центрі візуальної культури; Валентина Петрова і Дана Кавеліна - художниці та активістки, чиї інтерв'ю вміщені в книзі. Презентацію модеруватиме Анна Кравець - журналістка, перекладачка, дослідниця та кураторка у Центрі візуальної культури. Початок о 13.00 у Мистецькому арсеналі (Лаврська, 12). Сторінка події.

Анонс підготувала Антоніна Рибка. 

19 травня 2019
Поширити в Telegram
2278
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою