26 квітня, 2024

Події 7-13 жовтня

6 жовтня 2019
Поширити в Telegram
2193

8 жовтня - День дівчат у технологіях

Напередодні Міжнародного дня дівчат, CSR Ukraine, експертна організація Центр “Розвиток КСВ” спільно з UNFPA, Фондом ООН у галузі народонаселення у рамках ініціативи #ДівчатаSTEM, організовують Національний День Дівчат в STEM. В цей день - 8-го жовтня - одночасно по всіх областях України технологічні компанії відкриють свої двері для студенток та школярок 8-10 класів та на власному прикладі надихатимуть їх будувати кар'єру в науці та технологіях. Більше про заходи – за посиланням.

8 жовтня, ЛЬВІВ – Перегляд та обговорення стендап-комедії

Любите стендап-комедії? Цікавитеся жіночим стендапом? Якщо відповідь на ці запитання «так» – маємо для вас гарні новини! В «Феміністичній майстерні» ми переглядатимемо виступ канадської комікині Кетрін Раян - приєднуйтесь! Кетрін Раян в своєму шоу “In Trouble”…«..пояснює переваги побачень з молодшими чоловіками. Вона розповідає про свої незвичні стосунки, життя в рідному й ненависному їй містечку, та як одного разу розізлила цілу країну». УВАГА! Відео мовою оригіналу з російськими субтитрами. Присутня обсценна лексика. Початок о 19.00 у Феміністичній майстерні (площа Ринок, 42). Сторінка події.

9 жовтня, ЛЬВІВ - Череда про історію фемактивізму в Україні

Підготуватися до події можна, прочитавши статтю Ольги Плахотнік і Марії Маєрчик «Між колоніальністю і націоналізмом: генеалогії феміністичного активізму в Україні». Дослідниці пропонують «нарис генеалогії фемінізмів в Україні 2007–2017 років, з особливою увагою до тих фемінізмів, які встановлюють множинні зв’язки між нацією, державою, неолібералізмом, колоніальністю, війною, сексуальністю, циснормативністю. Цей текст — приклад ситуйованого знання, продукованого зсередини досліджуваного поля. Він базується на нашій залученості в активізм і віддзеркалює наш тривалий пошук мови для аналізу фемінізмів в Україні як простору, який заведено означувати через геотемпоральні категорії східноєвропейськости, пострадянськости, постсоціалізму чи глобального півдня». Череда - це регулярні зустрічі (по середах, раз на декілька тижнів), де ми щоразу пропонуємо до спільного обговорення книжку чи статтю і пробуємо разом її розібрати: що зрозуміло, а що ні? Що цікаво, а що хочеться піддати критиці? В процесі ми спілкуємося про тексти, фемінізм і усі сплетіння, в які розгортається розмова. Початок о 18.00 за адресою Феміністична майстерня (площа Ринок, 42). Сторінка події.

9 жовтня, КИЇВ - Презентація збірки «Урбанізм і Фемінізм» у Києві

9 жовтня о 19:00 у громадському ресторані Urban Space 500 відбудеться лекція-презентація збірки «Урбанізм і Фемінізм». Тексти, зібрані у книжці, дають особливу перспективу бачення обширу міста, оскільки тут наявні точки зору дослідни/-ць, які представляють різні царини гуманітарного знання. Використання інструментарію сучасних гендерних та урбаністичних студій дає змогу висвітлити несподівані ракурси побутування чоловіків та жінок у публічному просторі і водночас специфіку облаштування самого цього простору. Йдеться і про проєктування міст та помешкань, і про досвід міського життя, і, з іншого боку, про репрезентацію цього досвіду в літературі. До цієї збірки включено статті дослідників і дослідниць, що представляють два концептуальних «крила» погляду на місто та його простори («Феміністичний урбанізм» і «Урбаністичний фемінізм» — урбаністичні й літературні студії), але об’єднані спільним ракурсом гендерно-сенситивної оптики. Вхід на подію вільний за попередньою реєстрацією.Сторінка події у ФБ.

10 жовтня, КИЇВ - Презентація книги «Доця» від Тамари Горіха Зерня

«Доця» - найгучніший дебют року, книга, яка вже стала явищем у новітній українській літературі.  «Війна – це чоловічий клуб, але жінкам чомусь рикошетом прилітає». Запрошуємо читачів на зустріч-дискусію із письменницею. Ми поговоримо про жіночі образи у книзі та про реальних жінок, які стоять за книжковими героїнями. Поговоримо про реальність, з якою стикнулися українки під час війни, насамперед на окупованих територіях.
Авторка поділиться досвідом гармонізації професійного, творчого і сімейного життя в умовах, коли ти пишеш найбільш пронизливий роман про війну, одночасно будучи мамою трьох дітей. Запрошуємо на зустріч тих, для кого «фемінізм» - це не проблема, а рішення, не виклик, а відповідь на виклики. Початок о 16.00 за адресою вул. Мельникова, 20. Сторінка події.

10 жовтня, КИЇВ - Жіноче століття: жінки, які створили державу

Запрошуємо вас на презентація проекту Ліга захисту прав жінок "Гармонія Рівних" під назвою "Жіноче століття: українки, які створили державу". Презентуватимуть дослідження, а також переосмислення вкладу жінок у процес становлення української державності. Спікери та спікерки:
Kateryna Levchenko — народна депутатка 5 скликання, Урядова уповноважена з питань гендерної політики. Ольга Герасим'юк — народна депутатка України 5, 6 скликань. Ірина Суслова — народна депутатка 8 скликання.Maryna Bardina — народна депутатка 9 скликання. Liza Kuzmenko — журналістка, голова ГО "Жінки в медіа".Sasha Golub та Olha Koval — членкині Ліга захисту прав жінок "Гармонія Рівних". Обов’язкова попередня реєстрація. Початок о 12.00 за адресою вул. Хрещатик, 2. Сторінка події.

10 жовтня, ІВАНО-ФРАНКІВСЬК – Документальний фільм «Сором»

Можливо, ви сподівались побачити цнотливу Гуцульщину, поетичні висоти Карпат чи таємничість мольфарів. Але тільки не у фільмі з такою назвою. Тут гуцули та гуцулки співають масних співанок та говорять про свої інтимні досвіди. Проект «Сором» - це документальний фільм створений в рамках Студії живої історії. Авторки Анна Ютченко та Діана Горбань досліджують сексуальний досвід жителів гуцульський сіл, який прочитується між рядками сороміцьких співанок. Досліджують і самі співанки, реакції їх носіїв та межі дозволеного у розмовах про сексуальне життя. Мандрівка авторок тривала в карпатських селах: Бабин, Криворівня, Замагора, Бистрець на межі літа та осені. Після перегляду фільму пропонуємо провести дискусію разом з експерткою з сексології Nataliya Mukhitdinova. Подія відбудеться в рамках дводенного проекту, який об'єднує виставку "ПОЗОР" та показ документального фільму "СОРОМ". Різні за змістом але подібні за ідеєю роботи досліджують межі табуйованості сексуальних тем на Галичині та Гуцульщині. Подія виставки тут. Проект став можливим завдяки підтримці Heinrich-Böll-Stiftung Ukraine. Початок о 19.00 у Асортиментній кімнаті (вул. Січових Стрільців, 15). Сторінка події.

11 жовтня, КИЇВ - Міжнародний день дівчат у Верховній Раді України

Who runs the world? – Girls do! Тобі від 14 до 24-х років? Ти амбітна, цілеспрямована та займаєш лідерську позицію? Ти вважаєш, що саме час більш активно залучати жінок та дівчат до процесів прийняття рішень в Україні? Тоді приєднуйся до всесвітньої кампанії Girl2Leader Ukraine, яка діє під егідою міжнародної організації жінок-політичних лідерів Women Political Leaders. 11 жовтня 2019 року разом із відомими жінками-політиками та успішними жінками-лідерками святкуватимемо Міжнародний день дівчат у Верховній Раді України! Детальніше – за посиланням.

11 жовтня, ЧЕРКАСИ - Дискусія «Гендер-точка росту» та презентація книги «Інша оптика»

Черкаський книжковий фестиваль, Асоціація жінок України «Дія» спільно з Фондом Бьолля запрошують на дискусію «Гендер-точка росту» та презентацію книги «Інша оптика». У дискусії візьмуть участь: Vira Ageeva, докторка філолологічних наук, професорка кафедри літературознавства Національного університету "Києво-Могилянська академія", особисто знайома з Соломією Павличко. Tamara Martsenyuk, кандидатка соціологічних наук, доцентка кафедри соціології Києво-Могилянської академії, гендерна експертка Української Гельсінської спілки з прав людини, авторка декількох книг на гендерну тематику. Angela Boyko, докторка філософських наук, професорка, завідувачка кафедри філософських і політичних наук Черкаського державного технологічного університету. Модеруватиме дискусію Марина Гур'янова, громадська діячка, підприємиця у сфері залучення інвестицій, організаторка щорічного Жіночого форуму в Черкасах, очільниця Асоціаціі жінок Украіни «Дія» в Черкасах, член Правліня ВГО «Інститут «Республіка». Вхід на форум безкоштовний завдяки підтримці Українського культурного фонду. Після дискусії буде змога придбати книжку «Інша оптика»: гендерні виклики сучасності. Докладніше про книгу. Початок о 15.00 за адресою вул. Хрещатик, 196. Сторінка події.  

12 жовтня, ІВАНО-ФРАНКІВСЬК – Проект «Позор»

Позор - це вирок соціуму, коли приховане стає явим. У традиційному суспільстві виражена сексуальність жінок може сприйматись за “легку поведінку” та “заплямовану” репутацію. Натомість скромність і сором’язливість завжди штучно приписуються як природні фемінні риси.  Івано-Франківськ - це маленьке консервативне місто, де всі один одного знають. Тому з позором у таких містах стикаєшся часто. Попри те, що в будь-якому традиційному суспільстві є люди з “нетрадиційною” орієнтацією, такі прояви не варто виражати на людях, щод не натрапити на невдоволення чи агресію. Відкрита сексуальність лишається в сфері позорного та в межах дому, якщо вона не підходить соціуму по “нормах”. Чиясь любов має право на публічне життя, а чиясь продовжує жити в підпіллі. У проекті зафіксована інтимна історія двох жінок з маленького міста, яка розгортається в приватному просторі - вдома, але завдяки фотографії виходить назовні. Приховане, що стає явним. Позор як coming out та як само-маніфестація. Локація: Актовий зал Лісокомбінату, вул. Шота Руставелі, 1. Початок о 20.00. Подія відбудеться в рамках дводенного проекту, який об'єднує виставку "ПОЗОР" та показ документального фільму "СОРОМ". Різні за змістом але подібні за ідеєю роботи досліджують межі табуйованості сексуальних тем на Галичині та Гуцульщині. Подія фільму тут. Сторінка події у ФБ.

12 жовтня, ДНІПРО - Сильні жінки «Я зможу!» Dnipro Edition

Вже 12 жовтня в Bartolomeo Best River Resort – не пропустіть наш проект «Сильні жінки «Я зможу!» Dnipro Edition», що має на меті об’єднати жінок, аби вони ділились досвідом, надихали і долучались до створення культури сестринства в Україні. Протягом дня на вас чекають одразу 4 дискусійних панелі та корисний бонус:

  • «Харасмент та кримінальна відповідальність».
  • «Жінки, що мають голос».
  • «Як знайти гроші на добру справу».
  • «Жінки в «не жіночих» професіях».
  • І на завершення курс по самообороні - «Бийся як дівчина».

Вхід вільний! Реєстрація за посиланням. Початок о 10.30 у Bartolomeo Best River Resort (вул. Набережна Перемоги, 9Б). Сторінка події.


12 жовтня, КИЇВ - Лекція Женев’єв Фресс «Дерегуляція репрезентацій»

12 жовтня о 19:00 у рамках Київської бієнале «Чорна хмара» запрошуємо вас на лекцію Женев’єв Фресс (Франція) «Дерегуляція репрезентацій». Як жіноча емансипація вплинула на філософію та мистецтво? Ця тема – одна з ключових у філософських дослідженнях Женев’єв Фресс. У своїй лекції Фресс розкаже про те, як наприкінці 18-го століття принципи дії мистецтва, за якими довгий час розподілялися місця у процесі творчості, вийшли з ладу. Що прийшло на зміну античній рівновазі поміж музою і генієм? Уява про рівноправ’я почала прокладати собі шлях, і цей шлях не мав обмежень: відстоювання насолоди, буття суб’єктом напротивагу старому буттю об’єктом тощо змінили мистецтво. Спричинений і позначений протиріччями підрив постав із середини філософської й естетичної традиції. Перед лекцією буде представлено книгу «Право на істину. Розмови про мистецтва і фемінізм» (2019), у якій вперше українською опубліковані деякі ідеї та тези Женев’єв Фресс. Один із її концептів – «право на істину» – став заголовком книги. Локація: Бібліотека КПІ (проспект Перемоги, 37). Сторінка події.

6 жовтня 2019
Поширити в Telegram
2193
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою