25 квітня, 2024

Події 8-14 квітня 2019 року

8 квітня 2019
Поширити в Telegram
2732

Події 8-14 квітня 2019 року

7-11 квітня, КИЇВ - Виставка "Безстрашні. Частина І."

Яким досвідом можуть поділитись активістки та дослідниці, через що вони пройшли, та чого досягли? Відповіді на ці питання шукає соціологиня Тамара Марценюк у проекті «Безстрашні: вони творять фемінізм в Україні». У серії інтерв’ю з українськими діячками вона документує безперервність та послідовність історії фемінізму в Україні, з початку незалежності до сьогодні. Ця масштабна ініціатива об’єднує жінок та їхні здобутки у громадському секторі, державотворенні, міжнародному розвитку, академічних колах та низовому активізмі. Виставка та лекторій «Безстрашні: вони творять фемінізм в Україні. Частина І» розповідає про тих 12 героїнь, інтерв’ю з якими ми уже мали честь опублікувати на сайті «Гендер в деталях». Влучні спостереження, дошкульну критику, та мудрі поради від видатних жінок доповнюють їхні портретні світлини. Фотографині Олені Ангеловій вдалось показати візуально той досвід, який стоїть за плечима кожної. Адреса: Creative Women Space (пров. Михайлівський, 9Б). Сторінка події.

9 квітня, ХАРКІВ - Показ фільму Аліни Горлової "Явних проявів немає"

Фільм – документальна історія жінки, яка повертається з війни на Сході України. Розмовляючи з психологами, борючись із ПТСР (посттравматичний стресовий розлад) і панічними атаками, вона намагається повернутися до нормального життя. Стрічка показує шлях від початку реабілітації до повернення на роботу, таким чином піднімаючи тему посттравматичного синдрому вцілому. Це продовження історії Оксани Якубової – ветеранки АТО, заступниці командира батальйону по роботі з особовим складом 54-ї окремої механізованої бригади, героїні документального фільму Невидимий Батальйон / Invisible Battalion (котрий є частиною правозахисного проекту українських жінок-військових проти російської агресії). Режисерка стрічки - Alina Gorlova. Більше про фільм і “невидимий батальйон” української армії поговоримо на презентації та дискусії після показу.Початок: 9 квітня о 16:00 в приміщенні Centre of Gender Culture - Центр гендерної культури (Московський проспект, 124-А). Просимо не запізнюватися. Вхід вільний за реєстрацією. Показ здійснюється в рамках проекту Ліга захисту прав жінок "Гармонія Рівних" “Гармонія рівних: Підтримка для зростання” за сприяння Український Жіночий Фонд / Ukrainian Women's Fund. Сторінка події.

9 квітня, ХАРКІВ - Волонтерство та його вплив на розвиток громади

В рамках освітнього проекту “Гармонія рівних: підтримка для зростання” громадська організація Ліга захисту прав жінок "Гармонія Рівних" оголошує квітневий Leadership BootCamp, який охопить Львів, Харків і Київ. У кожному з цих трьох міст впродовж місяця відбудуться зустрічі з найяскравішими представниками соціальних і креативних індустрій, під час яких у форматі відкритого діалогу експерти ділитимуться великим досвідом і маленькими лайфхаками з подолоння проектних еверестів і захисту від вигорання. Хочеш допомагати суспільству, та не знаєш з чого почати? Тоді тобі сюди! Почуй з перших вуст про волонтерство від дівчат, які спробувавши допомогти одного разу, перетворили цю ініціативу на стиль всього життя. Проект реалізовується за підтримки Український Жіночий Фонд / Ukrainian Women's Fund. Вхід вільний за реєстрацією. Початок о 12.00 у Pride Hub. Сторінка події.

9 квітня, КИЇВ - Академія о сьомій: жінки в українському мистецтві

В рамках нового курсу освітньої програми «Академія о сьомій» учасниці дослідницької платформи PinchukАrtСentre представлять результати дослідження творчого доробку українських художниць з початку ХХ століття до сьогодні. Курс приурочено до виходу книжки «Чому в українському мистецтві є великі художниці», презентація якої відбудеться у травні 2019 року.У вступній лекції, що відбудеться 9 квітня, Катерина Яковленко охарактеризує історичні та соціальні контексти, в яких працювали художниці. Назва лекції «Чому в українському мистецтві є великі художниці» – це парафраз назви критичного тексту американської дослідниці Лінди Нохлін «Чому не було великих жінок-художниць?», у якому авторка аналізує соціальний статус художниць, умови й можливості освіти та реалізації творчих задумів. Лекторка розповість про те, наскільки схожими були мистецькі процеси в Україні та на заході, та поділться своїми міркуваннями щодо того, наскільки правомірно ставить запитання Нохлін. Захід відбудеться на 6-му поверсі PinchukArtCentre, початок о 19.00. Участь безкоштовна. Реєстрація обов’язкова.

10 квітня, ЛЬВІВ - Череда : жінки великі і маленькі

Книжки про визначних жінок – тема наступної зустрічі феміністського читацького клубу. Минулого року в Україні вийшло аж три таких: «Сила дівчат», «Це зробила вона» і «Казки на ніч для дівчат бунтарок». Усі вони містять уривки з біографій жінок, що залишили чималий слід в історії, науці чи мистецтві – традиційно "чоловічих сферах" діяльності, через що їх постаті були малопомітними, а їх досвіду не надавалось цінності. Книжки, про які говоритимемо, змінюють цю ситуацію замовчування, але що пропонують натомість? Початок о 18.00 у Феміністичній Майстерні (площа Ринок, 42). Сторінка події. 

11 квітня, ОДЕСА - Тренінг "Школа жінок-лідерок: механізми місцевої демократії"

Захід відбудеться 11 квітня 2019 року в м. Одесі, в офісі Одеського ЦРМС (вул. Канатна, 72) для жінок-представниць органів місцевого самоврядування. Реєстрація за посиланням. Захід відбудеться 11 квітня 2019 року в м. Одесі, в офісі Одеського ЦРМС (вул. Канатна, 72) для жінок-представниць органів місцевого самоврядування. Сторінка події.

11 квітня, КИЇВ - Лесбійки та антигендерний рух

Преконференційний захід Європейської Лесбійської* Конференції за підтримки Українського Жіночого Фонду: "Хто боїться великих поганих дайків? Лесбійки та антигендерний рух".Ми поговоримо про проблеми, з якими стикаються ЛГБТКІ та жіночий рух в Україні, обговоримо консервативний дискурс, його націоналістичні та релігійні складові. Чому гендерна рівність в Україні сприймається як загроза "традиційним цінностям"? Як антигендерний рух впливає на права людини? Ці та інші питання ми обговоримо під час нашої дискусії. Вхід вільний за умови реєстрації. Для учасниць конференції додаткова реєстрація не потрібна. Місце проведення буде повідомлене тим, хто зареєструвалися. Реєстрація за посиланням. Сторінка події. 

11 квітня, КИЇВ – Лекція Оксани Кісь «Українки в ГУЛАГу: коли вижити означало перемогти»

 Запрошуємо на лекцію докторки історичних наук, дослідниці і президентки Асоціації дослідниць жіночої історії Oksana Kis «Українки в ГУЛАГу: коли вижити означало перемогти». Це остання лекція в рамках виставки Виставка "Безстрашні. Частина І." У 1940-50-х роках тисячі українок поповнили лави політв’язнів ГУЛАГу. У лекції буде висвітлено різні сторони жіночого повсякдення в у таборах і в’язницях. Як вдавалося жінкам пристосуватися до нелюдських умов, щоб витримати голод, холод, знущання, надривну працю і продовжувати жити на межі фізичного та психічного виснаження? Що допомагало українкам вижити в умовах критичного обмеження прав та ресурсів? Чому спів народних пісень, віршування і вишивання, молитви і відзначення релігійних свят, навіть упорядкування бараку та догляд за собою слід вважати способами протидії тоталітарному режиму? Про невидиму жіночу дієздатність у нерівному протистоянні з репресивною системою – лекція Оксани Кісь. Вхід вільний, за реєстрацією. Початок о 18.30 за адресою Creative Women Space (пров. Михайлівський, 9Б). Сторінка події.

11 квітня, ЛЬВІВ - Дискусія для бізнесу «Вигода від різноманіття»

Як інклюзивні практики та повага до різноманіття у корпоративних політиках дозволяють збільшувати прибуток, стимулювати внутрішній організаційний розвиток та виходити на нові аудиторії? Львівська бізнес-школа УКУ #LvBS та Освітній центр з прав людини у Львові (Educational Center for Human Rights in Lviv) запрошують на дискусію про вигоду від врахування інтересів різних суспільних груп під час ведення бізнесу. Про свій досвід розкажуть представники українських компаній, хто вже обрали шлях різноманітності та поваги до всіх у межах публічної дискусії «Вигода від різноманіття», що відбудеться 11 квітня 2019 року у Львові. Участь у події безкоштовна за умови попередньої реєстрації. Коли: 18:30. Де: вул. Козельницька 2а, ауд. 305. Cторінка події.

11 квітня, ЛЬВІВ - Історія та політика пам'яті у мілітаризованому суспільстві

Центр СУА з жіночих студій та кафедра нової і новітньої історії України запрошує у четвер, 11 квітня, на науковий семінар «Історія та політика пам'яті у мілітаризованому суспільстві». Доповідачка: Олеся Хромейчук, викладачка історії центральної та східної Європи в King’s College London (Велика Британія), дослідниця участі жінок у Другій світовій війні і в сучасній війні на Донбасі. Початок: о 16:30. Місце проведення: ауд. 424 (Академічний корпус УКУ, вул. Козельницька, 2а). Історія є важливим інструментом для розуміння сьогодення. Однак, історія, яка сприяє глибшому розумінню рідко з’являється на політичних плакатах чи у популярних історичних фільмах. Ця доповідь – це розмірковування про те, як формування чи розвінчування воєнних міфів впливає на мілітаризацію українського суспільства. Для обговорення репрезентації минулих воєн буде застосовано гендерний аналіз, оскільки він дозволяє глибше зрозуміти конструювання воєнного героїзму і його наслідки для сучасного суспільства. Сторінка події.

11 квітня, КИЇВ - «ПЕНІТА.опера» прем'єра в Києві

«ПЕНІТА.опера» — документальна прем'єра у рамках Довічно важливо: соціальний проект. Прямо зараз в Україні відбувають довічне ув'язнення 22 жінки. Їх засуджено за різних умов, у різні роки, але усі вони отримали однаковий вирок — «довічно». Українські і європейські правозахисники переконані, не кожна з них отримала справедливий вирок, і частина з них заслуговує і повинна вимагати перегляду своєї справи.  Через 20 років кожна з довічниць має шанс на помилування, утім, не на виправлення судових помилок. І через те, що в Україні цілком відсутня система перегляду справ, станом на 2018 р. з усіх довічно засуджених жінок в Україні на свободу вийшла лише одна. 12 березня 2019 року Європейський суд визнав українське довічне позбавлення волі порушенням прав людини і таким, що суперечить пенітенціарній логіці та філософії ресоціалізації з подальшою соціальною адаптацією колишнього засудженого в суспільство загалом. Чи мають українські засуджені довічно надію на звільнення? Навряд чи. Тому завдання «ПЕНІТА.опера» — почути особисті історії довічниць і переказати їх глядачам. Початок о 19.00 за адресою Васильківська, 1. Деталі – за лінком.

12 квітня, ЛЬВІВ - Триденний тренінг для вчительок Girls Rule!

“Феміністична Майстерня” запрошує освітянок зі Львова та Львівської області* взяти участь у триденному інтерактивному тренінгу. Кому буде цікавим тренінг: вчителькам, які працюють в школі; випускницям та студенткам ВНЗ, які планують викладати; спеціалісткам, які працюють з ученицями і учнями. Що Ви отримаєте: розширення знань про гендерну проблематику та її важливість в умовах шкільної освіти; вміння аналізувати ситуації на предмет гендерної дискримінації; ознайомлення з принципами гендерночутливої освіти; інструменти для роботи з ученицями та учнями; підвищення конкурентоспроможності в умовах освіти, яка розвивається за європейськими стандартами. Коли? 12-14 квітня (п’ятниця-неділя). Для участі необхідно заповнити реєстраційну форму за посиланням. Детальніше – тут.

13 квітня, КИЇВ - Форум «Жінки та S*X»

Тема сексу табуйована в суспільстві, зокрема тема сексу з жіночої перспективи. Ми й досі соромимося називати статеві органи та фізіологічні процеси своїми іменами, відкрито говорити про свої потреби та бажання. Тож жінки не знають відповіді на прості запитання: до якого спеціаліста звертатися за консультацією, що є причиною сексуальних проблем, чи прийнятно знайомитись в інтернеті та відвідувати секс-шоп.Мета форуму – розпочати відкритий діалог щодо табуйованих питань сексу, артикулювати проблеми сучасної жінки та дати відповіді на гострі питання. На вас чекають експрес-лекції від експертів, зустрічі з практикуючими психотерапевтами, Q&A із працівником секс-шопу, прогноз щодо майбутнього стосунків та сексу від футуролога, а також екскурс в SexTech. Коли? 10:00 – 17:30. Де? Creative Women Space, провулок Михайлівський 9б, домофон 64. Детальніше про участь – за посиланням.
 

8 квітня 2019
Поширити в Telegram
2732
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою