29 квітня, 2024

У Києві відбувся Перший WIM CEE Форум «Вплив різноманіття та лідерства на результати компаній»

7 вересня 2018
Поширити в Telegram
3100

У Києві відбувся Перший WIM CEE Форум «Вплив різноманіття та лідерства на результати компаній»

Різноманіття статей, віку, національностей перестало бути питання, що хвилює лише вузькі кола. 7 вересня представники та представниці світу інвестицій, фінансів та IT зібралися на Перший WIM CEE Форум «Вплив різноманіття та лідерства на результати компаній», організований Асоціацією інвестиційних професіоналів CFA Society Ukraine та CFA Institute. 

Здавалося б, навіщо авторитетові інвестиційного бізнесу перейматися темами інклюзивності та різноманіття? Адже ці питання такі далекі від фінансового світу. Утім, це лише на перший погляд. Дослідження Асоціації інвестиційних професіоналів CFA Institute, що об’єднало більше 150 тисяч фахівців та фахівчинь із усього світу, доводить: гендерний баланс — один із ключових факторів успіху на інвестиційному ринку. Сбалансовані команди набагато швидше та ефективніше приймають рішення і мають прямий вплив на збільшення прибутку. 

Різноманіття також підвищує мотивацію працівни_ць, — з’ясували окремі дослідження McKinsey Institute, Peterson Institute for International Economics та аналітичної компанії MSCI. А компанії, що прислухаються до більшої кількості голосів різних національностей, статей тощо, мають більше шансів покращити свої позиції на ринку.

У рамках Першого WIM CEE Форум «Вплив різноманіття та лідерства на результати компаній» фахівці та фахівчині з 15-країн світу поділилися власним досвідом того, як вихід за рамки гомогенного колективу може стати причиною вищої ефективності організації. Спікер_ками Форуму стали міністерка фінансів України Оксана Маркарова, генеральний директор Нафтогаз України Андрій Коболєв, директорка Світового Банку в Білорусі, Молдові та Україні Сату Кахконен, екс-голова НБУ Валерія Гонтарева та багато інших.

Невпевненість у собі, тиск стереотипів і неможливість поєднувати роботу з домашніми справами, — такі основні причини браку жінок на високих посадах інвестиційного бізнесу (та й не лише інвестиційного). «Ми постійно шукаємо людей для управління державними компаніями. На жаль, не так багато жінок проявляють бажання подаватися на такі посади. Жінки становлять лише 10% від загальної кількості претендентів», — розповіла під час однієї з панельних дискусій міністерка фінансів України Оксана Маркарова.  Вона також переконана, що все має починатися з сім'ї. Адже цінності, що їх батьки прививають своїм дітям, пізніше стають цінностями людей, які приймають серйозні рішення. «Не потрібно лише мотивувати жінок, потрібно змінювати оточення», — зазначила пані Маркарова. 

Генеральний директор Нафтогаз України Андрій Коболєв поділився історією про те, як його колега відмовилася від підвищення через ризики високої посади. «Із того часу я поставив собі завдання створити умови, за яких жінки почуватимуться безпечно й не муситимуть обирати між особистим життям і підвищенням», — розповів Андрій Коболєв.

Керуючий партнер Оджерс Берндстон Україна Роман Бондар звернув увагу на те, що тема гендерного різноманіття й досі потребує того, аби її просували зовні, адже українські компанії рідко проявляють ініціативу в цьому питанні. 

Одним із ключових питань Форуму стали гендерні квоти, що наразі діють у Норвегії, Бельгії, Франції, Німеччині та Італії. Ставлення до такого способу впроваджувати різноманіття в інвестиційному світі доволі неоднозначне. Тут також побутує думка, що цей інструмент може негативно вплинути на якість роботи й перетворити жінок не на повноцінних працівниць, а своєрідний атрибут про чиєсь око. Марина Петров, заступниця директора з питань України в Європейському Банку Реконструкції та розвитку, зазначила: «Квоти дозвляють досягти різноманіття швидше, але наскільки ефективним є цей інструмент, коли ми говоримо про якість роботи — спірне питання». На думку голови наглядової ради Приватбанку Р. Енгіна Акчакоча, набагато важливіше мати гендерний баланс на самому початку рекрутингової кампанії, але протягом відбору кандидат_ок необхідно брати до уваги лише їхні навички.  

Інвестиційна директорка Horizon Capital Світлана Дріхуш розповіла під час Форуму про ставлення до гендерного різноманіття в одній із найбільш маскулінізованіших сфер — сфері IT-технологій. На диво, спікерка зазначила, що люди з IT набагато приязніші до їдей рівності чоловіків і жінок, адже вони зазвичай відкритіші й більш сучасні. «Наша компанія інвестує в одну з найпрестижніших українських IT-компаній, і цю компанію очолює саме жінка», — розповіла Світала Дріхуш. 

Якщо коротко, то прищеплення толерантності в сім'ї, упровадження гнучких умов праці, боротьба зі стереотипами та розвиток впевненості в собі самих жінок, — такі, на думку спікерів і спікерок Форуму ключові методи залучення жінок до світу інвестицій. Детальний репортаж із події та інтерв'ю з учасницями чекайте на нашому сайті зовсім скоро.

7 вересня 2018
Поширити в Telegram
3100
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою