19 квітня, 2024

Вона отримала Нобелівську премію, але не мала сторінки на Вікіпедії

19 жовтня 2018
Поширити в Telegram
3527

Вона отримала Нобелівську премію, але не мала сторінки на Вікіпедії

У співпраці з Жераром Муру Донна Стрікленд розробили метод генерування високоінтенсивних надкоротких оптичних сигналів, за що й отримали половину Нобелівської премії. Привертає увагу в цій історії те, що Донна Стрікленд стала лише третьою жінкою, яка отримала нагороду, за 117(!) років її існування (до цього Нобеля з фізики серед жінок здобули Марія Кюрі та Марія Гепперт-Маєр), і першою жінкою-лауреаткою з 1963 року. При цьому Донна Стрікленд — лише доцентка кафедри, що є доволі низькою посадою для людини, яка отримала Нобеля. Стрікленд, щоправда, заперечує дискримінацію по відношенню до себе. В інтерв'ю BBC вона зазначила, що до неї «завжди ставилися однаково (як і до чоловіків-науковців)». Та ми все ж сподіваємося, що незабаром в Університеті Ватерлоо їй таки присвоять звання професорки. 

Після перемоги Донни Стрікленд стало відомо і про те, що в науковиці не було сторінки на Вікіпедії. Рассвіт Базлі, редактор Вікіпедії та професор біології Йоркського університету в Торонто, розповів про це The Washington Post. «Довга затримка була не через відсутність ініціативи. У травні минулого року редактор відмовився оприлюднювати сторінку про Стрікленд, заявивши, що вона не відповідає вимогам Вікіпедії до значущості публікацій» — зазначив Базлі й додав: «Зрештою, коли значущості (особі, про яку створюють сторінку на Вікіпедії, — прим. ред.) бракує, слави буває достатньо, — принаймні для чоловіків».  

Сторінка у Вікіпедії — це не просто «данина» славі. Адже цей ресурс — одне з найпопулярніших джерел інформації по всьому світу. При цьому, згідно з дослідженнями, лише від 9 до 16% статей енциклопедії присвячені жінкам. А поки ресурс не виправив цю ситуацію, пропонуємо дізнатися про видатних фізикинь із нашої серії матеріалів «Науковці».

19 жовтня 2018
Поширити в Telegram
3527
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою