20 квітня, 2024

Верховна Рада прийняла закон про забезпечення гендерної рівності в армії

12 грудня 2017
Поширити в Telegram
4645

Народна депутатка України Ірина Суслова повідомила на своїй сторінці у Фейсбуці, що законопроект отримав 230 «за».

«Законопроект спрямований на забезпечення гендерної рівності у Збройних Силах України та інших військових формуваннях та протидію дискримінації за ознакою статі у сфері безпеки і оборони», — повідомили в Міноборони.

23 листопада перша заступниця голови Верховної Ради Ірина Геращенко під час панельної дискусії «Роль жінки в суспільно-політичному житті країни: погляд зсередини та погляд ззовні» в рамках Першого Жіночого конгресу підкреслила, що українських жінок слід ширше залучати до миротворчих процесів, наразі ж їхній потенціал є недооціненим. За її словами, наразі у Збройних силах України проходять службу 19 892 жінки (2 458 офіцерів, 17 044 сержантів та солдатів). Із них - 266 були мобілізовані до лав Збройних сил. Зараз в Україні немає, наприклад, жодної жінки-генерала.

(фото з ФБ-сторінки Ірини Суслової)

До прийняття закону існували значні обмеженні для жінок у військовій службі. Наприклад, контракт на проходження військової служби не могла підписати жінка старше 40 років, незважаючи на її військові звання. 

Нові зміни передбачають:

  • надання особам обох статей рівні можливості щодо укладення контракту на проходження військової служби, визначивши, що жінки можуть укладати контракт на проходження військової служби до досягнення граничного віку перебування на військовій службі;
  • закріплення принципу, за яким жінки мають проходити військову службу на рівних засадах із чоловіками, що включає рівний доступ до посад і військових звань та рівний обсяг відповідальності під час виконання обов’язків військової служби;
  • скасування обмежень щодо призначення військовослужбовців-жінок у добовий наряд, відправлення у відрядження і звільнення від проходження зборів.

Огляд підготувала: Антоніна Рибка. 

12 грудня 2017
Поширити в Telegram
4645
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою