8 травня, 2024

Чи знаєте ви чоловіка Ангели Меркель?

14 листопада 2018
Поширити в Telegram
8682
Галина Шиян
Перекладачка, письменниця, поетка, фотографиня. У 2012 році у її перекладі вийшов роман лауреата Букерівської премії ДіБіСі П’єра «Світло згасло в Країні Див». На його основі Шиян створила проект «Декаданс Бере Своє», який об’єднав учасників під зареєстрованою авторкою творчою маркою «Батрахоміомахія» http://btrmiomax.com/. Має своє коло читачів, активно дописує в мережі https://www.facebook.com/halya.shyyan, працює над фотопроектами в жанрі репортажної вуличної зйомки, які синтезуються з письмом. У 2014 році у «Видавництві Старого Лева» вийшов друком дебютний роман «Hunt, doctor, Hunt!», проілюстрований подругою авторки Маріанною Винар.
Читайте також:

Чи знаєте ви чоловіка Ангели Меркель? Я знала, що він існує, але подробиці довелося гуглити. Суто для пліткарської довідки — їх у неї було два. Останній, той, що вже за часів канцлерства, — професор квантової хімії в Університеті Гумбольдта в Берліні (як виявилося, це також фах і його дружини). Має дітей від першого шлюбу. У самої канцлерки від попереднього чоловіка залишилося тільки прізвище, яке мало хто пов’язує з тим, від кого вона його отримала згідно з патріархальною традицією.

Ангель Меркель з чоловіком

Словом, надзвичайно цікава історія для порпання, пліткування, засуджування, але чому до неї так мало інтересу? Натомість про дружин президентів — цілі шпальти. Чим відрізняється роль жінки в політиці як діячки і як дружини діяча?

Справа в тому, що займаючись активним професійним життям і не народжуючи дітей, жінка-політик, хоч і ламає багато стереотипів, водночас їх і підтримує. У суспільній свідомості вона і так уже зреклася «правильного» сімейного життя, «забила» на свою першороль берегині, матері, дружини. Чи повинен чоловік бути її надійною опорою, тилом, частиною іміджу? Мабуть, усе-таки ні. Він навіть не зобов’язаний не компрометувати її своєю поведінкою. Ніхто не розглядає під лупою, чи носить він бюстгальтер і стрінги, чи голить ноги. Не досліджують його куховарські здібності і те, у який спосіб він підтримує свою дружину в умовах великого робочого завантаження, які кулінарні і філософські книжки його улюблені.

Мало того, якщо у такого чоловіка з’являться стосунки на стороні, ніхто його не засудить, бо чого ж іще чекати, якщо жінка зовсім не зосереджена на облаштуванні сімейного затишку. При цьому вважається, що дружина (чи інша жінка) може впливати на політичні рішення. Про чоловіків я такого не чула, бо як же ти повпливаєш на «бабу з яйцями»? Хто знає, як дають раду зі своїми дружинами чоловіки керівниць Філіппін і Мальти?

Геть інші вимоги до дружин політиків. Політик повинен викликати у виборців довіру. А довіру у переважної кількості виборців викликають типи з ідеальними родинами і високим рівнем репродуктивності. Тому політикові з високими амбіціями краще не бути бездітним одинаком чи гомосексуалом. Багатодітний батько, який навів лад у власному домі і подбав про своїх гарно зачесаних і елітно вивчених дітей, зможе подбати і про свій народ. Трапляється навіть, що нащадки народжуються одразу після обрання, тобто цілу кампанію дружина ходить вагітна. Перша думка, яка у мене від цього виникає — чому зараз? Невже в сім’ї і так замало стресу, щоб турбуватися ще і про немовля? Та чомусь мало хто переймається, що немовля в президентській резиденції буде обділено увагою батька. Часто все це таке сфабриковане на вигляд, що мені здається, ніби на руках під час інавгурації або позичена дитина, або лялька бебі-борн.

Одночасно до президентських дружин дуже завищені в усьому вимоги. В ідеалі мати перших дітей країни має бути добропорядною, національно свідомою, мудрою, щиросердною, дбайливою і активною в ініціативах допомоги знедоленим. І неодмінно, неодмінно з доглянутою природною красою та вишуканим смаком, який допомагає приховувати вартість предметів гардеробу. Вона також має дбати про гардероб і поведінку дітей: якщо хтось із бунтівних підлітків одягне щось не те на вечірку, найбільша відповідальність ляже на матір, бо куди ж вона дивилася, поки батько був зайнятий справами державної ваги.

І не важливо, який відсоток сімейних фото біля ялинки — гидкий до оскоми фейк. І скільки з усього того роблять покоївки, куховарки і гувернантки.

Кравчині і стилісти — теж не останні люди в підтримці морального духу перших леді. Якби мені довелося відвідувати таку кількість світських заходів, де треба одягатися за протоколом, я вже давно втекла б у божевільню, якби не вдалося виправдовуватися постійною застудою. Бо ти не просто мусиш виглядати гарно і стримано, балансуючи між висотою каблука, довжиною спідниці, глибиною декольте і влучністю капелюшка, тебе ще й фотографуватимуть у всіх можливих ракурсах з метою завзятого компаративного аналізу пружності сідниць порівняно з представницями іншої сторони дипломатичної зустрічі. Іноді мені здається, що всі ці подіуми і підвищення робляться для зручності оцінки антропометричних даних дружин президентів.

Звісно, не можна вважати здоровою ситуацію, коли дружини генсеків були непублічними, аж поки Раїса Горбачова не повалила стіну партійних резиденцій, але при теперішньому розклáді будь-який нетиповий сценарій у стосунках викликає забагато нездорової уваги, як-от різниця у віці і романтична історія подружжя Макрон.

Подружжя Макрон

Погодившись із рішенням чоловіка обиратися президентом, жінка автоматично підписує угоду зі ЗМІ і папараці, які захочуть зазирнути у її минуле, холодильник, спідню білизну і під президентську ковдру. Вони розглядатимуть наступниць і попередниць як змагання чір-лідерок і перевірятимуть, чи не списали вони одна в одної промову, як Мелані Трамп у Мішель Обами. Порівнюватимуть цілі країни за їхнім зовнішнім виглядом, як після спільного фото Джекі Кеннеді і Ніни Хрущової.

Мелані Трамп

Мішель Обама

Джекі Кеннеді і Ніна Хрущова

У цьому стереотипному порядку трапляються рідкісні винятки, як-от прем’єрка Нової Зеландії Джасінда Ардерн, яка вже на посаді народила і відлучилася лише на шість тижнів у післяпологову відпустку. До неї на таке спромоглася лише Беназір Бхутто 1990 року. Кларк Гейфорд, партнер Джасінди, з яким вона навіть не укладала шлюб, але на якого лягла турбота за немовля, віджартовується, що відчув вітер майбутніх змін у житті, коли несподівано помітив поруч із своєю дівчиною трьох симпатичних, добре натренованих, доглянутих хлопців у бездоганних костюмах, хоча сам він доти носив лише кежуал.

Джасінда Ардерн

Беназір Бхутто

Більше про материнство очільниць держав читайте в статті Саші Бінерт.

Ще одні руйнівники шаблонів — пара Ксав’єра Беттеля (прем’єра Люксембургу) і Готьє Дестене, котрий охоче приєднується до дружин і подруг лідерів країн на заходах і прийняттях як представник першого офіційного гей-шлюбу в політиці.

Ксав’єр Беттель і Готьє Дестене

Та загалом навіть у таких об’єктів цілком заслуженого захоплення ліберальної громадськості, як Джастін Трюдо, все доволі конформістськи, хоч він і стверджує, що дітей виховує феміністами. Зворушлива історія знайомства із Софі Грегуар і романтична пропозиція на першому побаченні, промова публічної подяки за терплячість, мудрість і чудове партнерство в танцях, за те, що дала все необхідне під час кампанії.

Джастін Трюдо і Софі Грегуар

Отож чи мають перші леді право на власну життєву позицію і життя, вільне від професійного вибору чоловіка? Чи бували такі випадки в історії, відколи 1838 року Марті Вашингтон уперше надали титул першої леді? Зазвичай перша леді не має офіційної посади і не отримує платню за свою роботу, хоча разом із президентом часом бере участь у всіх важливих заходах уряду й офіційних церемоніях. Традиційно перші леді не працюють, натомість займаються доброчинністю і гуманітарними місіями.

Марта Вашингтон

Поза сумнівом, найфатальніші долі у дружин диктаторів і тиранів, хоча не заведено жаліти тих, хто ділив ложе з винищувачами цілих народів. Чи справедливо це на глибоко гуманному рівні? Важко сказати.

Дружина Сталіна Надєжда Аллілуєва, яка була з ним із 16 років, у 31 пустила собі кулю в серце. Офіційна версія — регулярні нестерпні мігрені, зумовлені формою черепа. Чи, може, психосоматикою? На мармуровому пам’ятнику у неї чавунна троянда — відтворення тієї, яку вона кинула Сталіну в обличчя під час сварки в день самогубства.

Надєжда Аллілуєва і Йосиф Сталін

Вона була не одинокою у своєму смертельному виборі. Самогубства, спільні самогубства наступного дня після офіційного одруження, як у Гітлера і Єви Браун, і публічні страти, як у випадку подружжя Чаушеску. Або ж тридцятирічний домашній арешт без документів, як у випадку Йованки Тіто. Саме такою була жалюгідна старість дівчини, яка у 21 рік отримала два ордени за хоробрість, пережила висипний тиф і важке поранення. У 1952 році Йованка стала третьою дружиною Тіто. Офіційно як першу леді її представили тільки через рік, під час візиту британського міністра закордонних справ Ентоні Ідена. Протягом двадцяти чотирьох років вона була ідеальною дружиною політика: у всьому підтримувала чоловіка і ні в що не втручалася, лише брала участь в офіційних заходах. У 1978-му Тіто звинуватив її в низці злочинів, зокрема в шпигунстві на користь СРСР, розкритті державної таємниці і підготовці перевороту. У 1980 році, після смерті чоловіка, Йованку залишили під арештом. Нова влада Югославії позбавила її права володіти майном і навіть документами. Майже 30 років жінка прожила в старовинному особняку в Белграді, де не було опалення і гарячої води, а запаси їжі поповнювалися раз на тиждень. Лише у 2000 році з’ясувалося, що вона живе в бідності, без жодних документів. У 2001-му вдова Тіто змогла вийти на свободу. У 2013-му вона померла, похорон відбувся з військовими почестями.

Гітлер і Єва Браун

Подружжя Чаушеску

Йованка Тіто

Безумовно, порівняно з такими покаліченими життями виклики в партнерстві подружжя Клінтонів здаються просто захопливим серіалом. Очевидно, що у пари був азарт здорової конкуренції і чудова передісторія, чого варте знамените фото, де вони двоє студентів на вулицях Нью-Йорка, або те, де Гілларі схиляється поцілувати Білла в гамаку. Очевидно, що історія з Монікою Левінскі була не одиноким адюльтером, і ми не знаємо, чи були схожі пригоди в обох сторін подружжя, які у них були домовленості про рівень свободи в стосунках. Однак те, що суспільство навішало на потерпілу дружину, пережити з гідністю змогла б не кожна. Ситуація, коли всі домогосподарки країни відчувають своїм обов’язком поспівчувати тобі, не надто комфортна. Гілларі повелася як безумовно сильна жінка, і від початку й дотепер офіційно стояла на боці свого чоловіка, але насамперед таки на своєму, не закочуючи бридку публічну істерику через речі, які інших не стосуються.

Подружжя Клінтон

Переглядаючи імена перших леді, яким постійно намагаються приписати титули в суперлативі, неможливо знайти жінок, яким не довелося б зректися чогось свого заради місії чоловіка. Від Грейс Келлі до Марини Порошенко тільки й читаєш: покинула кар’єру, почалася одягатися стриманіше, відмовилася від творчості. І далеко не кожна була в цьому щаслива чи готова щиросердно сказати: «Батя, я стараюсь!».

Грейс Келлі

Марина Порошенко

Людмила Янукович

Леонід Кравчук з Антоніною Кравчук

Леонід Кучма і Людмила Кучма

Віктор Ющенко з Катериною Ющенко

Віктор Янукович з Людмилою Янукович

Петро Порошенко з Мариною Порошенко

Схоже, між арабськими шейхами і жінками європейської традиції не така вже й прірва. І ті, і ті вчаться в найкращих вишах, не концентруються лише на материнстві і займаються громадською роботою, поєднуючи її з реакціями на тенденції моди.

Та попри все, у переважній більшості випадків життя жінки в шлюбі з політиком перетворюється на життя одночасно селебріті і вірного придатку великого державного мужа, воно перестає їй належати безвідносно до здібностей, інтересів і рівня інтелекту.

14 листопада 2018
Поширити в Telegram
8682
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою
Усі статті теми
Ольга Неманежина про роль жінок в українській політиці, конкуренцію та важливість протидії сексизму
Ольга Неманежина — гендерна експертка, керівниця громадської організації «Рада жіночих ініціатив». Експертний ресурс Гендер в деталях розпитав її, як вона, будуючи політичну кар’єру, зіткнулася з мобінгом. Також експертка порадила, як політикиням реагувати на сексизм і гідно давати відсіч.
Катерина Левченко: Питання сімейної та гендерної політики – актуальний погляд у майбутнє
У новообраному українському парламенті стало значно більше жінок-депутаток. Як це позначиться на розвитку тих сфер суспільного буття, які найчастіше пов’язують саме з участю представниць жіночої статі? Чи опиняться в пріоритетах питання сім’ї та забезпечення гендерної рівності?
Права і тюльпани: чому ми досі відзначаємо 8 березня?
8 березня залишається одним з найпопулярніших свят в пострадянській Україні, яке пересічні громадян(к)и масово відзначають як «жіночий день» квітами-цукерками-дрібними подарунками. Однак первісно воно було Міжнародним днем солідарності у боротьбі за права жінок. Як відбувалася деполітизація цього свята в СРСР, де «жіноче питання» вважали вирішеним? Чи справді 8 березня святкують лише в країнах соцтабору? Чому політичні лідери і посадовці в незалежній Україні продовжують вітати жінок у брежнєвському дусі зі «святом весни, краси і ніжності»? Чи можливо і потрібно сучасним українським жінкам повернути собі украдене свято? Про сучасні феміністичні ініціативи з відновлення політичного смислу 8 березня – у цій статті.