27 квітня, 2024

Жінки в політиці в Україні та Грузії: громадська думка і мережева підтримка

13 березня 2018
Поширити в Telegram
3858
Завантажити у форматі: PDF (1.2 МБ)
Світлана Оксамитна
Докторка соціологічних наук, професорка кафедри соціології, деканка факультету соціальних наук і соціальних технологій Національного університету «Києво-Могилянська академія» (НаУКМА), наукова співробітниця відділу соціальних структур Інституту соціології академії наук України.
Тамара Марценюк

Кандидатка соціологічних наук, доцентка кафедри соціології Києво-Могилянської академії, гендерна експертка Української Гельсінської спілки з прав людини, гостьова дослідниця за програмою імені Фулбрайта (2017–2018) в Колумбійському університеті (США). Викладає курси на гендерну тематику «Вступ до гендерних студій», «Гендер і політика», «Маскулінність і чоловічі студії», «Фемінізм як соціальна теорія та суспільний рух» та інші.
Сфера наукових інтересів охоплює такі теми: соціологія гендеру, соціальна структура суспільства, гендерні відносини та гендерна політика (в Україні і Швеції); соціальна нерівність і соціальні проблеми; жіночий, чоловічий та ЛГБТ рухи; розмаїття (diversity). Авторка близько 80  наукових праць, низки публіцистичних статей, розділів у підручниках і книжках.
Поділяє ідею публічної соціології — науки і досліджень заради суспільних змін, тому постійно бере участь у різних міжнародних дослідницьких і викладацьких проектах, останній із яких стосується теми «Фемінізм як соціальна теорія і суспільний рух: світовий досвід і Україна».
Авторка курсу «Жінки та чоловіки: гендер для всіх» на онлайн-платформі Prometheus. У 2017  році видала книжку «Гендер для всіх. Виклик стереотипам» («Основи»), а 2018 року — «Чому не варто боятися фемінізму» («Комора»).

Жінки в політиці в Україні та Грузії: громадська думка і мережева підтримка

Читайте також:

Стаття ґрунтується на результатах опитувань громадської думки в Україні та Грузії щодо участі жінок у політичній діяльності, кваліфікованості чоловіків і жінок як політиків, ставлення до гендерних партійних квот. Виявлено, що ставлення громадян цих країн до участі жінок у політиці є неоднозначним, але більшою мірою позитивним. Шляхом застосування мережевого аналізу до біографічних даних політичних акторів у законодавчій владі 2007–2012 років в Україні та Грузії виявлено щільно зв’язані мережі політичних еліт в обох країнах. Важливість жінок-депутаток у цих мережах значною мірою залежить від їхньої включеності до підгруп чоловіків.

Чи відповідає представленість жінок на найвищому рівні законодавчої влади уявленням дорослого населення України і Грузії щодо ролі і участі жінок у політиці? Яке місце посідають жінки-депутатки у мережах політичних еліт цих країн? Ця стаття має на меті дати відповіді на порушені питання, тим самим висвітливши як громадську думку щодо жінок у політиці, так і їхню мережеву підтримку.

Оксамитна С. Жінки у політиці в Україні та Грузії: громадська думка і мережева підтримка / С. Оксамитна, Т. Марценюк, Т. Костюченко // Наукові записки НаУКМА. — 2014. – Т. 161. – С. 72–83.

13 березня 2018
Поширити в Telegram
3858
Завантажити у форматі: PDF (1.2 МБ)
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою