28 квітня, 2024

Якщо він такий чудовий, чому мені так погано? Книжка про те, як розпізнати і подолати аб’юз

19 вересня 2023
329
Анна Повх

Читачка у вічному пошуку хорошої літератури, феміністка, студентка-журналістка.

Суспільство не звикло говорити про це: надто довго «не виносити сміття з дому» було правилом. Нині звучить дедалі більше розмов про різні форми насилля, а тому менше й менше людей уважають, що розповідати про такий досвід соромно. І все-таки, щоб викорінити старі установки, потрібно дуже багато часу.

Я розгорнула книжку з назвою «Якщо він такий чудовий, чому мені так погано?», перебуваючи в здорових стосунках. У них немає місця маніпуляціям, тиску чи образам. А от шістнадцятирічною я була в протилежній ситуації і тепер мені цікаво глибше зрозуміти, як же працює ця пастка.

Книжку побудовано на десятках історій, від яких стає боляче. Історій, у яких жінки страждали від коханого тирана і роками залишалися поруч із ним. Бо хто вона без нього? Історії, коли сильні й незалежні жінки, з якими цього точно не могло статися, потрапляли в замкнуте коло насилля. Крок за кроком утрачали впевненість у собі й почуття власної гідности, аж поки не залишалися тінню себе колишньої.

Щоразу, коли я запитувала, як така сильна жінка, як ви, дозволяє так поводитися із собою, відповідь була та сама: «Я не сильна». І в цьому криється секрет, відомий тиранові.

Ця книжка вчить розпізнавати тирана, довіряти своїм відчуттям та інтуїції. Бо коли тобі здається тобі не здається. Авторка Ейвері Ніл описує конкретні моделі поведінки різних тиранів. Вони часто можуть бути непомітними не тільки для оточення, а й для самої жінки. І що непомітніші ці ознаки, то небезпечнішою виявляється пастка. У всіх цих моделей є дещо спільне, адже аб’юз це про владу і покору. У здорових стосунках ніхто не підкоряється, у них є рівність, взаємоповага та цінність обох партнерів.

Дещо з описаного в книжці я порівнювала зі своїми першими стосунками, які були дуже токсичними, і мені захотілося обійняти себе кілька років тому. Я не знала, що зі мною так не можна. Тоді я щиро вірила, що саме я — причина всіх проблем. Готова була залагоджувати будь-яку вигадану провину, щоб тільки здійнятися нагору на тих емоційних гірках. Це вже тепер я знаю, як зі мною не можна. І знаю тому, що мала той досвід. Такі книжки, як ця, існують для того, щоб учитися не на власних болючих помилках.

Із книжки можна легко зрозуміти, що таке газлайтинг і співзалежні стосунки. Не просто прочитати теорію, а на прикладі різних конкретних ситуаціях розібратися, як усе відбувається. Усі кейси авторка брала зі своєї багаторічної практики роботи з жінками, постраждалими від різних видів насилля.

А ще Ейвері Ніл робить спробу описати, яка ж вона — партнерка тирана. І це не про «сама винна». Це про те, що тирани користуються певними рисами характеру своїх обраниць, експлуатуючи їхню доброту, безконфліктність або співчутливість. Цей розділ допомагає зрозуміти, як уберегтися, якщо ці риси притаманні вам. У ньому є навіть конкретні вправи. І це дуже корисно! Авторка не каже, що бути дуже співчутливою людиною погано. Вона вчить, як діяти, якщо вашою емпатійністю хочуть скористатися.

Ейвері Ніл відповідає на багато запитань.

• Де межа між просто проблемами в стосунках і аб’юзом?

• Як подолати травму від пережитого насилля і чи можливо це взагалі, якщо воно тривало роками?

• Як повернути собі себе справжню, коли зрештою вириваєшся із замкнутого кола?

• Як пробачити собі і не звинувачувати себе в тому, що втрапила в пастку таких стосунків?

У мене вся книжка в позначках і закладках. Мені хочеться дати її своїм подругам і близьким жінкам. Я вірю, що такі книжки це інструмент, який справді може допомогти вберегтися від аб’юзу. Бо коли ти знаєш ознаки і зчитуєш ледь помітні сигнали, легше буде втекти.

Я хотіла б, щоб жінки й дівчата прочитали цю книжку до того, як починати стосунки. Адже жодна з нас, хай якого ми віку, не застрахована від потрапляння в пастку аб’юзу. Книжка ж дає дуже чітке розуміння того, як працюють такі стосунки, чому так важко з них вийти і як усе-таки це зробити.

Ейвері Ніл. Якщо він такий чудовий, чому мені так погано? Як розпізнати й подолати аб’юз. — Х.: Віват, 2021.

Анотація: Більшість жінок, які перебувають в аб’юзивних стосунках, можуть про це навіть не підозрювати: помітити маніпулятивний тиск набагато важче, ніж фізичне насилля. Пригноблення, контрольованість, гнітюча провина — знайомі відчуття? Провідна американська психотерапевтка Ейвері Ніл нагадує: у парі має бути комфортно обом партнерам. Ця книжка допоможе визначити, чи справді людина поряд із вами вас використовує, за потреби розірвати жахливі стосунки та наново віднайти власну ідентичність. Дізнайтеся, як виховати почуття гідности у своєї доньки і тим розірвати заворожене коло насильства.

19 вересня 2023
329