26 квітня, 2024

Поведінка голосування в Україні: гендерна перспектива

13 березня 2018
Поширити в Telegram
3102
Завантажити у форматі: PDF (331 КБ)
Світлана Оксамитна
Докторка соціологічних наук, професорка кафедри соціології, деканка факультету соціальних наук і соціальних технологій Національного університету «Києво-Могилянська академія» (НаУКМА), наукова співробітниця відділу соціальних структур Інституту соціології академії наук України.
Читайте також:

У цій статті розглядаються відмінності в явках виборців та виборчих преференцій чоловіків і жінок в Україні. Із залученням даних Інформаційного агентства Сполучених Штатів (USIA), стверждено, що можливість впливати на уряд шляхом голосування (зовнішня політична ефективність) та інтерес до політики безпосередньо впливають на поведінку голосування. Освіта, оцінка економічної ситуації в Україні (економічна ефективність) та сприйняття населенням ефективності влади впливають на поведінку голосування непрямим чином за допомогою вищезгаданих конструкцій. Встановлено, що між чоловіками та жінками не існує істотних відмінностей як в поведінці голосування, так і у впливах на нього політичних поглядів. У дослідженні зосереджено увагу на одному аспекті поведінки щодо голосування - безпосередньо голосування та участь у виборчій кампанії. Також знайдено незначні гендерні відмінності в уподобаннях політичних сил та зацікавленні в політиці загалом. 

Lyzogub Iryna, Oksamytna Svitlana. Voting behavior in Ukraine. A gender perspective // Наукові записки НаУКМА. – 1999. – Т. 11: Соціологія. – С. 39–52.

13 березня 2018
Поширити в Telegram
3102
Завантажити у форматі: PDF (331 КБ)
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою