19 березня, 2024

Відео свідчень Крістін Блазі Форд, постраждалої від сексуальних домагань Бретта Кавано, одного з кандидатів до Верховного Суду США

27 вересня 2018
Поширити в Telegram
3481

Ми не можемо промовчати. Це повне відео промови Крістін Блазі Форд. Жінки, котра вчора вразила світ своєю сміливістю. Професорка психології Університету в Пало Альто розповіла всім про те, як Бретт Кавано, один із представлених Дональдом Трампом кандидатів до Верховного Суду, сексуально домагався її 36 років тому.

«Я тут не тому, що хочу тут бути. Я нажахана. Я тут, тому що вірю, що це мій громадянський обов'язок, — розповісти вам, що сталося, коли я та Бретт Кавано були у старшій школі», — так розпочала свідчення Крістін Блазі Форд.

Вона та Кавано були у спільній компанії, хоча тісно не спілкувалися. В один із літніх вечорів 1982 року Крістін пішла на невеличку вечірку. Там було четверо хлопців, яких вона особливо запам'ятала: Бретт Кавано, Марк Джадж, хлопець на ім'я Піджей та ще один юнак, імені якого вона не пригадує. «Я не пам'ятаю абсолютно всіх деталей, як би цього не хотіла. Але деталі, які привели мене сюди, я не забуду ніколи», — зазначила Крістін.

Коли вона підіймалася на другий поверх, аби скористатися вбиральнею, її силою затягнули у спальню. Бретт і Марк зайшли до кімнати й замкнули двері. Бретт забрався на неї й почав мацати. Крістін намагалася кричати, але хлопець закрив їй рота рукою так, що вона майже не могла дихати. Марк час від часу намагався зупинити товариша, Крістін навіть сподівалася, що він їй допоможе, але він цього так і не зробив. Коли Марк удруге стрибнув на ліжко, Бретт більше не був зверху на Крісті і їй вдалося вислизнути до ванної кімнати, де вона ховалася, поки кривдники не пішли геть, сміючись. Цей сміх, розповіла Форд, іще часто потім виринав у її голові, викликаючи панічні атаки.

«Я переконала себе, що оскільки Бретту таки не вдалося мене зґвалтувати, варто просто лишити цю історію в минулому», — розповіла Крістін. Роками вона майже нікому не розповідала цю історію. Навіть власному чоловікому Крістін зізналася тільки через 30 років на прийомі в терапевта. Форд із чоловіком робили ремонт у будинку, і жінка дуже наполягала на запасних вхідних дверях. Навіть через 30 років після того злощасного випадку Крістін потрібні були ці двері, адже вона пам'ятала свою безвихідь, коли Бретт Кавано чинив над нею насильство. Публічно ж Форд озвучила ім'я свого кривдника в липні цього року, коли побачила Бретта Кавано у списку кандидатів до Верховного Суду. Більше мовчати вона не могла.

Під час свідчень у суді жінка відважно витримала хвилю неприємних запитань і, зрештою, стала легендою в очах сотень тисяч людей. Крістін Блазі Форд не побоялася розповісти світові, ким насправді є Бретт Кавано, один із найвпливовіших юристів Америки. Сам же Бретт Кавано заперечив усі заяви Форд. А вже за кілька днів після її звинувачень, іще одна жінка заявила про домагання з його боку. Нею виявилася Дебора Рамірез, членкиня організації проти домашнього насильства в Колорадо.

Деякі, утім, і досі не вірять у провину Кавано, закидаючи довгі роки мовчання. Але ці люди просто не розуміють тиску на постраждалих від сексуального насильства . Їм не довіряють, їм ставлять принизливі запитання, їх самих роблять винними. Розповісти правду означає наразитися на шквал недолугої критики. І побороти це явище можна лише поборовши толерантність до насильства. Коли статус кривдника, яким би високим він не був, тлітиме при першій же підозрі в насильстві, тоді постраждалим від нього не треба буде боятися.

Історія Форд і Кавано стала приводом для нового флешмобу в соцмережах #WhyIDidntReport про мовчання постраждалих від насильства. Адже сумнозвісний президент США Дональд Трамп підтримав Бретта у своєму Твіттері, заявивши, що обвинувачення надто давні. У відповідь на це сотні постраждалих від насильства поділилися своїми причинами, чому не повідомляли до поліції, під хештегом #WhyIDidntReport (Чому я не повідоми_ла).

27 вересня 2018
Поширити в Telegram
3481
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою