29 березня, 2024

Сценарії гендерної успішності й структура гендерної влади серед українців-фермерів у Західній Канаді до 1939 року

4 травня 2019
Поширити в Telegram
2441
Завантажити у форматі: PDF (456 КБ)
Марія Маєрчик

Дослідниця у сфері етнології, генеалогії знань та історії ідей, квір- і феміністичних студій, перекладачка і публіцистка. Кандидатка історичних наук, старша наукова співробітниця Інституту народознавства НАН України, доцентка Національного університету «Києво-Могилянська академія». Редакторка журналу «Критика феміністична: східноєвропейський журнал феміністичних і квір-студій».

Сценарії гендерної успішності й структура гендерної влади серед українців-фермерів у Західній Канаді до 1939 року

Читати також:

З 1890-х до 1939 року українці двома хвилями здійснили масове переселення в Західну Канаду. За незначними винятками це були західно-українські селяни й дрібні ремісники, які, переїжджаючи, здебільшого намагалися заснувати фермерські угіддя або наймалися на низькокваліфіковані роботи в шахти, на залізницю, до інших фармерів у помічники тощо. У статті авторка розглядає способи адаптації українців і вживання їх у культурне і соціальне оточення нового краю. Налаштувавши оптику аналізу на гендерну складову, авторка акцентує особливості обставин, з якими стикалися імігранти, залежно від того, були це чоловік чи жінка, вивчає специфіку задач і викликів, які треба було долати чоловікам чи жінкам, і як по-різному сприймалися громадою деякі нові, модерні вибори молоді, залежно від того, йшлося про парубків чи дівчат. В статті також розглянуто вибори і рішення, що не вписувалися в установлений гендерний канон того часу. 

Маєрчик М. Сценарії тендерної успішності й структура тендерної влади серед українців-фармерів у Західній Канаді до 1939 року / Марія Маєрчик // Народознавчі Зошити. - 2010. - № 3-4. - С. 130-142. 

4 травня 2019
Поширити в Telegram
2441
Завантажити у форматі: PDF (456 КБ)
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою