29 березня, 2024

Умови праці та дискримінаційні практики в сучасній Україні (на прикладі вивчення працівників супермаркетів "Фуршет")

18 липня 2019
Поширити в Telegram
2513
Завантажити у форматі: PDF (349 КБ)
Тамара Марценюк

Кандидатка соціологічних наук, доцентка кафедри соціології Києво-Могилянської академії, гендерна експертка Української Гельсінської спілки з прав людини, гостьова дослідниця за програмою імені Фулбрайта (2017–2018) в Колумбійському університеті (США). Викладає курси на гендерну тематику «Вступ до гендерних студій», «Гендер і політика», «Маскулінність і чоловічі студії», «Фемінізм як соціальна теорія та суспільний рух» та інші.
Сфера наукових інтересів охоплює такі теми: соціологія гендеру, соціальна структура суспільства, гендерні відносини та гендерна політика (в Україні і Швеції); соціальна нерівність і соціальні проблеми; жіночий, чоловічий та ЛГБТ рухи; розмаїття (diversity). Авторка близько 80  наукових праць, низки публіцистичних статей, розділів у підручниках і книжках.
Поділяє ідею публічної соціології — науки і досліджень заради суспільних змін, тому постійно бере участь у різних міжнародних дослідницьких і викладацьких проектах, останній із яких стосується теми «Фемінізм як соціальна теорія і суспільний рух: світовий досвід і Україна».
Авторка курсу «Жінки та чоловіки: гендер для всіх» на онлайн-платформі Prometheus. У 2017  році видала книжку «Гендер для всіх. Виклик стереотипам» («Основи»), а 2018 року — «Чому не варто боятися фемінізму» («Комора»).

Читайте також:

Відповідно до норм міжнародного законодавства, рівні права і можливості чоловіків і жінок, зокрема, на ринку праці, повинні забезпечуватися українськими працедавцями. Досліджено, що нормативно-правова база України існує на засадах гендерної рівності в усіх сферах діяльності загалом, і стосовно трудової діяльності зокрема. У статті на прикладі аналізу ринку праці у мережі супермаркетів вивчено гендерні та вікові особливості структури зайнятості, випадки вертикальної і горизонтальної сегрегації ринку праці, загалом дотримання умов праці, як-от, техніки безпеки тощо.

Результати дослідження мережі супермаркетів “Фуршет” надали нам змогу під- твердити та проілюструвати цим випадком (case study) незадовільний стан гендерних відносин на ринку праці та порушення трудових прав громадян. Отже, об’єктом дослідження виступили працівники та керівництво супермаркетів “Фуршет” (наприклад, член правління, керівник відділу персоналу або відділ зв’язку із громадськістю тощо). Предмет дослідження – умови праці працівників супермаркетів “Фуршет” з точки зору різних проявів дискримінації на робочих місцях. Мета дослідження полягала у виявленні гендерних особливостей робочих умов працівників супермаркетів “Фуршет”, зокрема, перевірка ймовірних розбіжностей між правами та умовами роботи працівників жінок та чоловіків.

Марценюк, Т. О. Умови праці та дискримінаційні практики в сучасній Україні (на прикладі вивчення працівників супермаркетів "Фуршет") / Т. О. Марценюк // Вісник Львівського університету. Серія соціологічна. – 2010. – Вип. 4. – С. 135-145.

18 липня 2019
Поширити в Telegram
2513
Завантажити у форматі: PDF (349 КБ)
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою