23 квітня, 2024

Зимова тема сезону "Сексуальність"

29 листопада 2017
Поширити в Telegram
4732
Тамара Злобіна

Кандидатка філософських наук, мистецтвознавиця. Редакторка ресурсу «Гендер в деталях». Закінчила Національний інститут стратегічних досліджень при Президенті України. Працює з темами розвитку громадянського суспільства та інноваційного світогляду, гендерної рівності, фемінізму, сучасного мистецтва. 

Зимова тема сезону "Сексуальність"

Заголовне фото з інтерактивного проекту української художниці  Kinder Album

Яка тема може більше інтригувати, ніж тема сексу й сексуальності? Замість відповіді пропонуємо замислитися, чи все гаразд із цим питанням? Чому якась фізіологічна функція людського організму, механіку і призначення якої ми добре знаємо і яку вважаємо «природною» та «інстинктивною», має інтригувати?

Чому «ця» тема вважається непристойною, викликає незручність або зніяковіння, породжує нескінченні евфемізми і жарти? Чому ми лаємося словами, пов’язаними з сексом? Чому «секс продає»? Усі ці питання оприявнюють численні табу і пласти соціальних значень, якими оповито людську сексуальність.

Саме соціальний вимір сексуальності цікавитиме нас протягом зими і стане темою сезону. Репродуктивна і рекреаційна функції сексу обросли величезною кількістю звичаїв, норм, законів і заборон за тисячоліття людської цивілізації. У різний час у різних суспільствах ці норми були дуже відмінними. То чи залишилося взагалі щось «природне» в людському сексі? Точну відповідь на це питання навряд чи можна дати, натомість цілком очевидно, що твердження про «природність» часто прикривають саме соціально нормовані способи поведінки. «Природна» жіноча цнотливість і скромність, «природна» чоловіча нездатність стримувати свою хіть при вигляді привабливої жінки, «природне» закінчення статевого акту чоловічою еякуляцією...

Серед соціальних нашарувань, які варто дослідити, виділимо кілька кластерів. У теоретичному насамперед варто розглянути поняття сексуальної орієнтації та динаміку інстинктивності / соціальної конструйованості статевого потягу. Історичні дослідження можуть показати, наскільки відрізнявся підхід до сексуальності в різні епохи, та здивувати неочікуваними традиціями українського селянства. Юридичний кластер порушує питання сексуальної згоди, віку згоди, сексуальних домагань і статевих злочинів. Феміністичні дебати стосуються пригнічення жіночої сексуальності, сексуальної експлуатації, проституції, порнографії, а також критики гетеро- і моногамної нормативності, емансипації сексуальних практик, секс-позитивності тощо. Сферу особистого досвіду, як і сферу мистецтва, важко чітко окреслити, — краще висловлюватися, що ми й пропонуємо робити в розділі Репліки  на нашому сайті.

Ми не обіцяємо розібратися з усіма вимірами сексуальності протягом теми сезону, однак постараємося розкрити ключові аспекти та демонтувати найшкідливіші упередження. Сподіваємося зробити це разом: якщо у вас є експертні знання в описаних вище тематичних кластерах, з нами можна зв’язатися і обговорити деталі через редакційну пошту editor@genderindetail.org.ua.

Редакторка Тамара Злобіна

29 листопада 2017
Поширити в Telegram
4732
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою
Усі статті теми
Шведская модель борьбы с проституцией: противодействие, а не комфортизация
Проституция - тема для горячих дебатов. Авторка предлагает рассмотреть, как изменялось отношение к проституции и ее регулирование на протяжении истории человечества, как связаны между собой торговля людьми, насилие и проституция, почему международная общественность изменила позицию в отношении простиуции в ХХ веке и в какой правовой форме эти изменения произошли. В статье можно также найти критерии оценки методов борьбы с проституцией, последствия применения различных подходов и мнения по этой теме известных правоведок и активисток. 
Секс-работа и все-все-все: принципы и внедрение легализации и декриминализации
Украинские СМИ часто поднимают тему легализации проституции. Одновременно ее нередко путают с декриминализацией, обсуждая подходы к регулированию секс-работы, вспоминают “успешные” примеры западных стран, но забывают про локальный контекст и то, какие последствия определенные подходы будут иметь в Украине. Авторка рассказывает, что же такое декриминализация и легализация секс-работы, как именно эти подходы воплощаются в жизнь, какие дискуссии существуют в феминистском движении и, опираясь на украинский контекст, прогнозирует возможные для Украины сценарии.
Історія і секс
У чому різниця між сексом і сексуальністю? Чи існувала гомосексуальність «в усі часи й у всіх народів»? А гетеросексуальність? Що історія сексуальності говорить про сучасність? Щоб відповісти на ці питання, авторка розглядає конструкціоністські дослідження сексуальності в античності, середньовіччі та в модерний час.