25 квітня, 2024

Секс після пологів: коли я захочу ним займатися?

17 серпня 2021
Поширити в Telegram
8299
Ірина Лазо

Акушерство в моєму баченні вимагає не тільки медичної освіти, а ще й великого інтересу до світу жінки й народження та любові. Тож я не зупиняюся відкривати для себе нові грані цієї «науки», вивчаю перинатальну психологію й психотерапію, сексологію, грудне вигодовування, готую жінок до пологів і материнства. А ще дуже прагну, щоб жінки усвідомлювали, що материнство може бути зовсім різним, але однаково красивим у кожному випадку.

Анна Могірчук

Моє життя круто змінилося з появою старшого сина 13 років тому. Уже тоді я мріяла про те, щоб поруч була чарівна жінка, яка б дала пораду й підтримала мене, коли було жахливо страшно.

«Я народила, моє тіло й організм змінилися, я адаптуюся до нового стану і не хочу сексу, обіймів та цілунків».

Це абсолютно нормальний стан після пологів. І якщо жінка цього не хоче, варто просто озвучити свої відчуття партнерові, дати собі час на відновлення. Якщо ви хочете дізнатися, що може бути причиною зниження сексуального потягу і які є варіанти підвищити лібідо, читайте цю статтю.

Причини зниженого лібідо

Через якийсь час після пологів жінка починає відчувати й розуміти, що не хоче інтимної близькости з чоловіком, не хоче, щоб її торкалися. Єдине бажання — щоб дали спокій і можливість поспати. Це нормально. Такий стан зовсім не означає, що ви втратили почуття до чоловіка, такі відчуття — це робота гормонів та інших чинників у післяпологовий період.

Ситуація, коли лібідо «спить» довше як 6–8 місяців після пологів, — теж норма. Не треба директивно орієнтуватися на ці цифри, адже самé лібідо або психологічна готовність до відновлення сексуального життя не є суто фізіологічним питанням, воно пов’язано з багатьма сферами життя:

- соціальною,

- біохімічною,

- гормональною,

- психологічною,

- досвідом пологів,

- адаптацією до материнства,

- стосунками з партнером,

- відчуттям безпеки й надійности.

Тобто лібідо слід розглядати як результат балансу в усіх цих сферах або як таку розкіш організму, на яку він готовий, коли базові потреби (стосунки, безпека, харчування, здоров’я, відсутність болю) задоволені. Що більше в жінки невирішених питань у дотичних до сексуального життя сферах, то більше часу їй треба на відновлення.

Що потрібно жінці для відновлення сил і лібідо?

1. Достатня тривалість сну

2. Повноцінне здорове харчування

3. Прийняття свого нового тіла (психологічний аспект)

4. Час наодинці з партнером і те, на що саме в цей момент є запит (обійми, бесіди, прогулянки, масажі, нові сексуальні практики)

5. Час для себе (догляд за собою, самомасаж, ванна, прогулянки, спілкування з подругами)

Можливі проблеми з фізичного боку:

- Опускання органів малого таза

- Болісні відчуття в області рубців промежини

- Болісні відчуття під час статевого акту

- Нестача лубрикаторної функції піхви

Дізнайтеся про це більше, зателефонувавши на «гарячу лінію» підтримки батьків після пологів: 0 800 500 313

Гормональні зміни, які впливають на лібідо

1. Високий рівень пролактину. Він може по-різному впливати на організм, але до 85 % опитаних жінок відзначають зниження сексуального бажання. Високі показники цього гормону починають знижуватись і повертатися до допологових через 3–6 місяців після пологів, тобто теоретично пів року в жінки може не бути сексуального бажання саме через дію гормонів.

2. Сухість піхви, що зумовлено пригніченням овуляції й відповідних гормонів. Крім того, пролактин (гормон, який забезпечує лактацію і розвиток молочних залоз) впливає на слизову.

3. Вплив окситоцину на емоційну лабільність і вразливість. Окситоцин — гормон прив’язаности й любови, отож він може перехресно діяти як чинник, який підвищує почуття прив’язаности й сексуального бажання до партнера. Це теж нормально, і є варіанти спільного проведення часу, різних пестощів і тілесних ігор, які забезпечують підтримку й задоволення.

Що робити, коли лібідо «спить» довго, а я хочу його пробудити?

1. Змінити ставлення до сексу або додати певні ритуали

У житті батьків, особливо тих, у кого більше як одна дитина, спонтанного сексу стає менше або ж він зникає зовсім. Серед рутини «підгузки — серветки — термометри — вага» важко знайти спонтанне місце й бажання. Проте до цього питання можна підійти не як до обов’язкового пункту в планах на тиждень, а спланувати все й підготуватися, як до першого побачення чи першого сексу — з красивою білизною, свічками, смачною їжею, у певній кімнаті, з конкретною постільною білизною, музикою, чим завгодно... Можна використати тригери, якими вже було позначено сексуальне бажання в житті пари (якийсь запах, кіно, їжа, повільний танець...).

І домовтеся про відсутність гаджетів, бо це може мати принципове значення в приверненні уваги одне до одного і в ресурсі для пари.

2. Подбати про психологічну близькість

Іноді рутина й відсутність часу на живе спілкування між партнер(к)ами «заморожує» їхні почуття, а відтак і сексуальний інтерес одне до одного. Особливо якщо цієї рутини багато: кілька дітей до 5 років, дитина з особливостями догляду, хвороба когось із партнерів тощо. Довгий час розмови обертаються лише довкола побутових тем: що приготувати, коли поїсти, куди піти, прибрати, поспати... Так можуть минати місяці.

Варто свідомо знаходити час на спілкування про вас із партнером/-кою. Якщо немає про що поговорити, можна поцікавитися чимось новим, подивитися фільм, вивчити якесь питання, зайнятися хобі і потім поділитися цим із партнером/-кою. Вкласти дітей спати й «піти на побачення» на кухню чи в іншу кімнату. Відверто поговорити про свої бажання, пофліртувати, пограти, розслабитися, відпустити себе. У сукупності зі смачною вечерею, особливо якщо її ще й замовити, це може непогано збудити лібідо.

3. Звернути увагу на самодослідження свого тіла

Ви можете робити це самостійно або вам може бути цікавіше займатися цим у парі.

4. Розмовляти про секс

У гетеросексуальних стосунках жінка часто вважає, що вона недостатньо «пружна» / «вузенька» після пологів, а в розмові чоловік на це відповідає, що для нього це не має жодного значення, навпаки, розслабленість і м’якість його приваблюють куди більше. Іноді чоловіки не бачать принципової різниці до/після пологів, може бути й таке, що чоловік відзначає слабший обхват пеніса вагіною, але ступінь насолоди від цього не зменшується.

Найкраще озвучувати свої сумніви й страхи або просто питати про враження в партнера/-ки.

5. Повноцінно харчуйтеся

Збалансоване харчування, достатня кількість мікроелементів — цинку, селену, омеги 3 — усе це теж важливо для ресурсів організму, а отже, і для лібідо.

6. Використовуйте пестощі, масажні олії, тактильне задоволення й лубриканти

Головне, якщо ви не плануєте зараз вагітніти, — пам’ятайте про контрацепцію. Ще до початку відновлення менструального циклу, навіть під час грудного вигодовування, жінка однаково може зачати.

Дізнатися про методи контрацепції можна за телефоном «гарячої лінії» підтримки батьків після пологів від ГО «КПВМ “Лада”»: 0 800 500 313

Пн–Пт 9:00–19:00

Сб 09:00–16:00

«Гарячу лінію» організовано в рамках проєкту «Європейський Союз для сталости громадського суспільства в Україні», що його впроваджує Isar Ednannia за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Текст підготовлено в співпраці з ГО «Клуб підтримки вагітности та материнства “Лада”».

Редакторка — Юліана Зелена

Дізнатися більше про ГО «Лада» в соціальних мережах:

https://www.facebook.com/GOkpvmLada

https://www.instagram.com/go.lada

Телеграм-бот підтримки мами після пологів:

https://t.me/GO_LadaBot

Щоб мама була в ресурсі!

17 серпня 2021
Поширити в Telegram
8299
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою
Усі статті теми
Піклуючись про себе, ми подаємо гарний приклад дітям
Не робити із себе жертву — ще те завдання. А навчити цього своїх дітей — узагалі високе мистецтво? Сьогодні турбуватися про себе, залишати дитину на партнера і йти займатися справами, які тебе наповнюють, уже стає нормою. І це не нахабство чи безвідповідальна поведінка, це шлях до ресурсного материнства. Не жертвуючи собою, ми вчимо цього своїх дітей, і в майбутньому вони знатимуть ціну собі і своїй роботі. Егоїзм? Так, здоровий егоїзм у материнстві.
Повернення мами на роботу і збереження грудного вигодовування
Багато жінок припиняють годувати дітей груддю, коли виходять на роботу, і це не завжди пов’язано з особистим бажанням. Частина мам хоче й далі годувати, але не робить цього, бо не відчуває підтримки з боку роботодавця й колективу; не має комфортних умов для зціджування та/або годування; не завжди знає, як організувати цей процес. У цій статті йтиметься про зміни, потрібні, щоб створити умови й можливості для жінок м’яко реінтегруватися на ринок праці, та про рекомендації мамам, які повертаються до роботи і хочуть зберегти грудне вигодовування.
Я народила через кесарів розтин, годую сумішшю — і я хороша мама
На розповідь про кесарів розтин інколи реагують люди, яким «усе зрозуміло»: мама «змахлювала», недостатньо постаралася, щоб народити природним шляхом. А якщо після цього жінка не змогла налагодити грудне вигодовування, то це вже й не мама, а так, «зозуля». Такі діалоги і бажання виправдатися за свої «невдачі» породжують величезне почуття провини й усвідомлення себе поганою матір’ю. Чи є вихід?