20 квітня, 2024

Сексуальне насильство та погані поліцейські: Чому варто дивитися мінісеріал Unbelievable

4 грудня 2019
Поширити в Telegram
2855
Катерина Ятель

Амбасадорка популярної культури та серйозного підходу до розваг. Авторка телеграм-каналу https://t.me/priyateli

Читайте також:

Кошмар постраждалої/-го від зґвалтування не закінчується після насильства

Після початку кампанії MeToo одним із найпоширеніших коментарів був, чому постраждалі від сексуального насильства так довго приховують інцидент, що із ними трапився. Буцімто, якби вони одразу про все розповіли, то могли б досягнути справедливості швидше.

Unbelievable дає дуже реалістичну та розгорнуту відповідь на це питання. Головна героїня Марі — проблемний підліток-сирота. В очах своїх опікунів та знайомих вона проблемна, бунтівна та не викликає довіри. І ось в якийсь момент вона розповідає майже неймовірну історію, як в її дім проникає невідомий чоловік, ґвалтує її та робить кілька знімків, погрожуючи опублікувати їх, якщо вона не буде мовчати. Глядачу показують як дівчину змушують кілька разів переказувати те, що трапилося, пригадувати якісь деталі, переживати те, що з нею відбулося. Їй страшно, вона плутається в показаннях та не може згадати, що відбувалося насправді. Поліція не допомагає їй, а навпаки більше цькує та змушує сумніватися у власних словах. Вони доводять її до того, аби вона відмовилася від історії, а потім намагаються засудити за хибні показання.
Подібні історії — не поодинокі. На жаль, це реальність, із якою стикається велика кількість постраждалих. Їх змушують не лише згадувати, а й виправдовуватися — «а може ти випила?», «а ти не провокувала?», «а ти впевнена, що не хотіла цього». Раджу ще подивитися фільм 1988 року із Джоді Фостер (їй за цю роль вручили першого «Оскара»), який називається «Обвинувачувані» (The Accused).

Як говорити про травматичний досвід

На противагу поведінці поліцейських, з якими зіткнулася Марі, нам показують двох детективкок, які паралельно ведуть аналогічні справи. Майже весь другий епізод присвячено тому, як правильно говорити із постраждалими сексуального (та й не тільки) насильства. Карен Дювал, що зустрічається із постраждалою, починає із того, що налаштовує її на розмову, створює відчуття безпечного місця, де її вислухають та не осудять. Кожне її питання супроводжується фразами «якщо тобі комфортно» та «не поспішай». Вона знає, як важко розповісти про біль, що з тобою вчинили. Її задача продемонструвати, що є можливість розпитати про насильство не травмуючи постраждалу/-го.

Акторки, яким віриш

Окрім соціальних питань, що підіймає Unbelievable, мінісеріал сам по собі добре зроблений. Багато в чому це заслуга трьох виконавиць головних ролей. Кейтлін Девер, яка грає Марі, лише починає свій акторський шлях. Раджу подивитися coming-of-age комедію Booksmart — режисерський дебют Олівії Вайлд. А от детективок грають зірка серіалу «Сестра Джекі» (Nurse Jackie) та номінантка на премію «Оскар» за фільм «Шосте чуття» Тоні Коллетт.

4 грудня 2019
Поширити в Telegram
2855
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою
Усі статті теми
Критика епохи MeToo, телебачення та ґьорл-павер: чому варто дивитися серіал The Morning Show
«Ранкове шоу» (The Morning Show) – це флагманський серіал нового стрімінгового сервісу від Apple. Він розповідає про дуже популярне в Америці ранкове шоу, у якому сталася криза через звинувачення у неналежній сексуальній поведінці одного з ведучих. Через скандал його доводиться звільнити, а на місце другого ведучого взяти молоду та впевнену в собі журналістку. Головні ролі в серіалі грають Дженніфер Еністон, Різ Візерспун та Стів Карелл.
Історія гарасменту на Fox
Улітку вийшов серіал «Найгучніший голос» про американського медіаменеджера та засновника каналу Fox News Роджера Айлза (1940-2017). Він також тісно пов’язаний із політикою – раніше медіаконсультант Ричарда Ніксона, Рональда Рейгана та Джорджа Буша-старшого, востаннє відмітився співпрацею із Дональдом Трампом. Серіал дуже якісний та ідеально підійде тим, кому цікава внутрішня кухня верхівки телеканалів.
Кривавий комікс
Як і обіцяла попереднього разу, хочу порекомендувати щось, після чого не захочеться плакати. Цього тижня у нас «Заборонений плід» Лів Стрьомквіст.