20 квітня, 2024

Кривавий комікс

4 грудня 2019
Поширити в Telegram
2081
Катерина Ятель

Амбасадорка популярної культури та серйозного підходу до розваг. Авторка телеграм-каналу https://t.me/priyateli

Читайте також:

«Заборонений плід» – це кілька об’єднаний між собою графічних романів, зосереджених на жіночому тілі. Серед тем, які книга зачіпає – негативний вплив чоловіків-дослідників жіночого тіла, будова та ставлення до вульви, жіночий оргазм крізь призму історії, почуття сорому через власну природу та «нечиста» менструація. Кожний із цих пунктів розглядається із точки зору історії та соціальних наук, доповнюючи наратив ілюстраціями та жартами на тему. Наприклад, про сором нам розповідають через призму Єви, яка бідкається про власне життя.

Мені здається, що найкраще цей графічний роман прорекламують кілька цікавих фактів, які я дізналася впродовж читання. Перший: виявляється, що у XX столітті команда чоловіків-науковців вирішила довести, що шведська королева Христина була інтерсексуальною, адже цікавилася «чоловічими» справами, а не «жіночими». Вони отримали дозвіл на ексгумацію її тіла, а коли викопали його, згадали, що й поняття не мають, чи впливає інтерсексуальність на будову скелету.

Другий: наші пращури епохи Просвітництва вірили, що жіночий оргазм сприяє вагітності. Тому коли принцеса Марія Терезія запитала у свого лікаря поради, як швидше стати матір’ю, він відповів: «Я вважаю, що вульву її величності перед статевим актом треба пестити». У романі є цитата латиною, тому як думали, який напис обрати для татуювання — you're welcome.

І третій: виявляється, богиню Деметру після крадіжки її доньки розрадила доросла жінка, що показала їй свою вульву. І взагалі стародавні культури вважали вульву особливим органом і часто робили скульптури, де жінка демонструє свої статеві органи.

В українському перекладі графічний роман вийшов у Видавництво «Видавництво». На обкладинці – одна із ілюстрацій, на якій зображена фігуристка, що демонструє місячні. Як розповіла мені продавчиня стенду видавництва, коли вони презентували роман на одному книжковому форумі, то їхні сусіди попросили прибрати рекламний банер, бо він «відлякує покупців». Отак одна червона пляма може налякати безліч дорослих людей.

4 грудня 2019
Поширити в Telegram
2081
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою
Усі статті теми
Критика епохи MeToo, телебачення та ґьорл-павер: чому варто дивитися серіал The Morning Show
«Ранкове шоу» (The Morning Show) – це флагманський серіал нового стрімінгового сервісу від Apple. Він розповідає про дуже популярне в Америці ранкове шоу, у якому сталася криза через звинувачення у неналежній сексуальній поведінці одного з ведучих. Через скандал його доводиться звільнити, а на місце другого ведучого взяти молоду та впевнену в собі журналістку. Головні ролі в серіалі грають Дженніфер Еністон, Різ Візерспун та Стів Карелл.
Історія гарасменту на Fox
Улітку вийшов серіал «Найгучніший голос» про американського медіаменеджера та засновника каналу Fox News Роджера Айлза (1940-2017). Він також тісно пов’язаний із політикою – раніше медіаконсультант Ричарда Ніксона, Рональда Рейгана та Джорджа Буша-старшого, востаннє відмітився співпрацею із Дональдом Трампом. Серіал дуже якісний та ідеально підійде тим, кому цікава внутрішня кухня верхівки телеканалів.
Для всіх, хто відчуває себе під скляним ковпаком
Поетеса Сильвія Плат – одне з облич американського феміністичного руху 50-х, хоча вона ніколи не займалася активізмом. Визнання до неї прийшло вже після її смерті, як і Пулітцерівська премія. Сьогодні я хочу поговорити з вами не про її поезію, а про роман «Під скляним ковпаком», який торік видало Видавництво Старого Лева.