8 травня, 2024

Друга світова війна, яку програли всі жінки

4 грудня 2019
Поширити в Telegram
2115
Катерина Ятель

Амбасадорка популярної культури та серйозного підходу до розваг. Авторка телеграм-каналу https://t.me/priyateli

Читайте також:

Це книжка-щоденник жительки Берліну, який охоплює період із 22 квітня до 22 червня 1945 року. Тобто період, коли німці точно усвідомили, що війну програно, а на столицю невпинно наближалися радянські війська.

Авторка розповідає про те, як у місці закінчувалась їжа, з якою швидкістю німці перебудовувались від звичного порядку до хаосу й назад, а головне — як їм жилося поряд зі спраглими до жіночого тіла «іванами». На сторінках свого щоденника вона розповідає, що відчула після свого першого зґвалтування, як швидко вона звикла до слова, але не до концепції, як легко бажання безпечного й ситого життя витісняє гідність.

Тема, по суті, не нова. Кілька років тому було видано український переклад невеличкої книжки Габі Кьопп «Навіщо я народилася дівчинкою?: сексуальні "подвиги" радянських визволителів», яка вже розповідала про страшні дії червоної армії переможців. Але якщо цей роман просто описував жахи війни, то «Жінка в Берліні» не ставить перед собою ціль відтворити умовну хронології та події. Авторка пояснює читачам свою мотивацію: чому жінки не особливо захищали один одного? чому марно було відбиватися? чому вона не намагалася сховатися від росіян? чому прийняла рішення шукати опіки офіцера?

Через те, що їй вдалося зберегти той щоденник, і ми маємо документацію дуже свіжих ран, «Жінка в Берліні» затягує. Ти не можеш не емпатувати головній героїні. Ти не можеш не відчувати ненависті до «іванів». А потім ти вже не можеш заглушити почуття, ніби ти, подібно героїні, трішечки прив’язалася до майора, який її ґвалтує.

У 2008 році німці випустили кіноадаптацію роману, але на відміну від книги йому додали непотрібного романтичного фльору, зайвих ліній про кохання та дуже змістили акценти. І взагалі, фільм такий чистий, що після нього й самій хочеться помитись.

4 грудня 2019
Поширити в Telegram
2115
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою
Усі статті теми
Критика епохи MeToo, телебачення та ґьорл-павер: чому варто дивитися серіал The Morning Show
«Ранкове шоу» (The Morning Show) – це флагманський серіал нового стрімінгового сервісу від Apple. Він розповідає про дуже популярне в Америці ранкове шоу, у якому сталася криза через звинувачення у неналежній сексуальній поведінці одного з ведучих. Через скандал його доводиться звільнити, а на місце другого ведучого взяти молоду та впевнену в собі журналістку. Головні ролі в серіалі грають Дженніфер Еністон, Різ Візерспун та Стів Карелл.
Історія гарасменту на Fox
Улітку вийшов серіал «Найгучніший голос» про американського медіаменеджера та засновника каналу Fox News Роджера Айлза (1940-2017). Він також тісно пов’язаний із політикою – раніше медіаконсультант Ричарда Ніксона, Рональда Рейгана та Джорджа Буша-старшого, востаннє відмітився співпрацею із Дональдом Трампом. Серіал дуже якісний та ідеально підійде тим, кому цікава внутрішня кухня верхівки телеканалів.
Кривавий комікс
Як і обіцяла попереднього разу, хочу порекомендувати щось, після чого не захочеться плакати. Цього тижня у нас «Заборонений плід» Лів Стрьомквіст.