16 квітня, 2024

Мати Африки, що першою сіла за кермо

2 грудня 2019
Поширити в Telegram
2018
Вікторія Видиборець

Студентка-філологиня, фотографиня.

Мати Африки, що першою сіла за кермо

За боротьбу і активізм газета «West African Pilot» назвала Фунмілайо Ренсем-Куті «левицею Лісабі». Політична активність Ренсем-Куті призвела до того, що її описували як «старійшину» жіночих прав в Нігерії, а також вважали матір’ю Африки.

Освіта в Англії дала жінці глибокі знання для того, щоб займатися викладанням у рідній Нігерії. Незабаром вона заснувала благодійний клуб в Абеокуті для освічених жінок.

Ім’я Фунмілайо Ренсем-Куті пов’язують з жіночим повстання Абеокути. Внаслідок репресивних податкових умов під її керівництвом з’явився AWU (жіночий союз Абеокути). Його називали «явно політичною організацією, що об'єднує жінок ринку робочого класу і жінок середнього класу, та покликана кинути виклик як колоніальному звичаю, так і патріархальному укладу». Для того, щоб покласти край податковому режиму, жінки пропонували змінити ставку єдиного податку для жінок, оподатковувати іноземні компанії, інвестуючи в місцеві ініціативи та інфраструктуру, зокрема транспорт, медицину та освіту. Також вони пропонували замінити Єдиний орган влади представницькою формою правління, яка б включала і жінок.

Жінки AWU були ефективними організаторками, які боролися проти колоніального уряду, використовуючи різні типи опору. Багато з них відмовилися платити податок і потрапили до в'язниці або були оштрафовані на значну суму.

Однак жіночий союз Абеокути не відмовлявся від своїх зусиль і продовжував надсилати клопотання в період з серпня 1946 року по травень 1947 року. Ситуація справді погіршилася, коли збільшили «податок з фіксованою ставкою для жінок, яку підтримав британський резидент».

У середині жовтня 1946 року Фунмілайо Ренсем-Куті вивела майже тисячу жінок на марш протесту. Реакція колоніальних властей була жорстокою. Вони розігнали жінок сльозогінним газом та за допомогою побоїв.

В результаті протесту урядові органи обіцяли жінкам, що оподаткування буде припинено, а остаточні рішення з цього питання будуть повідомлені їм протягом трьох днів. На жаль, це виявилося ще однією порожньою обіцянкою, замість виконання якої жінки отримали ще більше побоїв та арештів. Невпинно, вони організували ще один протест. Більше десяти тисяч жінок таборували біля палацу, відмовляючись їхати, поки не були звільнені всі жінки, які були заарештовані. AWU продовжував надсилати свої петиції до британської адміністрації, і зрештою вони добилися свого. 3 січня 1949 року Оба Адемол II відступив від престолу, система була змінена і чотири жінки мали посади в новій системі адміністрації. Та AWU не зупинилися на цьому. Вони продовжували виступати за права жінок у Нігерії та відігравали роль у нігерійських націоналістичних рухах. Група була надзвичайною сильною і стала однією з перших пронаціоналістичних феміністських активістських груп в Нігерії. Пані Ренсем-Куті продовжувала свою діяльність як політична лідерка.

Посилання на трейлер фільму

Автор зображення «Ransome-Kuti3» Alaba Onajin.

Образ Фунмілайо Ренсем-Куті з’являється у фільмі «October 1».

2 грудня 2019
Поширити в Telegram
2018
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою
Усі статті теми
Прийняла українську ідентичність та не зреклася її
«Душа українського шістдесятництва».
Очільниця ЗУНР
«Незламна жінка з палким серцем українським серцем».
Особисте і політичне
«Визволителька визволителя».