20 квітня, 2024

Особисте і політичне

16 лютого 2020
Поширити в Telegram
2197
Анна Вахнянин

Студентка магістерської програми історичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка, активістка. Наукові зацікавлення: інститут перших леді США, роль жінки на політичній арені у історичній ретроспективі.

Вже крилатою є фраза, що за кожним успішним чоловіком стоїть жінка. Вона мотивує, надихає, втішає і т.д. Частково так і є, однак частіше за все жінки роками не мали можливості реалізувати власні амбіції, тому мусили залишатися в тіні. Іноді ж слава чоловіка затьмарює жінку, свідченням чого є історія Мануели Саенс.

Мануела Саенс — позашлюбна донька іспанського дворянина. Сім’я матері відмовилася від дівчинки, тому вона виховувалася у монастирі, звідки її вигнали через роман з офіцером [3]. Тоді батько влаштував її шлюб із заможним англійцем містером Торном. В їхньому будинку часто відбувалися зустрічі із чільними політичними діячами того часу, на яких Мануела зацікавилася ідеями звільнення від Іспанії Нової Гранади.

1822 р. розпочався її роман з Боліваром, і вона почала брати безпосередню участь у русі за незалежність. Вона займалася пошуком фінансів та плануванням бойових дій, брала участь у боях біля Пічінчі, Хуаніну, Аякучо як сестра милосердя [3]. 1828 р. Мануела врятувала Болівару життя, коли проти нього в Колумбії розпочався заколот. Коли їх було заблоковано у спальні власного будинку, саме вона наполягла на його втечі через вікно, а сама в той час відволікала повсталих. За це її прозвали «визволителькою визволителя» [1].

Після смерті Болівара жила у вигнанні на Ямайці та Перу, їй було заборонено повертатися до Кіто. Останні роки прожила бідно, оскільки відмовилася від допомоги свого чоловіка, а згодом була позбавлена права претендувати на його спадок [4]. На життя заробляла продажем тютюну та перечитуванням і перекладом листів.

Незважаючи на значний особистий внесок у боротьбу за незалежність, більшість сприймає її лише як бойову подругу Болівара. Однак в Перу та Еквадорі постать Мануели стає дедалі популярнішою. Її нагороджено однією із найвищих державних нагород — Орденом Сонця [2], її іменем названі вулиці та школи, існує її музей у Кіто.

Список використаних джерел та літератури:

1. Симон Боливар и Мануела Саенс. // Режим доступу: http://www.peoples.ru/love/simon_&_manuela_bolivar_&_saens/ [01.02.2019].

2. Manuela Sáenz Biography. // Режим доступу: https://www.thefamouspeople.com/profiles/manuela-senz-6899.php [02.02. 2019].

3. Manuela Sáenz: Simon Bolivar's Lover & Colonel in the Rebel Army. // Режим доступу: https://www.thoughtco.com/biography-of-manuela-saenz-2136423 [01.02.2019].

4. Мануэла Саэнс — биография, факты из жизни, фото. // Режим доступу: http://www.piplz.ru/page-id-2502.html [03.03.2019].

16 лютого 2020
Поширити в Telegram
2197
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою
Усі статті теми
Прийняла українську ідентичність та не зреклася її
«Душа українського шістдесятництва».
Очільниця ЗУНР
«Незламна жінка з палким серцем українським серцем».
Китайська емансипантка
«Борчиня, а не мучениця».