28 березня, 2024

Перша жінка на посаді прем’єр-міністра Гаїті

6 грудня 2018
Поширити в Telegram
2741
Вікторія Видиборець

Студентка-філологиня, фотографиня.

Перша жінка на посаді прем’єр-міністра Гаїті

1946 року у родині власниці магазина та колишнього політика народилася донька. Згодом вона вивчилася та отримала вищу освіту в галузі права та економіки. Дівчина пішла батьковим шляхом — у політику. І навіть перевершила його. Клодетт Верле стала першою жінкою-прем’єр-міністеркою Гаїті.

Ще до початку політичної кар’єри Верле займалася соціально-просвітницькою роботою у неурядових організаціях. Так, вона приєдналася до Католицької надзвичайної допомоги для Гаїті і з 1976 по 1987 рік працювала Генеральним секретарем у Карітас Гаїті (гуманітарна неурядова організація, яка надає допомогу, незалежно від релігії, національності або соціального статусу), подорожуючи по всій країні. У 1979 році Верле заснувала ITECA (Інститут технологій та анімації) — одну з найважливіших освітніх організацій Гаїті.

Клодетт Верле — одна з фундаторок Ліги жінок («Lig Pouvwa Fanm») — організації, яка бореться за політичну та економічну рівноправність та сприяє участі жінок у політиці. Важливою задачею Ліги стало подолання прірви, що розділяла різні шари суспільства: бідних і багатих, жінок та владні структури. Жінки становлять більшу частину населення Гаїті, тому вони повинні мати голос у творенні світу навколо них.

З 1990 року Верле почала активно займатися політикою. Спочатку вона була міністеркою соціальних справ у тимчасовому уряді президента Ерте Паскаля-Труйо. З липня 1992 року по жовтень 1993 року вона була виконавчою директоркою Вашингтонського офісу на Гаїті, займаючись захистом та лобіюванням. У 1993-95 роках обіймала посаду міністерки закордонних справ і релігій.

Протягом 1995-96 років працювала прем’єр-міністеркою. Основними її завданнями на цій посаді стали зміцнення керівництва країни та організація демократичних президентських виборів.

Клодетт Верле призначила кабінет міністрів з 17 міністрами, включаючи 4 жінки, і заявила, що її метою є політична, соціальна, культурна та економічна справедливість. Вона знайшла фінансову підтримку для розвитку енергетики, сільського господарства та будівництва доріг. Серед її заслуг поліпшення відносин з Кубою та Тайванем. Вона також намагалася зменшити економічну залежність Гаїті та зупинила процес приватизації. Але тоді МВФ стримував позики, що викликало політичну кризу.

Новий президент країни — Рене Преваль — був обраний з перевагою у 88 відсотків голосів. Це була перша мирна зміна президента, оскільки Гаїті стала незалежною. Преваль мав надію, що Верле продовжить свою діяльність на посаді прем’єр-міністерки, однак через позицію парламенту їй довелося покинути свій пост.

У 2007 році Клодетт Верле була обрана Генеральним секретарем Pax Christi International, неурядової католицької організації, яка працює у галузі прав людини, безпеки, економічної справедливості та екології. До цього вона була віце-президентом та членом виконавчого комітету компанії Pax International з 1992 по 2001 рік. У 2010 році організація призначила її посередником миру.

Клодетт Верле — одна із жінок, які змінюють політичний світ. Вона показала доволі патріархальному суспільству Гаїті, що жінка може успішно керувати державними справами та досягати кращих результатів, аніж попередники. Саме вона запустила зміни, завдяки яким у 2008 році цю ж посаду зайняла Мішель Дювівьє П'єр-Луї.

6 грудня 2018
Поширити в Telegram
2741
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою
Усі статті теми
Прийняла українську ідентичність та не зреклася її
«Душа українського шістдесятництва».
Очільниця ЗУНР
«Незламна жінка з палким серцем українським серцем».
Особисте і політичне
«Визволителька визволителя».