19 квітня, 2024

SHEro або чи може жінка бути президенткою Сомалі

24 грудня 2018
Поширити в Telegram
2785
Ілона Середа

Феміністка, бакалаврка літературної творчості КНУ ім. Шевченка, студентка НаУКМА, трошки ілюстраторка, іноді блогерка, іноді авторка статей і художніх текстів.

SHEro або чи може жінка бути президенткою Сомалі

Точний день народження Фадумо Даїб ми не знаємо, проте відомо, що народилась вона 1972 року в Кенії, в місті Тіка. Її батьки сомалійці. Мати, щоб попередити небезпечні захворювання, була змушена втратити одинадцятьох дітей ще до народження Фадумо. В дорозі до Кенії, куди мати вирішила переїхати, вона й зустріла свого майбутнього чоловіка. Він працював водієм вантажівки і вирішив підвезти мати Фадумо та її молодшого брата. Отож батьки майбутньої політикині вирішили оселитися у місті Тіка.

Ні батько, ні мати Фадумо не вміли читати й писати. Відомо тільки, що батько її володів кількома мовами, а мати була винахідливою та кмітливою, у чому їй допомогла робота — вона продавала чай біля дороги. Як говорить Даїб, освіта для них не була важливою, адже вони не розуміли чому вона має бути для них важливою. Так само для неї, коли була маленькою, освіта не здавалась чимось потрібним. До 14 років Фадумо Даїб не вміла читати й писати. Її родина просто переїжджала з одного місця в інше, намагаючись влаштувати своє життя. І коли вона дивилась телепрограми, то для неї було дивно бачити, як діти розповідають одне одному про книжки, адже вона не вміла читати. Тому вона розповідала мамі про своє бажання навчитись писати й читати, поки та врешті не найняла вчителя для своєї доньки.

Її родину депортували з Найробі до Могадішо 1989 року. А згодом 1990-го Фадумо та її братам й сестрам довелось тікати до Фінляндії, для чого мати Даїб продала усе своє майно. Вже у Фінляндії Фадумо вчилась на медсестру інтенсивної терапії й отримала два ступеня магістра. А згодом отримала ще й стипендію у Гарвардській школі Кеннеді для вивчення державної адміністрації. Зараз Фадумо є докторанткою у Гельсінському університеті, та займається дослідженнями Резолюції Ради Безпеки ООН 1325 («Мир, жінки та безпека»).

Певний час Фадумо займалась питаннями працевлаштування біженців, а у 2005 році працювала в ООН в Сомалі й відкрила клініки з охорони здоров’я материнства. Також Даїб створила відділення профілактики ВІЛ та організувала навчання медичних працівників для ООН у Фіджі та Ліберії. Дивлячись на те, як останній вдалось вийти з довготривалої боротьби, Фадумо замислилась над розвитком своєї батьківщини: «Чому Сомалі не може бути такою ж? Я хочу бути в середовищі, де ви не чуєте стрілянини, дівчатка ходять до школи, жінки працюють, а люди почуваються щасливими», — сказала Фадумо.

Життя в Фінляндії дало для Даїб багато привілеїв, яких жінка була позбавлена у рідній країні, отож вона хоче допомогти людям захистити свої права. Також для неї важливим є її позиція як жінки-мусульманки, вона занепокоєна хвилею ісламофобії і стверджує, що Сомалі важливо забезпечити «правильний» іслам, тобто «релігію миру», як говорить Фадумо.

На перших (з 1967 року) демократичних виборах в Сомалі 2014 року Фадумо Даїб висунула свою кандидатуру. Вона була єдиною жінкою з більш ніж 20 кандидатів. Очевидно, що через це рішення, Фадумо зіткнулась із недоброзичливцями та навіть погрозами. Коли вона оголосила про свій намір на національному телебаченні, люди говорили, що вона збожеволіла. Адже бути політиком чи активістом в Сомалі небезпечно через постійні напади та насилля. А ще небезпечніше там, у патріархальній культурі, бути «сміливою» жінкою-активісткою.

Але вона продовжила, заради антикорупційної політики, заборони каліцтва жіночих статевих органів, встановлення діалогу з аль-Шабаабом для скорочення терористичних організацій й зупинення вбивства сомалійців тощо. Про неї писали: «Якщо хтось може стати першою жінкою-президенткою Сомалі, то це дуже успішна фінська жінка сомалійського походження, що вміє чітко висловлювати свої думки».

Проте шансів на перемогу в неї було мало, про що вона сама повідомляла згодом. Незважаючи на це, Даїб все ж таки справді багато досягла.

Так, сомалійські жінки не мають достатньо могутності зараз, їм бракує освіти та навичок, врешті, у них просто не має можливості для досягнення цілей. Але Фадумо говорить, що Сомалі вже готова до жінок-лідерок, адже у них є можливість боротись за перемогу.

І хоч Фадумо не вдалося перемогти на виборах, це — величезний крок на шляху до поліпшення становища жінок в Сомалі.

Ви можете також переглянути інтерв’ю з Фадумо Даїб та виступ політикині.

24 грудня 2018
Поширити в Telegram
2785
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою
Усі статті теми
Прийняла українську ідентичність та не зреклася її
«Душа українського шістдесятництва».
Очільниця ЗУНР
«Незламна жінка з палким серцем українським серцем».
Особисте і політичне
«Визволителька визволителя».