24 квітня, 2024

Авторка низки законопроектів, що стали чинними актами

16 лютого 2020
Поширити в Telegram
1902
Марія Карпець

Студентка-культурологиня НаУ "Острозька академія". Цікавиться філософією, гендерною рівністю, масовою культурою, фотографією та романами-антиутопіями.

Львів’янка Олена Кондратюк завдячує батькам за те, що сформували її життєві цінності, а зокрема організованість та любов до книг. Завдяки старанному навчанню жінка вступила на історичний факультет Львівського університету ім. Франка, а згодом отримала ступінь кандидатки історичних наук. До початку політичної кар’єри вона займала пост директорки в ТОВ «Піар-агентство «Радник»». У віці 37 років Олена почала займатись політикою. Спочатку входила до партії «Реформи і порядок», пізніше балотувалась до Верховної Ради України від ВО «Батьківщина». Дещо згодом Олені Кондратюк вдалось очолити Комітет з питань свободи інформації та свободи слова ВРУ. Зараз же вона є секретаркою згаданого комітету. Завдяки довірі виборців Олена виграла передвиборчу гонку до Верховної Ради і втретє. Таким чином, жінка була народною депутаткою VI, VII і VIII скликання.

За майже 12 років політичної кар’єри депутатка встигла чимало зробити. Зокрема відстоювала правовий захист журналістів. Так у 2016 р. Олена виступила однією з ініціаторок законопроекту, що спрямований на удосконалення захисту професійної діяльності журналістів. За словами депутатки за прийняття законопроекту боролись роками, адже довелось спіткнутися з хвилею спротиву парламентського залу і деяких громадських організацій. Тому завдяки діяльності Олени та її колег народних депутатів 171 стаття Кримінального Кодексу повноцінно запрацювала. Сама ж депутатка так відгукується про важливість прийнятого законопроекту:

Законодавчі зміни дадуть медіа, журналістам і суспільству необхідний реальний та дієвий законодавчий механізм захисту свободи словаii.

З метою покращення становлення жінок у суспільстві та забезпечення гендерної рівності у 2011 р. Олена Кондратюк витупила однією із засновниць Міжфракційного депутатського об’єднання «Рівні можливості». Провідною місією об’єднання є надання політиці рівних можливостей цілеспрямованості та системності. Для виконання цього завдання депутатки, зокрема і Олена готують публічні звернення на сексистські висловлювання або дії представників окремих політичних сил чи керівництва держави. Тому ще одним важливим напрямком діяльності депутатки є боротьба з дискримінацією жінок. До слова, сама Олена переконана, що жінкам у політиці досягти успіхів важче:

Безсумнівно, жінкам важче у політиці, аніж чоловікам. Адже хлопчиків з самого дитинства готують до лідерства, великих справ, здобутків, успішної кар’єри. Від дівчаток чекають іншого: освіта, сім’я, діти, робота. Саме тому коли жінка починає будувати політичну кар’єру, увага до неї більш прискіплива, аніж до чоловіка. І вимоги також. Часто вона просто не має права на помилку, адже це може покласти край її кар’єрі. Але як показує досвід, усі ці бар’єри можна і слід долати, вони загартовують, а гарний результат додає впевненості і сил для подальшої роботи. На мою думку, дискримінаційні висловлювання та поведінка — це ознака інтелектуальної неспроможності або ж просто непрофесіоналізму людини, у якої просто немає аргументів. Зважаючи на те, що викликів у жінки, яка вирішила робити політичну кар’єру, значно більше, аніж у чоловіка, їй потрібно більше підтримки та розуміння з боку родини, суспільства, ЗМІ, державиiii.

Про активність та високу продуктивність депутатки свідчить і те, що впродовж VIII скликання вона стала авторкою 65 законопроектів і 29 законів, що стали чинними актами. Також Олена Кондратюк була членкинею груп з міжпарламентських зв’язків із Італійською, Литовською, Австрійською Республікою, США, Королівством Швеція та Республікою Польща.

Критикують Олену Кондратюк за любов до дорогих брендових речей, зокрема сумок, які коштують понад 60 тис. гривень. Також депутатка входить до списку Топ 5 жінок-мільйонерок з ВР, тому багато видань з підозрілістю ставиться до задекларованих статків. Фігурує Олена і у рейтингах, що опираються тільки на зовнішні дані, зокрема видання Politeka позиціонувало жінку як одну з найсексуальніших нардепок Україниiv. Таким чином видання звернуло увагу не на здобутки депутатки, а лише на зовнішність.

Проте від цього Олена не стає менш продуктивною, а гідно продовжує свою політичну діяльність. Згідно із виданням Фокус депутатка входить в рейтинг 100 найбільш впливових жінок Україниv, посідаючи у ньому 37 позицію.

Олена Кондратюк всього 12 років у політиці, але вже може пишатися низкою успішних кроків, зокрема ініційованих законопроектів. На власному прикладі депутатка показує, що місце жінок, не там, де їх закріпила стереотипна свідомість «на кухні борщі варити». Їх місія куди вагоміша — змінювати на краще свою країну.

Джерела фото: Батьківщина, YES, Youtube.          

      i    Інтерв’ю з проекту «Я зможу».

            ii   Сайт «Батьківщина».       

            iii  Сайт «Повага».

            iv  Сайт Politeka.

            v   Сайт Фокус.

16 лютого 2020
Поширити в Telegram
1902
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою
Усі статті теми
Голова сільради, яка мотивує
«Незалежно від того, яка година робочого дня, обід не обід, але якщо людина прийшла до сільради, то лише з якоюсь проблемою. Насамперед її слід вислухати. І їй треба обов’язково порадити, посприяти, допомогти — хоча б морально. Та й чимось зарадити, якось задовольнити її потреби... Просто так, знічев’я, кидаючи свої звичні справи, ніхто до влади не звертається».i
Освічена та цілеспрямована жінка
«Коли планується більший бюджет, то, напевно, потрібно його порівнювати з результатами боротьби проти злочинності в минулому і в сьогоденні. Самі гроші нічого не говорять звичайній людині. Звичайна людина хоче отримати від держави якісну послугу, будь то захист від злочинності або охорона здоров'я, або освіта»i.
Голос України на світовій арені
«Мій драйв — у досягненні цілей, які я перед собою ставлю».