29 березня, 2024

Голова сільради, яка мотивує

16 лютого 2020
Поширити в Telegram
2255
Марія Карпець

Студентка-культурологиня НаУ "Острозька академія". Цікавиться філософією, гендерною рівністю, масовою культурою, фотографією та романами-антиутопіями.

Тетяна Вачиля родом із села Холмок, що під Ужгородом. Вона здобула економічну освіту, спочатку вивчившись на бухгалтерку-обліковицю у комерційному технікумі. Пізніше продовжила своє навчання вже у столиці, закінчивши Київський національний торгово-економічний університет. Її перша серйозна робота була паралельно з навчанням, але жінці вдавалось поєднувати ці дві сфери. Свою політичну діяльність почала в Ужгородській райдержадміністрації, але спершу працювала там машиністкою. Старання та наполегливість привели її до нової, відповідальнішої посади — завідуючої приймальнею керівника великого району. Саме на цій роботі вона змогла пізнати всі тонкощі посадових обов’язків. У Холмківській сільській раді Тетяна працює вже 19 років, з них 10 — секретаркою і 9 — головою. Проте жінка є керівницею не одного села, а одразу чотирьох, котрі підпорядковані Холмківській сільраді: Холмок, Концово, Розівка та Минай. Жінка любить свою роботу, тому приймає людей щодня. Таку віддачу надзвичайно цінують жителі підпорядкованих сіл, а їх до слова понад 12 тисяч осіб.

Тетяна старається допомогти тим, хто до неї звертається і ставиться до цього з неабиякою відповідальністю, бо вважає, що час кожного має ціну.

«Задовольнити потреби людини-прохача, котра звертається до голови сільради. Це, на перший погляд, здається дуже просто. І справді — зовсім нескладно, якщо ти компетентний керівник і досконало володієш ситуацією. Пообіцяла — зробила. І тоді кожна людина, яка зайшла до тебе в кабінет чи зустріла на вулиці, — ще раз не повертатиметься до сільради або не їхатиме в районні інстанції, щоб там з’ясувати те, що її цікавить. Час кожного — дорогий. Кожного слід поважати!»ii.

За час перебування на посаді голови сільради жінка встигла чимало зробити для покращення життя місцевого населення. У багатьох українських селах є проблеми з їх чистотою та виглядом зокрема, але чотирьом населеним пунктам Холмківської сільради пощастило — вони виняток із невтішної статистики. Їх очільниця подбала про своєчасне вивезення сміття, яке щотижня забирають спецмашини. Вулиці у селах освітлені й на багатьох із них викладені бруківкою тротуари. Завдяки сприянню Тетяни Вачилі у більшості сіл заасфальтовані дороги. Слідкує очільниця сільради і за прокладенням центрального водогону.

Про лідерські якості жінки свідчить і те, що саме вона стала ініціаторкою створення Холмківської ОТГ в рамках реформи децентралізації. Проте голові довелось зустрітись з чималими труднощами, адже процедуру об’єднання розпочали ще в 2016 р., але досі від ОДА отримували тільки відмови.

«Причина відмови була в тому, що у нас нема доступу швидкої, пожежної, і ми не можемо забезпечити відповідні права на захист життя та здоров’я своїм жителям — це при тому, що на території сіл є станції швидкої та пожежної, за 20 хвилин машини доїдуть у будь-яку точку будь-якого з сіл громади»iii, — каже Тетяна Вачиля.

Сам голова Закарпатської облдержадміністрації Геннадій Москаль переконаний, що такі об’єднання територіальних громад тільки розвалять район, а потенційних голів ОТГ він назвав псевдо реформаторами.

«Замість того, щоб зайнятися пошуком інвестицій і створенням робочих місць для піднесення економіки, дехто шукає способи, як украсти від району податок на доходи громадян, заявити про себе, як про великого реформатора, а сам район залишити голим і босим. Але розвалити район і область псевдореформаторам, які хочуть коронувати себе князьками або під виглядом ОТГ нарізати округи під наступні вибори, я не дам!»iv, — коментує Москаль.

Хоч Холмківська ОТГ ще не утворена, але Тетяна не покладає рук і продовжує подавати документи, сподіваючись, що бажаного результату вдасться досягти.

Не забуває Тетяна Вачиля і про культурний розвиток сіл. Так у 2013 р. у селі Холмок з її ініціативи відродили традицію проведення «Виноградного балу». На такому заході змогло відпочити не лише місцеве населення, а й Генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бочкой та віце-консул Ендре Саліпскі. Таким чином, очільниця популяризує село та притаманні йому традиції серед поважних гостей із закордону.

Тетяна Юріївна старається виконувати свою роботу якнайкраще задля хорошого сьогодення й майбутнього односельчан. Крок за кроком жінка надає модерного вигляду населеним пунктам та бореться за створення Холмківської ОТГ. Вона ініціативна та активна і точно знає куди потрібно рухатись далі.

Джерела фото: Голос України, Концівська ЗОШ, Укрінформ.

           

            i           Газета «Голос України».     

            ii          Газета «Голос України».          

            iii         Сайт Укрінформ.     

            iv         Сайт Укрінформ. 

16 лютого 2020
Поширити в Telegram
2255
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою
Усі статті теми
Освічена та цілеспрямована жінка
«Коли планується більший бюджет, то, напевно, потрібно його порівнювати з результатами боротьби проти злочинності в минулому і в сьогоденні. Самі гроші нічого не говорять звичайній людині. Звичайна людина хоче отримати від держави якісну послугу, будь то захист від злочинності або охорона здоров'я, або освіта»i.
Авторка низки законопроектів, що стали чинними актами
«Політика, перш за все, — це справа не особистісна. Тобто це не власні амбіції, які ти повинен вгамувати, не власне его, яке ти повинен вгамувати. Насправді політика — це те, що ти хочеш зробити для інших, це те, що ти хочеш зробити для своєї країни».i
Голос України на світовій арені
«Мій драйв — у досягненні цілей, які я перед собою ставлю».