19 квітня, 2024

Будівнича львівського інфопростору

4 квітня 2019
Поширити в Telegram
3099
Ірина Ладика

Студентка факультету журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка. Журналістка-фрілансерка, пише для Щоденної всеукраїнської газети "День", інформаційної агенції "ZIK" та сайту "Studway".

Будівнича львівського інфопростору

Парасковія Дворянин – львів’янка. У 1993 році вона закінчила Львівський національний університет імені Івана Франка за спеціальністю «журналіст». З 2006 року працює викладачкою на кафедрі телебачення і радіомовлення факультету журналістики ЛНУ ім. Івана Франка, а з 2014 року викладачкою Інституту права і психології Національного університету «Львівська політехніка», кафедра журналістики та засобів масової комунікації. Членкиня політичної ради, голова обласної організації політичної партії «Об’єднання «Самопоміч».

Знання, які Параска отримала за студентською лавою на факультеті журналістики, вона застосувала у газеті «За Вільну Україну» та на «Радіо Люкс». Також працювала керівницею відділу львівських новин « Радіо Люкс», головною редакторкою інформаційного відділу «ТРК Люкс», шеф-редакторкою ТРК «Люкс», директоркою інформаційних проектів ПрАТ «ТРК Люкс».

Параска уже довгий час займає високі посади. Щодо вкоренілого стереотипу про те, що на вищих посадах мають бути чоловіки, вона відповіла так в одному з інтерв’ю:

Ніколи не думала про посаду. Просто багато і залюбки працювала. І керівництво, напевно, вже не знало, що зі мною робити, як мене заохотити. Адже справа не в посаді, важливо бути в команді, яку підбереш, ставити досяжні цілі людям, котрих ведеш за собою і йдеш разом з ними. І яка різниця тоді — жінка чи чоловік керує. Важливо це робити по-людськиi.

Параска Дворянин, яка багато років пропрацювала у сфері медіа, формулює такий образ ідеального журналіста:

Журналіст мусить бути надзвичайно працьовитим. Працьовитість — це запорука успіху у будь-якій сфері. Той, хто подався у медіа, мав би бути шаленцем — не думати про гроші насамперед, забути про час, робити те, що подобається. І бути професіоналами — успішними будуть ті, хто прагне, і не боїться вчитися. Ще назву одну характеристику, яка дуже помічна, щоб зупиняти себе в неправильних кроках, — журналіст не може собі дозволяти агресії. Той, хто працює у ЗМІ, мав би подбати про те, як дати висловитися іншому. Тому ми запрошуємо до студії наших опонентів, якщо вони мають що сказати. Наша студія відкрита для всіх, а наші медіа є майданчиком для дискусійii.

У 2015 році Парасковію Дворянин обрали на посаду першого заступника голови Львівської обласної ради. 5 квітня 2017 року була звільнена з цієї посади. Власне, саме з перипетіями довкола її політичної кар’єри і пов’язано найбільше критики у медіа. Сама Параска пов’язує цю подію з своєю принциповою антикорупційною позицією та розповідає про це так:

Мене в обласній раді до цього готували довго... Тобто я була свідома, що раніше чи пізніше це станеться. Впродовж року неодноразово чула, що мене будуть звільняти. Я свої обов’язки виконувала сумлінно, впродовж року не отримала жодного зауваження ні від голови обласної ради, ні від депутатського корпусуiii.

i               https://kredens.lviv.ua/paraskoviya-dvoryanyn-pratsovytist-zaporuka-uspikhu/

ii                https://kredens.lviv.ua/paraskoviya-dvoryanyn-pratsovytist-zaporuka-uspikhu/

iii               https://zik.ua/news/2017/04/28/paraska_dvoryanyn_yakyy_literaturnyy_geroy_nayblyzhchyy_pislya_ostannih_podiy__1087895

4 квітня 2019
Поширити в Telegram
3099
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою
Усі статті теми
Голова сільради, яка мотивує
«Незалежно від того, яка година робочого дня, обід не обід, але якщо людина прийшла до сільради, то лише з якоюсь проблемою. Насамперед її слід вислухати. І їй треба обов’язково порадити, посприяти, допомогти — хоча б морально. Та й чимось зарадити, якось задовольнити її потреби... Просто так, знічев’я, кидаючи свої звичні справи, ніхто до влади не звертається».i
Освічена та цілеспрямована жінка
«Коли планується більший бюджет, то, напевно, потрібно його порівнювати з результатами боротьби проти злочинності в минулому і в сьогоденні. Самі гроші нічого не говорять звичайній людині. Звичайна людина хоче отримати від держави якісну послугу, будь то захист від злочинності або охорона здоров'я, або освіта»i.
Авторка низки законопроектів, що стали чинними актами
«Політика, перш за все, — це справа не особистісна. Тобто це не власні амбіції, які ти повинен вгамувати, не власне его, яке ти повинен вгамувати. Насправді політика — це те, що ти хочеш зробити для інших, це те, що ти хочеш зробити для своєї країни».i