26 квітня, 2024

Лобістка еко-культури Львова

6 грудня 2018
Поширити в Telegram
3354
Марія Карпець

Студентка-культурологиня НаУ "Острозька академія". Цікавиться філософією, гендерною рівністю, масовою культурою, фотографією та романами-антиутопіями.

Лобістка еко-культури Львова

Народилась Ірина Оршак 9 листопада 1981 року у Львові. У 2002 р. вона закінчила Львівський державний техніко-економічний коледж, де навчалась на факультеті Правознавства. Згодом, у 2006 р. Ірина вивчилася на юристку у Львівському національному університеті імені Івана Франка. Загалом навчання тривало цілих 8 років, що дозволило досконало освоїти професію. Юриспруденція стала важливою частиною її життя, оскільки одразу після закінчення університету вона знайшла роботу по спеціальності. Працювала у Бродівській міській податковій інспекції спочатку юрисконсультанткою, а згодом і старшою інспекторкою. Професійна діяльність Ірини Оршак продовжилась вже в іншому місці на новій посаді — помічниці заступника голови Жовківського районного суду Львівської області. Крім того, вона консультантка Ради адвокатів Львівської області. Але діяльність Ірини Оршак не обмежилась тільки юриспруденцією. Активна громадська позиція та бажання робити позитивні зміни у рідній області посприяли її політичній роботі. Вона стала координаторкою ГО «Громадський рух «Народний контроль»», а невдовзі — депутаткою Львівської міської ради 7-го скликання. Зараз одним із найголовніших напрямків діяльності Ірини є екологія, бо вона ще й голова постійної комісії екології та природокористування.

Ірина Оршак дуже цілеспрямована, бо намагається використовувати всі можливості для самовдосконалення і руху вперед. Цим обумовлені досягнення жінки впродовж її кар’єри. Депутатка активно реалізує екологічні ініціативи, зокрема концепцію сортування сміття, програму оновлення міських джерел і їх очищення та інші. Окрім вирішення проблем, що стосуються довкілля, Ірина Оршак працює над покращенням її виборчого округу — Рясного. За сприяння Ірини та ще двох депутатів у Рясному було відкрито сучасну медіатеку. Тепер мікрорайон з населенням близько 20 тис. осіб має гнучку платформу для проведення дозвілля та неформальної освіти. Особливість розумної бібліотеки в тому, що вона більше спрямована на дітей та передбачає функціонування різноманітних гуртків, креативних майстерень та мовних шкіл. Депутатка активно проводить тренінги у школах з метою навчання дітей еко-культурі.

Також у Шевченківському районі з’явився Центр надання адміністративних послуг. З ініціативи депутатки було затверджено сквер на Кам’янці, в результаті чого «місце, через яке було страшно перейти» перетворилось на рекреаційну зону.

Щодо своєї депутатської діяльності Ірина Оршак говорить так:

 

Цього скликання, як мені говорять депутати з досвідом, є багато ініціативних молодих людей, які готові щось міняти. Я — серед таких людей, і тішуся, що маю можливість, оскільки, багато років проживаючи в своєму мікрорайоні, важко було чогось добитися. І оцінивши зараз свої можливості, бачу результат, що справді вдається щось зробити.

Втім, на зазначеному вище не закінчуються досягнення Ірини Оршак. Однією з найвагоміших її ініціатив є запровадження нової системи сортування сміття. Оскільки саме останнє є великою екологічною проблемою у Львові. Запропонована концепція передбачає роздільний збір сміття: на суху та мокру фракцію, а також вторинну переробку сировини. Та попри те, що ухвалення ініціативи відбулось 1,5 роки тому, досі не було жодних кроків зі сторони виконавчої влади. Проте Ірина не зупинилась на цьому, а продовжила закликати до реалізації проекту. І вже до 1 грудня 2018 року має бути впроваджено пілотний проект з компостування харчових та садових відходів.

 

 

Сподіваюся, цього разу плани не розійдуться з реальністю. Бо ми мусимо дати старт цьому процесу. Водночас, знову звертатимуся з тим, аби паралельно у Львові проводилася потужна інформаційна та освітня кампанія. Львів’яни мають чітко розуміти, чому потрібно сортувати відходи, як це правильно робити, і який ефект від цього отримає кожен житель міста. Ця кампанія має тривати щодня, а не лише двічі на місяць, щоб роздільне сортування стало нормою бодай для більшості містян,

 зазначила Ірина Оршак.

Депутатка не стоїть на місці, а постійно удосконалює свої професійні навички. Цьому сприяють робочі візити закордон, внаслідок яких вона не тільки переймає новий досвід, а й підписує меморандуми щодо співпраці з міжнародними партнерами.

Та попри все, сприйняття професійних якостей депутатки нівелюється тим, як вона висвітлена у деяких ЗМІ. Зокрема про неї згадують у статті «Як назвати дочку, щоб стала депутаткою». Та вважати,що ефективна політична діяльність залежить насамперед від імені — неправильно, оскільки її кар’єра є результатом тривалого навчання та кропіткої діяльності. Ще в одному матеріалі йшлося про те, що мер Львова оточить себе 10-ма жінками, з-поміж яких й Ірина Оршак. Та сам заголовок статті акцентує увагу в першу чергу на статі, а не на виді діяльності. Тобто ці особи позиціонуються насамперед як жінки, а не як депутатки.

Ірина Оршак впровадили масу екологічних ініціатив, тим самим покращуючи ситуацію з довкіллям у Львові. Вона активно відстоює свої концепції у Львівській міській раді і не здається навіть тоді, коли інші колеги не звертають уваги на її депутатські запити. Вона багато робить для довкілля і для самих людей. Вона жінка в політиці, цілеспрямована та сильна.

6 грудня 2018
Поширити в Telegram
3354
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою
Усі статті теми
Голова сільради, яка мотивує
«Незалежно від того, яка година робочого дня, обід не обід, але якщо людина прийшла до сільради, то лише з якоюсь проблемою. Насамперед її слід вислухати. І їй треба обов’язково порадити, посприяти, допомогти — хоча б морально. Та й чимось зарадити, якось задовольнити її потреби... Просто так, знічев’я, кидаючи свої звичні справи, ніхто до влади не звертається».i
Освічена та цілеспрямована жінка
«Коли планується більший бюджет, то, напевно, потрібно його порівнювати з результатами боротьби проти злочинності в минулому і в сьогоденні. Самі гроші нічого не говорять звичайній людині. Звичайна людина хоче отримати від держави якісну послугу, будь то захист від злочинності або охорона здоров'я, або освіта»i.
Авторка низки законопроектів, що стали чинними актами
«Політика, перш за все, — це справа не особистісна. Тобто це не власні амбіції, які ти повинен вгамувати, не власне его, яке ти повинен вгамувати. Насправді політика — це те, що ти хочеш зробити для інших, це те, що ти хочеш зробити для своєї країни».i